instagram-oglaševanje---optimizacija-oglasov

Optimizacija Instagram oglaševanja v 2023: 5 nasvetov za povečanje uspešnosti Instagram oglaševanja

Digitalni marketing je dinamično področje, ki se nenehno razvija, zlasti ko govorimo o platformah kot je Instagram. V zadnjih letih smo priča korenitim spremembam na področju Instagram oglaševanja, ki vplivajo na to, kako blagovne znamke pristopajo k svoji ciljni publiki. Da bi ostali v koraku s temi trendi, vam predstavljamo 5 ključnih nasvetov za optimizacijo vaših Instagram oglasnih kampanj v letu 2023.

Uporaba Instagramovih novih orodij

S prihodom novih orodij, kot so AR filtri in interaktivni elementi, lahko blagovne znamke še bolj potopijo svoje občinstvo v edinstvene in nepozabne izkušnje. Izkoristite te funkcije za kreiranje oglasov, ki resnično izstopajo in se povežejo z uporabniki na bolj osebni ravni.

Instagram AR filtri so interaktivni filtri za obraz in okolico, ki uporabljajo tehnologijo razširjene resničnosti (Augmented Reality, AR) za dodajanje slojev grafike, učinkov ali animacij na vaše Instagram fotografije in videoposnetke. Najpogosteje se ti filtri uporabljajo znotraj Instagram Stories, vendar se lahko uporabljajo tudi v drugih delih aplikacije.

Ti filtri lahko:

 • Dodajo različne oblikovalske elemente na obraz uporabnika (npr. ličila, kape, živalske ušesa, sončna očala).
 • Spreminjajo fizične lastnosti obraza (npr. večje oči, drugačen nos).
 • Dodajo animirane elemente ali učinke v okolico, kot so leteče ptice, sneg ali dež.
 • Vključujejo interaktivne igre ali kvize.

AR filtri so postali izjemno priljubljeni, saj uporabnikom omogočajo izražanje na zabaven in edinstven način. Poleg tega omogočajo blagovnim znamkam, da ustvarjajo prilagojene filtre za promocijo izdelkov, dogodkov ali kampanj, s čimer lahko dosežejo večjo prepoznavnost in interakcijo s svojo ciljno skupino na platformi.

Oglejte si nekaj primerov AR filtrov.

Razumevanje ciljne skupine s pomočjo analitike

Začnite s preučevanjem demografskih podatkov, interesov in vedenja vaše ciljne skupine. Instagram Insights je odlično orodje, ki vam omogoča, da se poglobite v podatke o vašem občinstvu. S tem boste lahko prilagajali svoje oglase in jih bolj usmerjali k tistim, ki so najverjetneje zainteresirani za vaše izdelke ali storitve.

Na kratko o tem, kako uporabiti Instagram Insights:

 1. Dostop do Insights:
  • Odprite svoj Instagram profil.
  • Tapnite na ikono “hamburger” (tri horizontalne črte) v zgornjem desnem kotu.
  • Izberite “Insights”.
 2. Pregled:
  • Na vrhu boste videli Aktivnost, Vsebina in Občinstvo. Vsaka kategorija vam ponuja različne metrike.
 3. Aktivnost:
  • Interakcija: Prikazuje, kako pogosto so ljudje ukrepali glede na vaše objave.
  • Doseg: Število edinstvenih uporabnikov, ki so videli vaše objave.
  • Prikazi: Število krat, ko je bila vaša objava prikazana uporabnikom.
 4. Vsebina:
  • Preglejte učinkovitost posameznih objav, zgodb in promocij. Ugotovite, katera vsebina je najbolj priljubljena med vašimi sledilci.
 5. Občinstvo:
  • Rast sledilcev: Prikazuje, koliko sledilcev ste pridobili ali izgubili v določenem časovnem obdobju.
  • Demografija: Spoznajte starost, spol, lokacijo in najbolj aktivne ure/dneve vaših sledilcev.
  • Najbolj aktivni časi: Ugotovite, kdaj so vaši sledilci najbolj aktivni.
 6. Analizirajte in prilagodite:
  • Uporabite podatke iz Insights, da razumete, kaj vašim sledilcem najbolj ustreza in prilagodite svojo vsebinsko strategijo temu.

Pomembno je opomniti, da so Instagram Insights na voljo le za poslovne in ustvarjalne profile, zato se prepričajte, da je vaš profil nastavljen kot eden od teh, če želite dostopati do teh analitičnih podatkov.

Ponovno trženje in avtomatizacija

Z naprednim AI in strojnim učenjem je Instagram zdaj sposoben prepoznati uporabnike, ki so najverjetneje zainteresirani za vašo blagovno znamko, vendar morda niso izvedli želene akcije. Vlagajte v avtomatsko ponovno trženje, da bi dosegli te uporabnike in povečali konverzije.

Ponovno trženje (ali remarketing) na Instagramu se običajno izvaja preko Facebook Ads Managerja, saj je Instagram v lasti Facebooka. Preverite, kako ga uporabiti na Instagramu:

 1. Namestite Facebook Pixel:
  • Če tega še niste storili, namestite Facebook Pixel na svojo spletno stran. Ta pixel bo zbral podatke o obiskovalcih vaše spletne strani, ki jih boste nato lahko ciljali z oglasi na Instagramu.
 2. Nastavite Segment Občinstva:
  • V Facebook Ads Managerju pojdite v “Audiences”.
  • Izberite “Create Audience” in nato “Custom Audience”.
  • Izberite “Website Traffic” in nato definirajte ciljno skupino, ki jo želite ponovno ciljati. Na primer, obiskovalci, ki so obiskali določeno stran ali dodali izdelek v košarico, vendar niso zaključili nakupa.
 3. Ustvarite Kampanjo:
  • V Facebook Ads Managerju izberite “Create” za novo kampanjo.
  • Izberite želeni cilj kampanje, na primer “Traffic” ali “Conversions”.
  • Pri nastavitvah nabora oglasov (ad set) izberite prej ustvarjeno “Custom Audience” za ciljanje.
 4. Izberite Instagram kot Oglasno Mesto:
  • V nastavitvah nabora oglasov poiščite razdelek “Placements”.
  • Izberite “Edit Placements” in se prepričajte, da je označen “Instagram”. Lahko izberete tako “Instagram Feed” kot “Instagram Stories”, odvisno od tega, kje želite, da se vaši oglasi prikažejo.
 5. Oblikujte in Nastavite Oglas:
  • Dodajte slike, videoposnetke, besedilo in druge elemente, ki so prilagojeni vašemu ciljnemu občinstvu.
  • Upoštevajte, da so specifikacije za oglase na Instagramu drugačne kot na Facebooku, zato se prepričajte, da so vaše vsebine ustrezno oblikovane.
 6. Določite Proračun in Razporeditev:
  • Nastavite dnevni ali skupni proračun ter začetni in končni datum kampanje.
 7. Zaženite Kampanjo:
  • Ko ste zadovoljni z vsemi nastavitvami, objavite kampanjo.
 8. Spremljanje in Optimizacija:
  • Redno preverjajte učinkovitost kampanje v Facebook Ads Managerju. Glede na rezultate prilagodite ciljanje, proračun, vsebino oglasa ali druge elemente kampanje.

Z uporabo ponovnega trženja na Instagramu lahko ciljate na uporabnike, ki so že izkazali zanimanje za vaše izdelke ali storitve, in jih spodbudite k konverziji.

Izkoristite influencerje

Kljub nenehnemu napredku tehnologije ostaja moč osebnega dotika nesporna. Vplivneži lahko prinesejo avtentičnost vašim oglasnim kampanjam in pomagajo povečati njihovo učinkovitost. Sodelujte z influencerji, ki se ujemajo z vrednotami vaše blagovne znamke in lahko resnično povečajo prepoznavnost vašega izdelka ali storitve.

Ugotovite, katere so prednosti sodelovanja z influencerji.

Video vsebina je prednost

S povečanjem popularnosti formatov, kot so Instagram Reels in IGTV, je video vsebina postala ključna. Uporabniki iščejo dinamično in zanimivo vsebino, video pa je odlična priložnost za pripovedovanje zgodbe vaše blagovne znamke in pritegnitev občinstva.

Nekatere vrste vsebin so bolj primerne za video format, kot druge. Prav tako lahko nekatera podjetja lažje in hitreje najdejo način, kako komunicirati s pomočjo video vsebin, kot druga. Zato imejte v mislih tudi, da ni potrebno na vsak način komunicirati s pomočjo video vsebin. Včasih je bolj smiselno najti drugačen format objav, ki je bližje vsebini oz. produktu.

Zaključek

Oglaševanje na Instagramu je postalo veliko več kot le postavljanje sponzoriranih objav. Z upoštevanjem zgornjih nasvetov se lahko prilagodite najnovejšim trendom in zagotovite, da vaše oglasne kampanje ostanejo sveže, relevantne in učinkovite. Priložnosti za povezavo z občinstvom so neskončne – čas je, da jih izkoristite!

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik