Umetna-inteligenca

Umetna Inteligenca – (R)evolucija Tehnologije

Umetna inteligenca – beseda, ki ima tehnični zven in za mnoge ljudi predstavlja nekaj zapletenega. Čeprav se sliši kot nekaj iz filma, pa v resnici umetna inteligenca predstavlja naslednjo faze evolucije tehnologije, drugo vprašanje je, kam to pelje, a to ni tema tega članka.

Z umetno inteligenco se srečujemo pri vsakodnevnih opravilih, kot so brskanje po internetu in uporaba pametnih telefonov. Namen tega članka je osvetliti, kaj je umetna inteligenca, kako deluje ter kakšen doprinos lahko ima za naš svet.

Prav tako bomo pregledali, katere programe z umetno inteligenco poznamo, kakšna orodja so nam na voljo ter kako poteka pogovor z umetno inteligenco. Nazadnje pa bomo spregovorili tudi o tem, kako je v Sloveniji z umetno inteligenco.

Kaj je umetna inteligenca

Umetna inteligenca (UI) je metodologija, ki omogoča računalnikom obnašanje na podoben način kot človek. Projektiranje UI temelji na algoritmih, ki se učijo iz podatkov. Tipični algoritmi UI vključujejo nevronske mreže in strojno učenje. UI danes najdemo v številnih aplikacijah, kot na primer v iskalnikih na internetu, športnih analitikah in celo v vojaški tehnologiji.

Obstajajo trije tipi UI:

  • ožja,
  • splošna,
  • super.

Vsak tip UI ima svoje specifične značilnosti in uporabo. Ožja UI se osredotoča na eno samo nalogo, medtem ko splošna UI obvlada več opravil, vendar ni dovolj sposobna, da zamenjuje človeško interakcijo. Super UI pa je popolnoma sposobna dela, ki se ga loti, zamenjuje človeško interakcijo in zmanjšuje človeške napake ter izboljšuje kakovost dela.

Preberite več o tem, kaj je umetna inteligenca.

Orodja in programi z umetno inteligenco

Danes lahko izbiramo med precejšnjo količino programov z UI, ki so nam na voljo. Ti programi se lahko uporabljajo za širok spekter vprašanj in problemov.

Programi, kot so Google Assistant, Siri in Alexa, so odlični načini, kako nadzirati svoj pametni dom in sprostite svoje roke, saj lahko vse naredijo namesto vas.

Različni programi z UI se uporabljajo tudi za analizo in stiskanje velike količine podatkov: tehnologija strojnega učenja se denimo uporablja, da bi določili, katere vrstice v kodi so zelo obetavne.

Nekaj orodij UI:

  • TensorFlow,
  • dekodiranje označevanja podatkov (decoding data labeling),
  • Sherlock.

Pogovor z umetno inteligenco

Pogovor z umetno inteligenco poteka bodisi s tekstovnim ali pa s sinhronim vmesnikom. Vmesnik vsebuje standardni ali drugegovorni dnevnik, sporoča pa lahko z uporabnikom prek telefona, pametnega zvočnika ali zaslona. Splošno znano je, da se pogovor z umetno inteligenco pogosto začne z običajno frazo, kot je: “Kako si?” ali “Kako si se danes počutil?” S tem je uvedeno določeno zaupanje in akcije uporabnika se izvajajo na manjši računalniški zmogljivosti.

Ime “umetna inteligenca” morda zveni kot nekaj zelo naprednega in razvitega, vendar v Sloveniji še vedno nima pravega razcveta. Sicer je res, da so naši razvijalci storitev s področij umetne inteligence na visokem nivoju glede na dostopnost in uporabo, vendar pa je družba manj navdušena nad razvojem znanosti. Čeprav se Slovenija lahko pohvali s številnimi izjemnimi spletnimi stranmi in aplikacijami, tako v preteklosti kot v sedanjosti, UI še ni prepričala večjega števila ljudi.

Več o tem, kako se pogovarjati z umetno inteligenco.

Umetna inteligenca v Sloveniji

Umetna inteligenca je eden izmed najhitreje razvijajočih področij tehnologije, ki bo zagotovo spremenilo način življenja in dela za vedno. Z vse večjo uporabo in izboljševanje tehnologije, ki temelji na UI, nas bi lahko čakala svetla prihodnost. Z uporabo programov z UI bomo lahko na področju analiziranja podatkov veliko lažje in hitreje dosegli cilje. Umetna inteligenco je zelo preprosto uporabljati in poznavanje njenega delovanja nam lahko pomaga pri izboljšanju našega življenja in dela. V Sloveniji bi bilo potrebno izboljšati ozaveščenost o pomenu razvoja znanosti ter si tako zagotoviti enakovreden korak z napredkom sveta.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik