Google-indeksiranje-na-strani-API

Google API indeksiranje na strani

Google API za indeksiranje omogoča spletnim razvijalcem, da programsko zahtevajo indeksiranje novih ali posodobljenih URL-jev na svojih spletnih mestih. Preko tega API-ja lahko razvijalci hitro sporočijo Googlu, da so dodali nove vsebine ali posodobili obstoječe, kar Google nato lahko upošteva pri posodabljanju svojega indeksa iskanja. To je še posebej koristno za zagotavljanje, da so najnovejše vsebine hitro najdene in prikazane v iskalnih rezultatih. API za indeksiranje je namenjen predvsem spletnim mestom z visoko frekvenco sprememb vsebin, kot so novičarska spletna mesta, spletna mesta z objavami delovnih mest in druge, kjer je hitrost indeksiranja ključnega pomena.

Uporaba in prednosti Google API za onsite indeksiranje

Uporaba Google API-ja za indeksiranje na spletni strani omogoča spletnim skrbnikom, da bolje nadzorujejo, kako se njihova spletna mesta pojavljajo v iskalnih rezultatih Googla. To je še posebej koristno za spletna mesta, ki redno posodabljajo svoje vsebine ali dodajajo nove strani. Tu je nekaj ključnih razlogov za uporabo Google API-ja za indeksiranje:

 1. Hitrejše indeksiranje: Omogoča spletnim skrbnikom, da Google takoj obvestijo o novih ali posodobljenih straneh na svojem spletnem mestu. To pomaga pri hitrejšem indeksiranju vsebin, kar pomeni, da se nove ali posodobljene strani hitreje pojavijo v iskalnih rezultatih.
 2. Boljše upravljanje vsebine: S tem API-jem lahko spletni skrbniki zahtevajo odstranitev zastarelih ali neželenih strani iz iskalnih rezultatov Googla. To pomaga zagotoviti, da so v iskalnih rezultatih prikazane le relevantne in posodobljene informacije.
 3. Napredno sledenje: Omogoča boljše sledenje temu, kako Google vidi vašo spletno stran. S tem lahko prepoznate težave z indeksiranjem, kot so strani, ki jih Google ne more pravilno prebrati ali indeksirati.
 4. Optimizacija SEO: Z zagotavljanjem, da so vaše strani pravilno indeksirane, lahko izboljšate svoje SEO (optimizacijo za iskalnike) uvrstitve. To je ključnega pomena za povečanje vidnosti vašega spletnega mesta in privabljanje več obiskovalcev.
 5. Nadzor nad iskalnim prometom: Z boljšim razumevanjem in upravljanjem indeksiranja lahko spletni skrbniki bolje usmerjajo iskalni promet na svoje spletno mesto. To omogoča ciljanje na določene ključne besede ali fraze, ki so pomembne za njihovo publiko.

V bistvu Google API za indeksiranje ponuja orodja, ki pomagajo izboljšati, kako hitro in učinkovito se vsebine spletnega mesta pojavljajo v iskalniku Google, kar omogoča spletnim skrbnikom boljše upravljanje svoje spletne prisotnosti.

Vzpostavitev Google API za indeksiranje v WordPress

Vzpostavitev Google API-ja za indeksiranje v WordPressu zahteva nekaj korakov, saj bo to vključevalo uporabo Google Search Console in morda dodajanje ustreznih vtičnikov v vaš WordPress.

Tukaj so navodila, kako ga namestiti:

1. Ustvarite račun Google Search Console

Če še nimate računa Google Search Console za svoje spletno mesto, ga morate najprej ustvariti. To storite tako:

 • Obiščite Google Search Console in se prijavite s svojim Google računom.
 • Dodajte in potrdite svoje spletno mesto. Google ponuja več metod za potrditev, vključno z nalaganjem datoteke HTML na vaš strežnik, dodajanjem metatage na domačo stran, uporabo Google Analytics ali Google Tag Manager.

2. Pridobite API ključ

Za uporabo Google Indexing API-ja boste morali v Google Cloud Console ustvariti projekt in pridobiti API ključ.

 • Obiščite Google Cloud Console.
 • Ustvarite nov projekt ali uporabite obstoječega.
 • Pojdite na “Library” v Google Cloud Console in omogočite “Indexing API”.
 • Pojdite na “Credentials” in ustvarite API ključ.

3. Namestite in konfigurirajte vtičnik za Indexing API v WordPressu

Čeprav Google uradno ne ponuja vtičnika WordPress za Indexing API, obstajajo vtičniki tretjih oseb, ki to funkcionalnost omogočajo. Iskanje po WordPress vtičniškem direktoriju z “Google Indexing API” ali podobnimi ključnimi besedami bi vam moralo pomagati najti ustrezen vtičnik.

 • Prijavite se v svojo WordPress nadzorno ploščo.
 • Pojdite na “Vtičniki” > “Dodaj novo” in poiščite vtičnik za Google Indexing API.
 • Namestite in aktivirajte izbrani vtičnik.
 • Sledite navodilom vtičnika za konfiguracijo, kjer boste vnesli svoj API ključ in morda opravili dodatne korake za integracijo s svojim spletnim mestom.

4. Testirajte in spremljajte

Po konfiguraciji:

 • Uporabite funkcionalnosti vtičnika za pošiljanje URL-jev na Google za indeksiranje.
 • Redno preverjajte Google Search Console za spremljanje zmogljivosti vašega spletnega mesta v Googlovem iskalniku in morebitnih napakah pri indeksiranju.

Zavedajte se, da je uporaba Google Indexing API-ja omejena na določene tipe spletnih strani, kot so delovni portali in spletna mesta z dogodki. Za večino standardnih spletnih strani bo Google samodejno indeksiral vaše strani, zato ta API morda ni potreben ali koristen. Vedno preverite uradno dokumentacijo Google Indexing API-ja, da zagotovite, da je uporaba primerna za vaše spletno mesto.

Zanimivosti

Google API za indeksiranje je zgolj en del širše strategije Google za zagotavljanje, da so njegovi iskalni rezultati čim bolj ažurni in relevantni za uporabnike. Zanimivo je, kako se tehnologija in strategije iskalnikov razvijajo, da bi se spopadli z izzivi nenehno spreminjajočega se interneta.

Nekaj zanimivih vpogledov:

 • Umetna inteligenca in strojno učenje: Google vse bolj uporablja umetno inteligenco in strojno učenje za izboljšanje razumevanja in indeksiranja spletnih vsebin. To vključuje razumevanje konteksta in namena za iskalnimi poizvedbami, kar omogoča bolj natančno ujemanje vsebin z uporabnikovimi potrebami.
 • Mobilno prvo indeksiranje: Google je prešel na mobilno prvo indeksiranje, kar pomeni, da pri ocenjevanju in razvrščanju spletnih strani upošteva mobilno različico spletnih mest. To odraža spreminjajoče se navade uporabnikov, ki vse pogosteje dostopajo do interneta preko mobilnih naprav.
 • Pomen hitrosti in uporabniške izkušnje: Hitrost nalaganja spletnih strani in celotna uporabniška izkušnja sta postali ključni dejavnik pri optimizaciji za iskalnike. Google spodbuja razvijalce in lastnike spletnih mest, da izboljšajo te vidike, saj neposredno vplivajo na zadovoljstvo uporabnikov.
 • Zasebnost in varnost: Google daje vedno večji poudarek varnosti in zasebnosti uporabnikov, kar vključuje spodbujanje uporabe HTTPS in varnih protokolov na spletnih mestih. To je postalo del ocene spletnih mest v iskalnih rezultatih.

Zaključek

Google API za indeksiranje je primer, kako tehnologija omogoča spletnim skrbnikom, da izboljšajo svojo vidnost in učinkovitost v digitalnem ekosistemu. Vendar je to le en del širokega nabora orodij in praks, ki jih Google razvija, da bi ostal v koraku z nenehno spreminjajočim se internetom in zagotavljal najboljše možne izkušnje tako za lastnike spletnih mest kot za končne uporabnike. Spremljanje teh trendov in prilagajanje strategij digitalnega marketinga in SEO praks tem spremembam je ključno za uspeh v spletnem prostoru.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik