Vsebinski-marketing---kaj-je-vsebinski-marketing

Vsebinski marketing – Kaj je vsebinski marketing in kako z njim začeti

Vsebinski marketing je eden izmed najbolj učinkovitih načinov pridobivanja strank in povečevanja prodaje. Vsebinski marketing namreč vključuje procese, ki hkrati na več različnih področjih prinašajo pozitivne rezultate. Za razliko od klasičnega digitalnega marketinga, se vsebinski marketing najprej sprašuje, kaj potencialne kupce zanima in nato išče ter proizvaja odgovore na njihova zanimanja. Način na katerega s končnimi kupci komunicira digitalni marketing zato ni vsiljiv, temveč dobrohoten, relevanten in v pomoč kupcu. Rezultat izvajanja vsebinskega marketinga sta tudi hvaležnost in zaupanje kupcev.Če se zanimate za izvajanje vsebinskega marketinga, stopite v stik z nami. Smo eni od začetnikov in specialistov zanj. Za vsebinski marketing imamo na voljo vsa potrebna orodja in sredstva, ki jih vaše podjetje potrebuje, da se na trgu pokaže v drugačni luči od konkurence.

Dogovorimo se za brezplačen uvoden sestanek, na katerem bomo ugotovili, na kakšen način lahko vaše podjetje optimalno implementira vsebinski marketing v svoje delovanje in komunikacijo s kupci.


Kaj vsebinski marketing rešuje

Ko govorimo o oglaševanju in trženju, je cilj vedno eden. Pridobiti pozornost potencialne stranke. Digitalni marketing je z usmerljivostjo, merljivostjo in posledično donosnostjo omogočil učinkovito oglaševanje tudi manjšim podjetjem. Z možnostjo definiranja ciljnih skupin in segmentiranja so oghlasi lahko postali bolj relevantni za uporabnike in posledično bolj zanimivi. Vsebinski marketing pa odgovarja na vprašanje, kako pridobiti pozornost potencialne stranke. To stori tako, da je s pravo vsebino, ob pravem času, na pravem mestu. Rešuje pa še nekaj. To je nezaupanje. Vsebinski marketing namreč skozi celoten nakupni proces kupca (ki lahko traja tudi eno leto), le-tega spremlja, z njim komunicira in mu zagotavlja odgovore in nasvete na vprašanja, ki jih ta ima v procesu odločanja. Tako nevsiljivo pomaga, je na voljo in posledično ustvarja zaupanje.

Vsebinski marketing ustvarja 3x več povpraševanj kot tradicionalni marketing, a stane 62% manj.

CMI

Kaj je vsebinski marketing

Vsebinski marketing je učinkovit način, ki ga uporabljajo uspešna podjetja za komunikacijo s kupci in doseganje ciljnih skupin ter krepitev odnosov z obstoječimi strankami.

Vsebinski marketing vključuje uporabo različnih procesov, temelji pa na ustvarjanju kakovostne in relevantne vsebine, katere cilj je pomagati kupcu pri oblikovanju nakupnih odločitev.

Če se izvaja dobro, je vsebinski marketing izjemno učinkovit način ne le za pridobivanje strank, ampak tudi za ohranjanje strank.

Zakaj je pomembno, da podjetje izvaja vsebinski marketing

Vsebinski marketing predstavlja enega izmed najpomembnejših marketinških pristopov v današnjem digitalnem svetu. Sestoji iz ustvarjanja in distribuiranja kakovostne vsebine, ki privablja potencialne stranke in posledično izboljša prepoznavnost in pozitivno podobo podjetja na spletu. Namen vsebinskega marketinga je razviti globoko in dolgotrajno vez s strankami. Ta temelji na zanimivih, izobraževalnih in koristnih vsebinah.

S tem se podjetja lahko izognejo agresivnemu pristopu, stranke pa posledično prepoznajo dodano vrednost, ki jo podjetje ustvarja. Omenjeno se v končni fazi odrazi v večji zvestobi strank in večjem poslovnem uspehu.

Zato je vsebinski marketing ključen za vsako podjetje, ne glede na velikost in panogo.

Različne vrste strategij / koncepti vsebinskega marketinga

V današnjem digitalnem svetu je vsebinski marketing ključen za poslovno uspešnost. Obstaja več vrst strategij oz. procesov vsebinskega marketinga, od katerih vsaka prinaša svoje prednosti in slabosti.

Ključno vprašanje za vsako podjetje je, kako, na kakšen način in v kakšni obliki lahko pomaga svojim kupcem.

Bistveno pri vsebinskem marketingu je ustvarjanje vsebine. Ta je lahko napisana (članki oz. blog objave), lahko je posneta (video), ali grafična (slike ipd.).

Glede na to, kakšno vsebino neko podjetje ustvarja (kako se odloči glede zgornjih vprašanj), se izbira kanale na katere se fokusira.

Podjetja, ki komunicirajo večinoma s pisanjem, se bodo fokusirala na Linkedin, Facebook, ipd. Za tiste, ki se fokusirajo na slike, bo navadno Instagram optimalen. Podjetja, ki komunicirajo primarno z ustvarjanjem video-vsebin bodo verjetno izbrala Youtube.

Pri izbiri načina pa se podjetje ne omeji le na eno obliko vsebine, ali nekaj omrežij. Nek medij, katerega produkt je članek, bo svojo vsebino težko spravil v video obliko. Saj jo, a omrežja, kjer so bralci (ne gledalci) so zanj bolj pomembna. Enako velja v obratnem primeru. Podjetje, ki se ukvarja s snemanjem reklam se najbrž ne bo fokusiralo na Medium. Morda bo občasno napisalo kaj o snemanju reklam.

Pri ustvarjanju vsebine se vedno najprej vprašamo, kaj naše uporabnike zanima. Nato analiziramo njihova zanimanja in iskanja v različnih omrežjih in glede na to začnemo z ustvarjanjem vsebine. Tako že v samem začetku vemo, na katero vprašanje odgovarjamo z neko vsebino in v kakšni obliki.

Kot strokovnjaki za vsebinski marketing razumemo, kako pomembno je, da se vsaka strategija prilagodi specifičnim potrebam in zmožnostim podjetja, zato vedno iščemo in najdemo optimalen odgovor, ki združuje zanimanje strank na eni strani in zmožnosti podjetja na drugi.

Vsebinski-marketing-odlocanje-o-nakupu
Vsebinski marketing vključuje uporabo različnih procesov, temelji pa na ustvarjanju kakovostne in relevantne vsebine, katere cilj je pomagati kupcu pri oblikovanju nakupnih odločitev.

Kako ustvariti učinkovito vsebino

Pri ustvarjanju vsebine, ki bo dejansko imela učinek na bralce, je potrebno upoštevati nekatere ključne faktorje.

Prvi korak je določiti ciljno občinstvo, saj se bo s tem lažje oblikovala vsebina, ki bo imela največji vpliv. Nato je pomembno, da je vsebina relevantna, aktualna in informativna. Ob tem pa naj ne bo prezapletena, ampak mora biti jasno in razumljivo predstavljena.

Poleg tega je lahko tudi vizualna podoba pomembna pri doseganju učinkovitosti vsebine.

Če vse to upoštevamo, bomo lahko zagotovili učinkovito vsebino, ki bo najbolj ustrezala potrebam ciljnega občinstva in jih pritegnila.

Merjenje uspeha – sledenje donosnosti naložbe

Merjenje uspeha je ključnega pomena za vsako podjetje ali vlagatelja, ki želi slediti donosnosti svoje naložbe. Z njim lahko ugotovimo, ali smo na pravi poti in ali bomo dosegli svoje poslovne cilje. To pa nam omogoči, da se pravočasno prilagodimo in ukrepamo, če opazimo, da ne gre v želeno smer. Merjenje uspeha lahko opravljamo na različne načine, od finančne analize do analize strank in trgovanja. Pomembno pa je vedeti, da se rezultati merjenja uspeha lahko spreminjajo in odraz poslovnega okolja, zato je pomembno, da jih redno spremljamo in posodabljamo.

Za vsako podjetje implementiramo vso potrebno analitiko in jo združimo z zahtevami varovanja podatkov. Bistveno je, da določimo cilje (konverzije), ki kažejo na to, da smo dosegli nekaj, kar je cilj našega truda. Z definicijo ciljev lahko te tudi ovrednotimo. Tako sproti lahko spremljamo, kako učinkoviti so procesi, kateri bolj, kateri manj, kar nam omogoča, da stvari vodimo v pravo smer.

Koliko stane vsebinski marketing

Pri oblikovanju proračuna za vsebinski marketing je ključno upoštevati ciljno publiko. To lahko v osnovi definiramo široko ali ožje, bolj usmerjeno. Manjša ciljna publika pomeni manjše stroške. Pomembno pa je, da je za publiko, ki jo podjetje cilja, le-to prisotno stalno.

Vaš proračun mora biti razporejen tako, da boste dosegli čim več potencialnih strank. Vendar pa to ne pomeni, da boste morali porabiti ogromne količine denarja, da bi dosegli svoje cilje. Z natančnim načrtovanjem lahko dosežete visoko učinkovitost proračuna. Prav tako je pomembno, da se držite svojega proračuna, da ne boste zapravili preveč denarja pri poskusih z različnimi marketinškimi pristopi. Z doumevanjem ciljev vašega občinstva in uporabo različnih orodij, lahko prilagodite svoj proračun tako, da boste dosegli svoje cilje.

Nasveti, kako začeti s vsebinskim marketingom

Če se odločite, da bi radi začeli s vsebinskim marketingom, si lahko privoščite nekaj dragocenih nasvetov. Prvi korak v tej smeri bi moral biti tisti, ko si vzamete čas za kreiranje vaše marketinške strategije. Pomembno je, da se odločite, katero vsebino bi radi delili s svojo ciljno publiko in na katerih kanalih jo boste delili. Ne pozabite niti na ciljno publiko, kajti od okoliščin, ki jih boste izbrali, bo odvisno, kako bodo ljudje sprejemali vašo marketinško sporočilo. Ko se enkrat lotite izvedbe, pa izvedbe. Z rednim deljenjem kvalitetne vsebine boste dosegli svojo ciljno publiko in jim pritegnili pozornost.

Povzetek

Vsebinski marketing je močno orodje v rokah vsakega podjetja. Z njim lahko svoje podjetje razločite na trgu, gradite zaupanje pri ciljnih strankah in ustvarjate prodajo. Najpomembneje pa je, da lahko ustvari dosledno in smiselno vsebino, ki pomaga vzpostaviti stik z vašim občinstvom na čustveni ravni. S pravilno strategijo vsebinskega marketinga in delovnim postopkom lahko poskrbite, da bo vaše sporočilo dosledno, celovito in učinkovito posredovano pravim ljudem. Poleg tega je za merjenje uspešnosti kampanj vsebinskega marketinga bistveno sledenje donosnosti naložb vanje. Če upoštevate vse te korake in ustrezno oblikujete proračun za vsebinski marketing, si morate sčasoma zagotoviti veliko možnosti za uspeh na tem področju. S spretnim načrtovanjem in učinkovito izvedbo bi morali kmalu vstopiti v svet uspešnih tržnikov vsebin!


Če se zanimate za izvajanje vsebinskega marketinga, stopite v stik z nami. Smo eni od začetnikov in specialistov zanj. Za vsebinski marketing imamo na voljo vsa potrebna orodja in sredstva, ki jih vaše podjetje potrebuje, da se na trgu pokaže v drugačni luči od konkurence.

Dogovorimo se za brezplačen uvoden sestanek, na katerem bomo ugotovili, na kakšen način lahko vaše podjetje optimalno implementira vsebinski marketing v svoje delovanje in komunikacijo s kupci.


Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik