prednosti in slabosti uporabe gostovanja v oblaku kot alternativo CDN-ju.

Ali je gostovanje v oblaku (cloud hosting) dobra alternativa CDN-u (content delivery network-u)

V današnjih časih se velikokrat srečujemo s težavami, povezanimi z omejitvami prostora na strežniku, saj spletne strani postajajo vse večje in bolj kompleksne. Kako poskrbeti, da bodo spletne strani hitre in odzivne ter da bo na njih dostopnih dovolj podatkov in datotek? Ena od rešitev je gostovanje v oblaku, ki postaja vse bolj popularna alternativa uporabi CDN-ja. V tem blogu si bomo pogledali prednosti in slabosti uporabe gostovanja v oblaku kot alternativo CDN-ju.

Kakšna je razlika med gostovanjem v oblaku in CDN-jem?

Gostovanje v oblaku pomeni, da se spletne strani, aplikacije in drugi podatki hranijo na oddaljenih strežnikih, ki so povezani v mrežo. Uporabniki do teh podatkov dostopajo prek interneta, ne pa neposredno prek svojega strežnika. To omogoča veliko boljšo zmogljivost in dostop do velike količine podatkov, ki se nahajajo na teh strežnikih, kar omogoča tudi enostavno skaliranje zmogljivosti.

CDN je mreža geografsko razpršenih strežnikov, ki so namenjeni hitremu dostopu do vsebin, ki se nahajajo na vašem strežniku. Spletna stran se tako hitreje nalaga, saj se datoteke nahajajo bližje uporabnikom in se zmanjša tudi obremenitev vašega strežnika.

Prednosti gostovanja v oblaku

Gostovanje v oblaku ima več prednosti, kot so: boljša razpoložljivost, skaliranje po potrebi, višja varnost podatkov, boljša in hitrejša obdelava podatkov ter fleksibilnost pri uporabi različnih operacijskih sistemov. Pomembno je tudi, da ima gostovanje v oblaku nižje stroške, saj ne zahteva investicije v lastno strojno opremo, ki je potrebna pri CDN-jih.

Slabosti uporabe gostovanja v oblaku

Kljub temu pa obstajajo tudi nekatere slabosti pri uporabi gostovanja v oblaku, kot so: manjša kontrola nad strežnikom, saj se te storitve ponujajo kot “managed”, to pomeni, da jih upravlja zunanje podjetje. Prav tako pa je lahko tudi problem integracija z drugimi spletnimi storitvami, saj so te storitve pogosto osredotočene na ponudbo lastnih rešitev.

Kaj torej izbrati?

Pri izbiri med gostovanjem v oblaku in CDN-jem je vse odvisno od tega, kateri način ponuja bolj ustrezno rešitev za vaše potrebe. Če na primer uporabljate spletno stran z veliko podatki in velikim številom uporabnikov, je lahko gostovanje v oblaku boljša izbira, saj bo omogočilo večjo zmogljivost in hkrati nižje stroške kot CDN.

V kolikor pa iščete vrhunsko delovanje in varnost pa razmišljajte o kombinaciji gostovanja v oblaku in uproabi CDN-a. Zakaj?

Razlogi, zakaj uporabljati gostovanje v oblaku in CDN hkrati

Gostovanje v oblaku in CDN (Content Delivery Network) sta dve različni tehnologiji, ki skupaj lahko izboljšata vaše spletno gostovanje na mnoge načine.

Optimizacija hitrosti:

Izbira gostovanja v oblaku in CDN hkrati omogoča vašim vsebinam, da se nalagajo hitreje, kar je zelo pomembno, saj na spletnem mestu pogosto vidimo uporabnikovo izkušnjo npr. bojda 47% potrošnikov pričakuje, da se bodo spletna mesta naložila v treh sekundah ali manj. Gostovanje v oblaku zagotavlja visoko skalabilnost in poletno nalaganje strani, medtem ko CDN uporablja omrežje hitrih strežnikov, da hitro prenaša vsebino na vašo spletno stran. Če hrani spletno vsebino na drugi strani sveta, lahko to povzroči počasno nalaganje spletnih strani, kar je prav tako problem, ki se ga loti CDN.

Visoka razpoložljivost:

Gostovanje v oblaku lahko zagotavlja visoko razpoložljivost vaše spletne strani. Če se en strežnik v vaši razvrstitvi urejevalnikov sesuje, se vaša spletna stran samodejno preusmeri na drugo spletno gostovanje na voljo v oblivu. To pomaga, da vaša spletna stran vedno hrani najnovejše podatke in je vedno na voljo uporabnikom. Toda, čeprav arhitektura v oblaku zagotavlja visoko razpoložljivost, pri nekaterih ponudnikih gostovanja, vaša spletna stran še vedno ni dostopna vsem, zato CDN igra pomembno vlogo, ki zagotavlja, da je spletna stran dosegljiva po vsem svetu.

Boljša varnost:

Gostovanje v oblaku in CDN varujeta vašo spletno stran pred različnimi grožnjami spletni varnosti. Gostovanje v oblaku zagotavlja, da se podatki trajno arhivirajo in redno nadzorujejo, ker so podatki shranjeni na več fizikalnih lokacijah hkrati. To zmanjšuje tveganje izgube podatkov na enem mestu in zmanjšuje verjetnost za izgubo podatkov. CDN pa zagotavlja tudi varnost dohodnih zahtevkov, saj filtre vnose in šifrira vsebino, ki jo posreduje na vašo spletno stran.

Manjši stroški:

Uporaba gostovanja v oblaku in CDN hkrati bo vašemu spletnemu gostovanju omogočila tudi znatne prihranke. Stroški samostojne spletnega gostovanja so običajno precej visoki, saj običajno potrebujete zmogljivost fizičnih strežnikov, zaposlene za samostojno upravljanje gostovanja in druge stroške poslovanja. Z uporabo gostovanja v oblaku in CDN pa lahko te stroške zmanjšate, saj strežnik (ali strežniki) v oblaku nadomeščajo fizične strežnike, kar zmanjšuje stroške vzdrževanja.

Sklep

Gostovanje v oblaku in CDN sta dva načina, ki ju ni treba izbrati skupaj, vendar jih lahko uporabljamo hkrati, kar močno izboljša vašo spletno stran. Uporaba obeh omogoča najboljšo kombinacijo hitrosti, razpoložljivosti, varnosti in stroškovne učinkovitosti. Izberite gostitelja v oblaku in CDN na podlagi vaših potreb ter uživajte v hitri, zanesljivi in varni spletni prisotnosti.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik