Pisanje-člankov

Pisanje besedil – Kaj in kakšni so dobri SEO članki

Zdi se, da je pisanje SEO člankov pogosto narobe razumljeno, kot pisanje člankov, ki jih sicer nihče ne bo bral. Morda se je včasih res SEO članke tolmačilko kot nekaj, kar je pisano za t.i. bot-e in ne za ljudi, a temu ni več tako.

Uporabniki, preden nekaj kupimo, področje navadno raziskujemo. To je med drugim dobro vidno tudi v Google iskalniku, ko pogledamo na primer sorodna iskanja. Ob vpisu iskalnega izraza se namreč pojavijo različni predlogi, ki so bolj ali manj povezani z našim iskanjem. Sorodna iskanja ponavadi vključuje različne verzije, ki poleg ključne besede, ki smo jo vpisali mi, vključujejo še besede, kot so cena, forum, bolha, in druge.

Če bi danes (v času pisanja te objave) iskali na primer smuči, bi se nam poleg smuči pojavili še predlogi:

  • Razprodaja smuči
  • test smuči 2023
  • Dolžina smuči
  • Moške smuči
  • Alpske smuči

Torej omenjeno dokazuje, da mnogo uporabnikov (sicer po statistikah velika večina) še vedno raziskuje nakup. Preden ga razišče in se odloči za nakup nečesa pa seveda mine kar nekaj mesecev.

Kako ostati v stiku s tistimi, katerih klik smo kupili?

Izziv v marketingu je tako zadržati oz. ostati v stiku s stranko, za katero smo plačali, da nas je obiskala (smo jo pridobili z oglasom na osnovi plačljivega klika).

  • Če namreč razumemo, da od prvega klika do nakupa minejo trije meseci, potem se naravno sprašujemo:
  • kako bomo stranko nagovorili pred drugimi konkurenti
  • kako jo bomo zadržali (komunikacijo z njo) od prvega klika do nakupa
  • kako jo bomo v vmesnem času nagovorili in prepričali.

Pri tem zelo pomembno vlogo sicer igra ponovno trženje ali remarketing, a o tem ne bomo govorili v tem članku. Bistveno v tem primeru je pisanje besedil ali t.i. SEO člankov. Izraz SEO članki se je pri nas uveljavil, a gre v primerih, ko so ti članki uspešni bolj za članke, ki so plod vsebinskega marketinga. Le kot taki so namreč tudi uspešni na področju SEO in marketinga.

Kakšni so učinkoviti SEO članki

Ko govorimo o pisanju besedil za splet, moramo torej izhajati iz tega, da s pisanjem (vsebino in izborom naslovov) nagovarjamo tiste, ki so krenili na nakupno pot nekega produkta, ki je predrag in pre-kompleksen, da bi se o njem odločili nemudoma (pred polico).

To pomeni, da mora biti pisanje člankov zastavljeno premišljeno in tako temeljiti na neki vsaj približni strategiji, ki upošteva, katere ključne besede so pomembne (kar se uvrstitev tiče) in jih podjetje želi doseči z namenom, da nagovarja tiste, ki bodo kupci čez nekaj mesecev.

Strategija seveda ne pomeni, da je zato potrebno narediti tržno raziskavo. Dovolj je, da oglaševalska agencija oz. podjetje razpolaga s kvalitetnimi SEO orodji, ki ji omogočajo vpogled v volumne ključnih besed in sorodne zadeve.

Na osnovi podatkov, ki nam jih zagotavlja na primer orodje Ahrefs, si lahko ogledamo različne podatke o volumnu iskanj, povezanih vprašanjih s tega področja, konkurenci, cenah klikov in več.

Na podlagi pridobljenih podatkov je potem potrebno ugotoviti, katere besede so tiste, na katere ciljamo s članki, na katere s stranmi in na katere s kategorijami.

Iz tega izhaja kaj in na kakšen način pišemo. V nadaljevanju nekaj predlogov:

Iztočnice za pisanje besedil oz. SEO člankov

Raziskava ključnih besed: Kot smo že omenili, je ključno izhodišče za pisanje učinkovitih SEO člankov temeljita raziskava ključnih besed. To pomeni iskanje besed in izrazov, ki so povezani z izdelki ali storitvami vašega podjetja ter jih ljudje uporabljajo pri iskanju na spletu. Uporaba orodij, kot je Ahrefs, vam omogoča, da identificirate najbolj relevantne ključne besede za vašo ciljno občinstvo.

Pisati za bralce, ne samo za iskalnike: Kljub pomembnosti ključnih besed morate vedno pisati za ljudi in ne samo za iskalnike. Vaši članki morajo ponujati vrednost, informacije in rešitve za težave vaših potencialnih strank. Osredotočite se na reševanje njihovih vprašanj in težav, da bodo članki privlačni in koristni.

Izbira ustrezne strukture članka: SEO članek mora imeti jasno strukturo, ki omogoča enostavno branje in navigacijo. Uporabite podnaslove, seznam, slike in grafike, ki bodo vizualno izboljšali članek. Ta struktura omogoča boljšo uporabniško izkušnjo, kar je pomembno za obiskovalce vaše spletne strani.

Avtentičnost in kakovost: Pomembno je, da vaši članki odražajo avtentičnost in kakovost. Izogibajte se kopiranju vsebine iz drugih virov, saj to lahko škoduje vaši spletni strani. Prav tako pazite na slovnične in pravopisne napake, saj to vpliva na verodostojnost vaše spletne strani.

Redno objavljanje: Ne gre samo za enkratno pisanje člankov. Redno objavljanje svežih in aktualnih vsebin na vaši spletni strani povečuje verjetnost, da vas bodo iskalniki bolje rangirali. To pomeni, da morate imeti dolgoročen načrt za ustvarjanje in objavljanje vsebin.

Povezovanje z drugimi vsebinami: Vključite povezave do drugih relevantnih člankov na vaši spletni strani in do zunanjih virov, ki ponujajo dodatne informacije. To ne samo izboljša uporabniško izkušnjo, ampak tudi poveča vašo avtoriteto na spletu.

Uporaba meta opisov in naslovov: Vsak članek mora imeti privlačen meta opis in naslov, ki bosta pritegnila pozornost uporabnikov v iskalnikih. To je prvi vtis, ki ga bodo ljudje dobili o vašem članku.

Analiza uspešnosti in prilagajanje: Spremljajte uspešnost vaših SEO člankov s pomočjo analitičnih orodij. Glejte, katere članke ljudje najpogosteje berejo in se osredotočite na podobne teme. Prilagodite svojo strategijo na podlagi rezultatov.

V zaključku, pisanje SEO člankov ni več samo tehnična naloga, ki je usmerjena le v iskalnike. Namesto tega morajo biti ti članki vsebinsko bogati, relevantni in koristni za vaše občinstvo. S premišljeno strategijo in doslednim izvajanjem lahko dosežete boljše rezultate v dolgoročnem načrtovanju in ohranite stik s svojimi potencialnimi strankami od prvega klika do nakupa.

Ne članki, informacije za oblikovanje boljše odločitve o nakupu

SEO članki niso le neko besedilo, ki je samo sebi namen, ampak informacije, ki pomagajo kupcem oblikovati informirano odločitev

SEO članki niso zgolj naključna besedila na spletu, temveč predstavljajo dragocene informacije, ki potencialnim kupcem pomagajo oblikovati dobro informirano nakupno odločitev. Ko potrošniki iščejo izdelke ali storitve, želijo razumeti njihove lastnosti, prednosti in morebitne slabosti. Pravilno napisani SEO članki nudijo točno takšne informacije, ki pomagajo kupcem pri oblikovanju zaupanja in jih usmerjajo k izbiri izdelka ali storitve, ki najbolje ustreza njihovim potrebam. Zato je pisanje SEO člankov v resnici gradnja mostu med vašim podjetjem in potencialnimi strankami ter lahko prispeva k dolgoročnemu uspehu vašega poslovanja.

Zaključek

V zaključku je pomembno razumeti, da pisanje SEO člankov ni le enkratna naloga, temveč nenehna prednostna naloga v digitalnem marketingu. Da bi ostali konkurenčni in privabili potencialne kupce, ki iščejo informacije in rešitve, morate vztrajno in sistematično graditi svojo spletno prisotnost.

S pametnim pristopom k pisanju SEO člankov, ki so osredotočeni na uporabnike, lahko vzpostavite trajno povezavo z vašo ciljno publiko. Raziskava ključnih besed, upoštevanje kakovosti in uporabnosti vsebine ter nenehno izboljševanje vaše strategije so ključni koraki za uspeh.

Ne pozabite tudi na merjenje in analizo rezultatov ter prilagajanje svoje strategije na podlagi pridobljenih podatkov. Sčasoma boste bolje razumeli potrebe svojih strank in lahko prilagodili svoje SEO članke, da bodo bolj učinkovito nagovarjali in prepričevali vaše občinstvo.

Pisanje SEO člankov ni zgolj tehnična naloga, ampak umetnost, ki zahteva pozornost do podrobnosti in odzivnost na spremembe. S pravilnim pristopom in vztrajnostjo pa lahko vaši članki postanejo ključno orodje za pridobivanje in ohranjanje strank, ki bodo vaše izdelke in storitve izbrali v prihodnosti.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik