umetna-inteligenca-AI-v-marketingu

Umetna inteligenca v marketingu – Kako začeti z AI marketingom

Umetna inteligenca je v le zadnjih nekaj mesecih močno vplivala na način dela v različnih gospodarskih panogah. Marketing pri tem, ne le da ni izjema, je med tistimi področji, na katere le-ta vpliva najbolj. Za vsako podjetje, še posebej pa za marketinške agencije je pomembno, da v skladu s spremenjeno situacijo odreagirajo in se vsaj adaptirajo na spremembe. Vendar kako?

V nadaljevanju preberite, kako lahko tako manjša kot večja podjetja hitro in enostavno implementirajo orodja umetne inteligence v svoje poslovne oz. delovne procese.

  • Leta 2015 so podjetja v vseh sektorjih za tehnologijo umetne inteligence porabila približno 2 milijardi dolarjev, do leta 2025 pa naj bi ta znesek presegel 100 milijard dolarjev (vir).
  • UI ima velik potencial za učinkovitejše, uspešnejše in potrošnikom prijaznejše trženje ter se je iz “nice-to-have” spremenila v “have-to-have” zmožnost.
  • Pametni tržniki razvijajo ali vključujejo umetno inteligenco v svoje tehnološke sklope, da bi postali boljši pri svojem delu – na primer pri ciljanju oglasov, segmentaciji strank in t.i. chat botih (klepetalnih robotih), ki jih poganja umetna inteligenca.
  • Umetna inteligenca lahko pomaga podjetjem bolje razumeti podatke. Podjetniki pa so na tem, da poskrbijo, da bodo njihovi podatki uporabni, in sicer z vzpostavitvijo skupnega identifikatorja na različnih stičnih točkah ter z zbiranjem in normaliziranjem podatkov iz več virov in končnih točk.
  • Nazadnje morajo tržniki izbrati pravega partnerja za umetno inteligenco, ki ima prave zmogljivosti umetne inteligence in izkušnje pri obravnavi določenih primerov uporabe.

Izkoriščanje potenciala umetne inteligence v marketingu

Umetna inteligenca (UI) je v zadnjih nekaj letih vroča tema v marketinških krogih. Toda kaj je to in zakaj je tako pomembna?

Najenostavneje povedano, umetna inteligenca je tehnologija, ki uporablja podatke za razumevanje, kako stranke komunicirajo z blagovnimi znamkami. Uporablja se lahko za izboljšanje izkušnje strank in povečanje učinkovitosti. Po podatkih raziskave McKinseyjevega globalnega inštituta so podjetja v tehnologije umetne inteligence vložila približno 30 milijard dolarjev, pri čemer je trženje eno od ključnih področij, na katera se osredotočajo. Oglejmo si, kako lahko umetna inteligenca vašemu podjetju pomaga sprostiti potencial in izboljšati trženjske strategije.

Prednosti umetne inteligence v trženju

UI lahko revolucionarno spremeni naš pristop k trženju. V nadaljevanju so predstavljene nekatere najvidnejše prednosti uporabe umetne inteligence v trženju:

  1. Povečana učinkovitost in uspešnost – UI je mogoče uporabiti za avtomatizacijo vsakdanjih opravil, kot so zbiranje podatkov, analiza profilov strank in segmentacija občinstva v manjše skupine. To pomeni, da imajo tržniki več časa, da se osredotočijo na dejavnosti z dodano vrednostjo, kot so strateško načrtovanje ali ustvarjalne kampanje.
  2. Boljša segmentacija strank in ciljno usmerjeni oglasi – Z dostopom do natančnejših podatkov o strankah lahko tržniki ustvarijo podrobne profile ciljnega občinstva in zagotavljajo ustreznejše oglase, ki so natančno prilagojeni njihovim potrebam. Posledica tega bodo višje stopnje konverzije in večja donosnost naložb v oglaševalske kampanje. 
  3. Izboljšana izkušnja strank s klepetalnimi roboti in avtomatiziranimi storitvami – Stranke pričakujejo hitre odzive, ko se obrnejo po podporo ali pomoč prek klepeta ali e-pošte. Klepetalni roboti z umetno inteligenco lahko zagotavljajo takojšnje odgovore 24 ur na dan, 7 dni v tednu brez potrebe po človeškem posredovanju, kar vodi k boljši splošni izkušnji strank.

Primeri uporabe umetne inteligence v trženju

Pametni tržniki razvijajo, sodelujejo pri gradnji ali integrirajo umetno inteligenco v svoje tehnološke nize, da postanejo boljši pri tem, kar počnejo. AI se že uporablja pri ciljanju oglasov in segmentaciji strank, vendar je na voljo še več možnosti, kot so:

Klepetalni roboti, ki jih poganja AI, uporabljajo vse podatke o strankah, ki so jim na voljo, da odgovarjajo na vprašanja in svetujejo strankam, ki razmišljajo o nakupu.

Vzemimo Sephorin bot Kik , ki stranke sprašuje o njihovih željah glede ličenja in nato spremlja določene informacije o izdelku.

Iskanje slik, izboljšano z AI, omogoča uporabnikom, da naložijo slike izdelkov, ki jih zanimajo, da poiščejo ustrezne ideje za nakupovanje.

Na primer, podjetja, kot je CamFind , vam omogočajo, da posnamete sliko nečesa v fizičnem svetu in pridobite informacije, povezane s tem. Recimo, da vidite plakat za film, ki bi ga radi videli. Posnemite fotografijo in CamFind vam bo pokazal priporočila za filme, ure in lokacije.

Prilagojene vadbene rutine in informacije o prehrani je mogoče ustvariti na podlagi podatkov drugih potrošnikov s podobnim življenjskim slogom.

UnderArmour je na primer izkoristil umetno inteligenco IBM Watson za ustvarjanje »osebnega svetovalca za zdravje «, ki uporabnikom zagotavlja pravočasno, na dokazih temelječe usposabljanje glede spanja, telesne pripravljenosti, dejavnosti in prehrane.

Optimizirano oglaševanje uporablja umetno inteligenco za sprejemanje odločitev na podlagi celotnega obsega razpoložljivih podatkov — vključno z nestrukturiranimi podatki, kot sta občutek in razpoloženje.

Na primer, IBM, tokrat kot korporativni tržnik, se je povezal z MediaMath, da bi aktiviral pravo programsko trženje, ki ga vodi umetna inteligenca, s svojim Watson Cognitive Bidderjem, da bi iz izpostavljenosti velikim količinam podatkov izluščil napovedne signale .

Kako uporabiti umetno inteligenco v strategijah trženja

Če želite umetno inteligenco uporabiti v svojih trženjskih prizadevanjih, vam ponujamo nekaj nasvetov za začetek:

AI marketing orodja

Potrebujete programsko opremo, ki lahko zbira podatke o strankah iz več virov, jih hitro analizira, iz njih pridobi vpoglede in nato na podlagi teh vpogledov priporoči ukrepe;

Oglaševalske platforme kot sta Facebook ads in Google ads to npr. že vsebujeta. Tako omogočata, da na podlagi svojih ciljnih skupin kreirate nove  podobne ciljne skupine.

Analitika

Google Analytics 4, ki bo kmalu nadomestil obstoječi GA3, lahko zdaj sledi vedenju v aplikacijah in na spletu na več napravah in tako prehaja iz analitike, ki temelji na seji, na analitiko, ki temelji na uporabniku. Strojno učenje postane bolj kritično pri zapolnjevanju vrzeli manjkajočih podatkov – ki so neizogibne v prihodnosti brez piškotkov. (vir)

GDPR

Zagotovite skladnost s podatkovnimi politikami GDPR – Vse osebne podatke je treba odgovorno obdelovati v skladu s predpisi EU.

Izbira agencije

Izberite pravega partnerja za umetno inteligenco – Prepričajte se, da ste izbrali zanesljivega prodajalca, ki razume posebne potrebe in izzive vaše industrije.

Manj dela za podjetja, več vrednosti za stranke

Umetna inteligenca je postala sestavni del sodobnih trženjskih strategij, saj lahko poveča učinkovitost in hkrati izboljša uporabniško izkušnjo. Od segmentacije strank in ciljno usmerjenih oglasov do avtomatiziranih storitev, kot so klepetalni roboti, obstaja veliko načinov, kako lahko izkoristite moč umetne inteligence v korist svojega podjetja – vendar le, če to storite pravilno.

Pogosta vprašanja

Ali bo umetna inteligenca obstala?

V letu 2015 so podjetja v različnih sektorjih vlagala v razvoj tehnologije umetne inteligence, pri čemer se je skupno porabila približno 2 milijardi dolarjev. Ta številka se bo v naslednjih desetih letih predvidoma povečala, saj naj bi ta znesek do leta 2025 presegel neverjetnih 100 milijard dolarjev. S tem se izkazuje, kako hitro napreduje tehnologija umetne inteligence in kako velik potencial se kaže v prihodnosti, saj se podjetja v vseh industrijah vedno bolj zavedajo njenih prednosti in priložnosti za razvoj novih inovativnih distribucijskih rešitev. Ta strm porast vlaganj v umetno inteligenco poudarja nujnost sledenja trendom in zagotavljanja primerne financiranja v tem hitro rastoči panogi, ki lahko pomembno prispeva h globalnemu gospodarskemu razvoju.

Kako lahko uporaba umetne inteligence pomaga podjetju?

Uporabniški vmesniki (UI) so v zadnjih letih pridobili široko priznanje kot ključni dejavnik v svetu trženja. Zaradi njihovega velikega potenciala so postali “have-to-have” zmogljivosti, ki lahko pripomorejo k učinkovitejšim, uspešnejšim in potrošnikom prijaznejšim strategijam trženja. Tehnologija UI omogoča podjetjem, da bolje prilagodijo svoje izdelke in storitve potrebam in željam potrošnikov. S tem se povečuje uporabniška izkušnja, kar dodatno spodbuja zvestobo strank in zvišuje prodajo. Poleg tega se z uporabo UI znižuje tudi strošek in potreben čas razvoja novih digitalnih izdelkov, saj se procesi optimizirajo in prilagajajo potrebam trga. Tako se izboljšuje konkurenčna prednost podjetij, ki sprejmejo UI in s tem povečajo možnosti za dolgoročni uspeh v hitro spreminjajočem se poslovnem okolju.

Kako se AI uporablja v marketingu?

Inteligentno trženje se razvija v svetu, kjer se umetna inteligenca (AI) uporablja kot bistveno orodje za dosego konkurenčne prednosti. Pametni tržniki se zavedajo te spremembe in iščejo načine, kako vključiti umetno inteligenco v svoje delo. S pomočjo umetne inteligence lahko nadgradijo svoje sposobnosti, kot so ciljno oglaševanje, segmentacija strank in vzpostavitev učinkovite komunikacije z uporabniki. Na primer, z AI-poganjanimi klepetalnimi roboti lahko tržniki vzpostavijo pristen dialog s strankami in jim nudijo različne rešitve v realnem času. Poleg tega pa umetna inteligenca omogoča raziskovanje in razumevanje vzorcev obnašanja kupcev, kar lahko privede do boljših strategij oglaševanja in večje vključenosti strank. Ta pristop omogoča tržnikom, da postanejo bolj uspešni in se diferencirajo od konkurence v hitro spreminjajočem se tehnološkem okolju.

Na kaj paziti pri implementaciji umetne inteligence v marketing?

Izbor pravega partnerja za umetno inteligenco je ključnega pomena za uspeh tržnikov na tem področju. Pravi partner bo zagotovil optimalne zmogljivosti umetne inteligence, ki bodo omogočale učinkovito obvladovanje določenih primerov uporabe. Poleg tega bo partner z izkušnjami na tem področju lahko zagotovil dragocene vpoglede in nasvete pri doseganju ciljev trženja. S sklenitvijo partnerstva z ustrezno strokovnjakom bodo tržniki lahko bolje razumeli potrošnike, analizirali različne tržne trende in razvijali učinkovite strategije, ki bodo neposredno vplivale na uspeh podjetja.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik