kaj-je-umetna-inteligenca

Kaj je umetna inteligenca in zakaj bi vas morala zanimati

Umetna inteligenca je ena izmed najhitreje se razvijajočih smeri v računalništvu in informatiki. Kot izraz morda zveni nekoliko futuristično, pa v resnici že marsikateri vidik našega vsakdana od aplikacij na pametnih telefonih do avtomobilov, ki samostojno parkirajo že izkorišča umetno inteligenco. V tem blogu si bomo ogledali, kaj je umetna inteligenca, katere vrste umetne inteligence poznamo ter kateri programski jezik uporablja umetna inteligenca.

Kaj je umetna inteligenca (splošno)

Umetna inteligenca (UI) je obsežno področje računalništva, ki se posveča razumevanju nekaterih vidikov inteligentnega človeškega vedenja in poskuša le-te prenesti na računalniške sisteme. Na splošno lahko UI razdelimo v tri tipe, glede na to, kako so programirani in kako svetujejo objektom na podlagi podatkov.

Tipi oz. vrste umetne inteligence

Prvi tip UI temelji na pravilih in je sestavljen iz dolgega seznama pogojnih izjavnih stavkov, ki jih mora program izpolniti, da se odzove na določeno vprašanje ali pobudo. Omejitev te metode je, da se program lahko odzove samo na točno določene situacije, ki so bile zajete v predhodno definirane izjave.

Drugi tip umetne inteligence temelji na prepoznavanju vzorcev, ki temeljijo na statistiki in verjetnostih. Sistem je naučen, kako razpoznati znake v velikih podatkovnih zbirkah in jih razvrstiti na specifične kategorije. Ta vrsta UI se pogosto uporablja v tehnologijah za prepoznavanje zvoka, slike in besedila.

Tretji tip UI pa temelji na nevronskih mrežah, ki posnemajo način delovanja znotraj človeških nevronov. Sistem se mora najprej naučiti, kako se odzivati na določeno podatkovno vrsto in nadaljevanje elastika se lahko nauči prepoznati nove podatke. Ta vrsta UI se uporablja v področjih, kot so avtomatsko razvrščanje besedila, prepoznavanje govora in prevod, med drugim.

Sledeči opis zajema tri osnovne pristope v razvoju in implementaciji umetne inteligence, ki so:

 1. Pravilno usmerjeni sistemi UI: To so najzgodnejši tipi umetne inteligence, ki delujejo na osnovi jasno določenih pravil in logike. Programiranje temelji na “če/potem” logiki, kjer program odreagira na določene vhode s specifičnimi odzivi. Glavna omejitev tega pristopa je, da je učinkovit le za probleme, za katere je mogoče natančno definirati vsa pravila in možnosti, kar pomeni, da se težko prilagaja novim situacijam, ki niso bile predvidene pri razvoju sistema.
 2. Statistični ali vzorčni pristopi UI: Ta kategorija umetne inteligence vključuje strojno učenje, kjer modeli UI “učijo” iz podatkov brez eksplicitno programiranih pravil za vsako odločitev. Tehnike, kot so klasifikacija, regresija in ne nadzorovano učenje, se uporabljajo za prepoznavanje vzorcev in učenje iz primerov. Ta pristop omogoča bolj fleksibilno in prilagodljivo odzivanje na kompleksne ali prej nevidene situacije, saj se sistem lahko “uči” iz novih podatkov.
 3. Nevronske mreže in globoko učenje: To je podkategorija strojnega učenja, ki posnema strukturo in delovanje človeških možganov s pomočjo nevronskih mrež. Globoko učenje omogoča modelom, da se avtomatsko in iterativno izboljšujejo, ko so izpostavljeni novim podatkom. Te tehnike so še posebej močne pri obdelavi velikih količin podatkov in so temelj napredka na področjih kot so prepoznavanje govora, vizualna prepoznava, prevajanje jezikov in generativni modeli.

Programski jeziki UI

Ko gre za razvoj UI, so programski jeziki kot Python in R zelo priljubljeni zaradi svoje enostavnosti in širokem naboru knjižnic. Ti programski jeziki omogočajo AI razvijalcem hitro delo in lažje manipuliranje podatkov. Python se pogosto uporablja za strojno učenje in globokoučenje zaradi svoje bogate knjižnice.

Obstajajo sicer tudi bolj specializirani programski jeziki kot Prolog, ki se uporabljajo za razvoj izredno kompleksnih sistemov, ki preberejo velike količine podatkov in iz polnega pomena ustvari odgovore. Skupaj s takim znanjem o programskih jezikih se AI razvijalci lahko naučijo razvoja naprednejših sistemov UI.

Zakaj bi vas moral zanimati umetna inteligenca:

 1. Gospodarski vpliv: Umetna inteligenca ima potencial za popolno preoblikovanje trga dela in gospodarskih struktur, kar neposredno vpliva na vašo kariero in življenjske stroške.
 2. Vsakdanje življenje: Od pametnih domov do zdravstvenih aplikacij, AI je vedno bolj prisotna v naših vsakdanjih življenjih.
 3. Etika in varnost: Vprašanja o etični uporabi AI, vključno z vprašanji o zasebnosti in diskriminaciji, neposredno vplivajo na družbeno dinamiko.
 4. Inovacije: AI lahko reši ali pomaga rešiti nekatere največje probleme človeštva, od klimatskih sprememb do bolezni.
 5. Osebna in profesionalna prilagodljivost: Razumevanje AI je vedno bolj pomembna veščina v številnih poklicnih sektorjih.

Najbolj “strašljivi” vidiki umetne inteligence

Malo za šalo in malo zares objavljamo tudi nekaj najbolj strašljivih vidikov povezanih z razvojem umetne inteligence. Eden od najbolj strašljivih vidikov AI je potencial za zlorabo. Na primer:

 1. Avtomatsko orožje: AI lahko vodi do razvoja avtonomnega orožja, ki lahko izvaja napade brez človeškega posredovanja.
 2. Masovni nadzor: AI lahko poveča sposobnost vlad in korporacij za nadzorovanje posameznikov na neprimeren ali celo nezakonit način.
 3. Etična vprašanja: Neurejena uporaba AI lahko vodi do resnih etičnih dilem, vključno z diskriminacijo in neenakostjo.
 4. Nezanesljivost: Če se AI uporablja v kritičnih sistemih brez ustrezne varnosti, lahko to privede do katastrofalnih posledic, na primer v prometu, zdravstvu ali energetiki.
 5. Napredna AI: Obstaja tudi daljnosežna zaskrbljenost, da bi lahko superinteligentna AI, ki presega človeško inteligenco, delovala na načine, ki so nepredvidljivi ali celo nevarni za človeštvo.

Zaradi vseh teh razlogov je morda lahko pomembno, da ste obveščeni in imate mnenje o razvoju in uporabi umetne inteligence.

Povzetek

Čeprav se koncept umetne inteligence zdi futurističen, je že varen in priljubljen vidik življenja. Najdemo ga v pametnih telefonih, avtomobilih in aplikacijah, ki jih uporabljamo vsak dan. Če želite sami razviti umetno inteligenco, morate poznati različne tipe UI in programski jezik, ki se ga uporablja. Uporaba Pythona in R-ja v kombinaciji z naprednimi specializiranimi jeziki kot so Prologi vam bodo omogočili izgradnjo zmogljivih in naprednih sistemov ui. Ne glede na vašo izkušnjo s programiranjem, se lahko naučite uporabljati umetno inteligenco in postati del prihodnosti inteligentnih naprav.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik