preverjanje-domene

Preverjanje domene in lastnikov domene ter iskanje proste (potekle) domene

V tem članku bomo na kratko spregovorili o preverjanju domen, njihove preteklosti in lastnikov. Pokazali vam bomo, kako se mi lotimo preverjanja domen in kako iščemo proste domene, ki so potekle.

Nakup domene

Proste domene

Seznam prostih domen sam po sebi ne obstaja. Obstaja le seznam poteklih domen. To so domene, ki jih je v preteklosti nekdo že registriral oz. uporabljal, a se iz takega ali drugačnega razloga ni odločil (ali je pozabil) za podaljšanje domene.

Seznam poteklih .si domen najdete na:

https://member.expireddomains.net/domains/expiredsi/

Na ExpiredDomains.net tako najdete domene z različnimi končnicami. Omogoča vam, da iščete tudi glede na to koliko povezav ima domena, kakšno tematiko in katere besede vsebuje v naslovu. Ko najdete pravo, pa je smiselno, da opravite preverjanje domene.

Preverjanje domene

Pri preverjanju domene je smiselno upoštevati več vidikov. To so:

Za kakšen namen je bila uporabljena domena in kakšna je bila njena vsebina

Uporabite http://web.archive.org/, ki vam omogoča, da preverite, kaj je bilo objavljeno na domeni v določenih časovnih obdobjih.

Kakšne povratne povezave ima domena

Posebna previdnost je potrebna pri domenah, ki so bile deležne t.i. »black hat« optimizacije in/ali so bile uporabljene za take ali drugačne zlorabe. Predlagamo uporabo Moz orodja za SEO optimizacijo in pregled »Spam score« metrike.

Koliko so vredne povezave in koliko še ima prometa

Čeprav po preteku 30-dnevne karantene večina domen že izgubi promet, pa ni nujno vedno tako. Nekatere domene ostanejo indeksirane v Googlu, ali pa ohranjajo promet s pomočjo dobrih zunanjih povezav. Za ta namen svetujemo uporabo Ahrefs orodja, ki vam bo pokazal, koliko ima določena domena še prometa in kateri so viri prometa. Več na ahrefs.com

Lastnik domene

Če je domena trenutno zasedena, a pričakujete, da jo bo lastnik pustil poteči; ali pa vas iz drugega razloga zanima, kdo je lastnik domene, si lahko ta podatek poiščete na register.si (za .si) domene oz. na whois.com (za .com in druge tld domene).

Proste domene

Proste domene lahko iščete pri ponudnikih gostovanj oz. pri registrarjih. Ti vam omogočajo, da vpišete domeno, ki jo želite kupiti in vam posredujejo podatek o dostopnosti domene. PReberite si več o nakupu proste domene.

Svetovanje pri izbiri domene

Domena igra zelo pomembno vlogo v digitalnem marketingu. Vpliva na gradnjo blagovne znamke in prepoznavnost, na direkten promet in še posebej na potencial za SEO optimizacijo. Izbira in nakup prave domene pogosto ni lahka naloga. Zato vam nudimo svetovanje pri nakupu domene in preverbo preteklosti domen, ko smo opisali zgoraj. Za dodatne informacije in podporo pri nakupu domene nas torej kontaktirajte in svetovali vam bomo pri izbiri.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik