Kako CRM sistem uporabiti v oglaševanju za nadpovprečne rezultate

CRM sistem je baza podatkov o uporabnikih, ki so prišli v stik z našim podjetjem in so, ali pa niso opravili transakcije. O teh uporabnikih se v CRM sistemu (lahko) beleži veliko pomembnih podatkov, s pomočjo katerih lahko definiramo ciljne skupine za oglaševanje na spletu, Google Adwords, Facebook oglaševanje, …

Kje izgubljajo podjetja, ki CRM sistema ne uporabljajo

Vedno je s spletnim oglaševanjem najbolj učinkovito nagovarjati tiste uporabnike, ki podjetje že vsaj malo poznajo, še bolje le take, ki so že gledali kakšne izdelke, še bolje pa je nagovarjati pretekle kupce, naj še kaj kupijo oz. koristijo še kakšno storitev. Večina podjetij, ki ne uporablja CRM sistema oz. avtomatizacije marketinga ima tu kar veliko težavo, zaostanek za tistimi, ki to uporabljajo, saj nimajo podatkov o tem, kako dolgo se določeni uporabniki nahajajo v njihovem funnel-u. Posledično pa vse uporabnike, ne glede na to, ali so oddali povpraševanje, se dogovarjali za nakup, ali pa le obiskali spletno stran, nagovarjajo z enakim sporočilom.

Prednost uporabe CRM sistema

Prav tako pa tisti, ki uporabljajo CRM sisteme, pogosto podatkov ne izkoristijo v celoti ali jih sploh ne koristijo. Vedno namreč lahko uporabimo baze podatkov o uporabnikih tako, da jih vključimo v ciljanje oglasov ali obratno, tako, da jih izločimo iz prikazovanja oglasov. Vse, ki so npr. z nami govorili o nakupu, lahko izključimo iz ciljanja oglasov, ki pozivajo k temu, da stopijo v stik s podjetjem, saj so to že storili in spoznali, da naša storitev ni prava zanje. Za take moramo poiskati drugačno ponudbo, ki bo bolj v skladu z njihovimi potrebami, bodisi cenejša, bodisi bolj obsežna.

Skratka, prednost CRM sistema (s podatki) je v tem, da lahko zelo dobro ločimo uporabnike in jim prikazujemo skrajno relevantne ponudbe, namesto tega, da na splošno vsem, ne glede na njihovo znanje in informiranost ter glede na pripravljenost za nakup, prikazujemo eno in isto sporočilo, ki vsaj polovice uporabnikov ne nagovarja.

Bolj natančno ciljanje vodi v cenejše konverzije in višjo stopnjo uspešnosti

Če podjetja nimajo podatkov o svojih uporabnikih, potem ciljanje oglasov temelji na ciljnih skupinah, katere ustvarimo glede na produkte, ki jih podjetje ponuja. S tem pridobimo obisk na spletno stran. Podatki o prometu nam pokažejo, uporabnike, ki so se zanimali bolj in tiste, ki so stran kmalu zapustili. Nato nastopi remarketing, s pomočjo katerega lahko nagovarjamo tiste, ki so se bolj zanimali. Določen delež slednjih sčasoma odda povpraševanje ali opravi nakup.

Bolj izdelane ciljne skupine za boljša prodajna sporočila

Pri podjetjih, ki imajo CRM sisteme in podatke o uporabnikih, pa je oglaševanje nastavljeno drugače, saj že  v osnovi lahko izvozimo / uvozimo podatke o uporabnikih in jih dodamo ali izločimo v / iz prikazovanje oglasov. Tako lahko oglaševalske akcije popolnoma drugače strukturiramo in uporabimo bolj relevantna sporočila, ki bolj pritegnejo uporabnike. Stroški za nakupe pa so nižji, saj ne plačujemo za tiste baze, ki smo jih izločili (ker pač niso bile primerne) in pridobimo še višje ocene kakovosti in višje stopnje klikov ter konverzij. Poleg omenjenega pa lahko sinhronizirano uporabljamo poleg še e-poštni marketing in autoresponderje (avtomatizacija marketinga), ki dodatno povečujejo učinkovitost kampanj.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik