cena-izdelave-spletne-strani

Koliko stane izdelava spletne strani

Na to, koliko stane izdelava spletne strani, vpliva kar nekaj dejavnikov. V tej objavi boste našli okvirne podatke o ceni spletne strani in napotke, kako in za kaj se odločiti, do bo spletna stran ne le cenovno dostopna, temveč, da boste plačali tisto, kar res potrebujete in se izognili nepotrebnim stroškom.

Cena spletne strani, v kolikor ni posebnih zahtev in govorimo o preprosti spletni strani z glavno stranjo in cca 4-imi podstranmi se začne nekje pri 300 €, a boste težko našli izvajalca, vprašljiva pa je tudi kakovost in rok izdelave. Realna cena za spletno stran znaša med 600 € in 900 €. V kolikor pa želite predlogo po meri, pa cena znaša od 1500 € dalje.

V času Covid-19 epidemije se je za vstop na splet zanimalo in odločilo mnogo podjetij. Slednje je privedlo do tega, da so agencije in strokovnjaki, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih strani precej zasedeni. Zato so roki izdelav daljši, lahko pa tudi cene spletnih strani  (ponekod) višje.

Najceneje lahko do spletne strani pridete v kolikor le-to izdelate samostojno. Za navodila si poglejte naš članek o tem, kako brezplačno in samostojno izdelati spletno stran. Pri tem vam seveda ni treba znati programiranja. Za izdelavo strani namreč lahko uporabite odlične in enostavne platforme, kot sta WordPress in Drupal, ostale večini odsvetujemo.


Potrebujete spletno stran?

Sporočite nam zahteve in pripravili vam bomo ponudbo …

Oddajte povpraševanje ali pa si poglejte naše projekte


Na to, koliko stane izdelava spletne strani vplivajo številni dejavniki. Začnimo na začetku:

Koliko stane gostovanje spletne strani?

Gostovanje spletne strani oz strežnik je dom spletne strani, je disk oz računalnik, na katerem so shranjene datoteke spletne strani in te datoteke potem pošilja na računalnik uporabnikov. Za večino spletnih strani je dovolj “shared” oz. deljen strežnik, katerega cena znaša okvirno 5 € mesečno. Zahtevnejše spletne strani in npr. Magento spletne trgovine zahtevajo zmogljivejši strežnik, ponavadi VPS (virtual private server) ki ima rezervirana sredstva, ki jih namenja spletni strani oz. trgovini. To stane od cca 30 € / mesec dalje. Zaenkrat priporočamo uporabo slovenskih ponudnikov storitev gostovanja, sploh če nagovarjate uporabnike v Sloveniji. Če je strežnik preveč oddaljen od lokacije uporabnika, potem to povzroča zakasnitev pri nalaganju strani, obenem pa tudi Google to oddaljenost nekoliko kaznuje. Kako deluje CDN? Za spletne strani, ki ciljajo globalno se priporoča uporaba CDN (content delivery network), ki so v bistvu strežniki na različnih lokacijah in glavnemu strežniki “pomagajo” servirati vsebino, ponavadi tako, da nalagajo npr. del vsebine, kot so npr. slike, medtem ko ostale podatke nalaga glavni strežnik. Ker so razpršeni so bližje uporabnikom na različnih lokacijah. Stanejo od 10 € / mesec, primerni pa so tudi za spletna mesta, ki imajo več slik oz. višje resolucije oz servirajo media vsebino (video ipd.).

Koliko stane domena spletne strani?

Izberite domeno, ki s končnico cilja na lokacijo, kjer se nahajajo vaši uporabniki. Če ciljate Slovenijo, izberite .si domeno, če ciljate globalno pa .com domeno, itd. Tako boste takoj sporočili tako uporabnikom, kot iskalnikom, kam ciljate. Cena domene spletne strani znaša od 10 € do 20 €, odvisno od ponudnika in končnice. Na voljo so tudi “rabljene” domene oz. potekle domene, ali že zakupljene domene, ki lahko stanejo krepko čez 100 €. Nakup take domene je nekoliko tvegan, saj gre lahko za domeno, ki je bila uporabljena za goljufije ipd. Preberite več o izbiri domene

Kakšna je cena predloge (template) spletne strani in vtičnikov oz. modulov

Grafična predloga spletne strani je oblikovano in tudi funkcionalno vnaprej izdelana spletna stran z “demo” vsebino, ki jo izdelovalci spletne strani potem nadomestijo in prilagodijo zahtevam stranke. Te predloge se kupujejo tako na WordPressu, kot na Magentu, Drupalu in drugje. Cena predlog je zelo odvisna od platforme oz. orodja, ki ga želite uporabljati za izdelavo spletne strani. Za WordPress znašajo nekje od 40 – 60 €; za Magento cca 80 – 90 €; … Moduli oz. vtičniki omogočajo, da razširimo funkcionalnost spletne strani. Lahko gre za možnosti različnih vrst plačil, za spletno analitiko, za optimizacijo spletnih strani ali za druge funkcionalnosti.

Kakšna je cena prilagoditev (izdelave) spletne strani?

En strošek je cena izdelave spletne strani, ta kot smo že omenili znaša od 300€ dalje (stopite v stik), odvisno od tega koga najamete in kakšne želje imate. Za spletno trgovino se cene začnejo pri 700 € (WordPress Woocomerce) a morate sami vnašati izdelke oz pripraviti uvoz. Za Magento spletno trgovino se cene začno že pri 1500 €, a je ponavadi znesek nekoliko višji, prav tako pa od vas zahteva, da pripravite uvoz izdelkov oz. le-te vnesete. Dodatni so potem stroški programiranja oz. prilagoditev po meri, ki se računajo po uri, tarifa pa je odvisna od strokovnjaka, ponavadi od 50 € na uro dalje. Za vprašanja v zvezi z izdelavo spletnih strani nas kontaktirajte in poskušali vam bomo zagotoviti informacije ter podatke, ki jih potrebujete. Preglejte si tudi naš Cenik izdelave spletnih strani

Koliko stane spletna trgovina?

Pri ceni izdelave spletne trgovine je zadeva nekoliko drugačna. Predvsem je cena odvisna od števila izdelkov in kategorij. Število izdelkov v spletni trgovini nekoliko odloča o tem, katera platforma (Magento, WooCommerce, Shopify, …) bo bolj primerna. Če vas zanima več o platformah spletnih trgovin, si preberite naš povzetek najbolj priljubljenih platform. Posledično so cene vzpostavitve spletne trgovine višje ali nižje. WooCommerce Izdelava spletne trgovine na Magentu pomenijo višjo začetno investicijo. Pomenijo tudi dražje vzdrževanje in upravljanje ter dražje gostovanje. So pa primernejše za bolj kompleksne in obsežne trgovine. Shopify spletne trgovine so najbolj enostavne in ugodne kar se tiče začetne cene. Kasnejše nadgradnje, funkcionalnosti in sploh delovanje pa je nekoliko dražje. WooCommerce je verjetno najcenejša možnost. Primeren je za cca do 1000 izdelkov in pomeni najcenejše vzdrževanje ter upravljanje. Kar je še bolje, WooCommerce lahko večina skrbnikov upravlja popolnoma samostojno.

Kako najceneje do funkcionalne spletne strani?

Najpomembnejši dejavnik pri izdelavi spletne strani je dolgoročna funkcionalnost. Proces izdelave spletne strani je namreč časovno “požrešen” in vsekakor nima smisla vlagati časa v spletno stran, ki bo kmalu zahtevala “preureditev”. Podjetja potrebujejo jasno predstavitev storitve, izdelkov in poslovanja, hitrost in prilagojenost mobilnim napravam. Potrebujejo spletno stran, ki bo omogočala visoke uvrstitve v iskalnikih, hitro nalaganje in cenovno dostopne prilagoditve pristajalnih strani. Zavedati se morajo, da bodo morda prej ali slej želeli preizkusiti Google oglase, Facebook oglase ali optimizirati spletno stran za 1. položaje na Google iskalniku. Brez pravih obiskovalcev namreč spletna stran ne bo prinesla prometa.

Nasveti za izdelavo spletne strani

Kaj svetujemo in kaj odsvetujemo pri izdelavi spletne strani

Kar svetujemo vsaki stranki, ki razmišlja o prenovi ali izdelavi spletne strani je naslednje:

 1. Če se da, izberite WordPress.
 2. Vprašajte se, kako boste pridobivali obiskovalce spletne strani.
 3. Izberite dobro domeno.
 4. Spletna stran naj bo izdelana na profesionalni predlogi.
 5. Načrtujte spletno stran na podlagi podatkov o iskanjih (Google Ads Keyword Planner).
 6. Napišite si strukturo spletne stran.
 7. Pri nalaganju slik le te optimizirajte za splet.
 8. Ne varčujte z besedili.
 9. Namestite si vtičnik, ki omogoča dodajanje meta opisov in naslovov (Yoast, All in One SEO, …)
 10. Namestite Google Search Console in indeksirajte stran.

izdelava spletne strani cena

Česa ne smete početi pri izdelavi spletne strani:

 • Ne naročite izdelave strani pri “znancu”, ki je že izdelal kakšno stran. (ponavadi se taki projekti zaključijo čez eno leto, rezultat pa je pol-izdelek).
 • Ne izdelujte spletne strani na Wix. (Ta nudi zastonj izdelavo, dokler je na vaši spletni strani reklama za Wix, ko pa želite kaj več, pa je bistveno dražji in omejen, kot WordPress).
 • Ne varčujte preveč pri gostovanju in povezanih zadevah (npr. SSL)
 • Ne izdelujte spletne strani na brezplačni predlogi. (porabili boste dvakrat več časa in na koncu ugotovili, da potrebujete profesionalno)
 • Ne postavljajte dizajna na prvo mesto. (Dizajn je pomemben, a je funkcionalnost pomembnejša! Profesionalne predloge so vse dizajnersko dovršene.)
 • Ne svetujte strokovnjakom, kajti oni bolje razumejo, kaj potrebujete in česa ne.

Potrebujete spletno stran?

Sporočite nam zahteve in pripravili vam bomo ponudbo …

Oddajte povpraševanje


Ali je spletna stran dovolj?

Večina naročnikov spletnih strani želi s spletno stranjo uresničiti take ali drugačne poslovne cilje. Ponavadi gre za začetek prodaje izdelkov oz storitev ali pa za povečanje prodaje. Večina se kmalu sooči s tem, da spletna stran čeprav dobra, nima (dovolj) obiskovalcev. Zato se lastniki spletnih strani soočijo z digitalnim marketingom, ki pa jim nudi več možnosti.

Kako povečati obisk spletne strani?

Glede na to za kakšno dejavnost gre, priporočamo lastnikom spletnih strani različne kanale, za katere predvidevamo, da bodo bolj donosni. To so optimizacija spletnih strani, Google oglaševanje, Facebook in Instagram oglaševanje, Linkedin oglaševanje ter oglaševanje na večjih portalih kot so RTV, Siol ipd.

S povečanjem obiska in pridobivanjem pravih uporabnikov lahko podjetje bolje uresničuje svoje cilje. Pozanimajte se o možnostih povečanja obiska spletne strani. Stopite v stik.

Povzetek

Če s spletom mislite resno, potem boste zgornje predloge prej ali slej upoštevali. Predlagamo, da se za izdelavo strani obrnete na nekaj ponudnikov, jim predstavite, s čim se ukvarjate, kaj želite in pričakujete od spletne strani in nekoliko uokvirite ceno. Izberite take, ki bodo najbolje razumeli vaše zahteve in vaše področje poslovanja. Koliko stane izdelava spletne strani kot jo vi potrebujete, namreč zahteva ponudbo po meri. Cena izdelave spletne strani, ki je navedena tukaj je sicer realen podatek, a mnogi potrebujejo več in nekateri celo manj.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik