Nakup-spletne-trgovine

Nakup (obstoječe) spletne trgovine – Kako in na kaj paziti

Pogosto se na portalih, ki prodajajo podjetja in utečene dejavnosti najdejo tudi spletne trgovine. Mnogim se zdi ideja o dodatnem zaslužku, ki ga spletna trgovina pomeni, privlačna.

Odprtje oz. nakup spletne trgovine je sicer lahko dobra ideja, a je potrebno upoštevati in se zavedati več stvari:

 • Konkurenca je lahko visoka,
 • Nova spletna trgovina mora imeti neko izrazito prednost pred konkurenco,
 • Vpeljane trgovine, ki se prodajajo ne nujno dobro poslujejo.

Pri nakupu obstoječih trgovin je torej potrebno razmisliti in razumeti v kakšnem obsegu in kako določena trgovina deluje. Že dejstvo, da se “pasivni prihodek” prodaja, je eden od razlogov za previdnost.

Kot razvijalci mnogih trgovin in predvsem upravitelji marketinških kampanj, bi zato vse, ki se zanimajo za nakup obstoječe spletne trgovine, najprej opozorili, naj bodo previdni in se dobro pozanimajo, kako e-trgovina, ki jo nameravajo kupiti ustvarja prodajo? Takšne so možnosti:

 • Oglasi (Meta, Google)
 • Organski promet (pozicije na Google)
 • Social promet (npr FB skupine, forumi, …)
 • Direktni obisk
 • E-pošta

Navedeni so najpogostejši viri prometa spletne trgovine. Ne gre za slabe ali dobre vire, temveč za cenejše in dražje. Mnoge spletne trgovine sploh na začetku ustvarjajo večino prodaje preko oglasov na Facebooku, Googlu in Instagramu. S tem sicer ni nič narobe, ampak se je potrebno zavedati, da gre za promet, ki je drag, donosnost naložbe pa vprašljiva. Pri nakupu oz. prodaji spletne trgovine, pa omenjeno dejstvo pomeni tveganje, saj ni mogoče ugotoviti, koliko sredstev je bilo dejansko vloženih v oglaševanje, ki je morda zaslužno za ustvarjeno prodajo. Nevarnost je torej, da boste kupili spletno trgovino, ki brez stalnega vložka v oglase ne bo ustvarjala prodaje.

Kar kupec torej tvega je, da kupi trgovino z 3000 € mesečnega prometa, misleč, da je prodaja ustvarjena brez vložka sredstev v oglaševanje, medtem ko je dejanska prodaja morda ustvarjena pretežno z oglasi, za katere se stroški morda niti ne pokrijejo.

Mimogrede, analitika v tem primeru ni zanesljiva, saj se jo da zmanipulirati.

Če se ob nakupu zavedamo situacija in imamo načrt, kako bomo prodajo zgradili na kupljeni osnovi, z nakupom take trgovine seveda ni nič narobe. A treba je imeti načrt, kako potem naprej.

Nakup obstoječe spletne trgovine je pomembna odločitev, ki zahteva temeljit premislek in analizo. V nadaljevanju je nekaj ključnih korakov in vidikov, na katere morate biti pozorni:

Preučite analitiko in poročila

Pomembno je, da natančno preučite analitiko spletne trgovine, ki jo nameravate kupiti. Zahtevajte dostop do podrobnih poročil o prometu, konverzijah in virih prometa. Čeprav se analitiko da zmanipulirati, lahko iz podrobnih poročil še vedno dobite vpogled v trende in stabilnost poslovanja. Bodite pozorni na nenadne skoke v prometu ali prodaji, ki so lahko rezultat začasnih oglaševalskih kampanj.

Ocenite zaloge in logistiko

Poleg prometa in prodaje je ključno preveriti, kako je urejena logistika in zaloge. Preverite, ali so pogodbe z dobavitelji stabilne in ugodne ter ali obstaja tveganje za prekinitve v oskrbi. Razumevanje, kako hitro se zaloge obnavljajo in kakšni so stroški skladiščenja, vam bo pomagalo oceniti vzdržnost poslovanja.

Preglejte finančno poslovanje

Zahtevajte vpogled v finančne izkaze podjetja. To vključuje bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in denarni tok. Preverite, ali so prihodki stabilni in ali podjetje ustvarja dobiček. Posebno pozornost posvetite stroškom, povezanim z oglaševanjem in marketinškimi kampanjami.

Proučite trg in konkurenco

Razumevanje trga, na katerem deluje spletna trgovina, je ključno. Proučite konkurenco in ugotovite, kakšne prednosti ima vaša potencialna trgovina pred ostalimi. Ali ponuja edinstvene produkte? Ali ima konkurenčne cene? Kakšna je blagovna znamka in kako jo zaznavajo stranke?

Razmislite o SEO in vsebinski strategiji

Organski promet je dolgoročno cenejši in bolj vzdržen vir prometa kot plačani oglasi. Preverite, kakšna je strategija spletne trgovine glede optimizacije za iskalnike (SEO) in ali že ustvarja kakovostne vsebine, ki privabljajo obiskovalce. Vložek v SEO in vsebinski marketing se lahko dolgoročno izkaže za zelo donosnega.

Razvijte načrt za nadaljnji razvoj

Kupiti obstoječo spletno trgovino brez jasnega načrta za nadaljnji razvoj je tvegano. Razmislite, kako boste izboljšali in nadgradili trenutno poslovanje. Ali boste investirali v nove oglaševalske kanale, izboljšali uporabniško izkušnjo na spletni strani, razširili nabor izdelkov ali povečali prisotnost na družbenih omrežjih?

  Zaključek

  Nakup spletne trgovine lahko predstavlja odlično priložnost za dodatni zaslužek, vendar je pomembno, da se nakupa lotite premišljeno in dobro informirano. Preverite vse vidike poslovanja, od analitike prometa do finančnega stanja, in razmislite, kako boste trgovino razvijali naprej. Le tako se boste izognili morebitnim pastem in tveganjem ter izkoristili vse potenciale, ki jih spletna trgovina ponuja.

  Stopite v stik
  Miklavčič
  Marketing d.o.o.
  Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

  NASLOV

  Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik