Kakšne so cene oglasov na Google, Facebooku, Instagram ...

Cene oglasov – Kakšne so povprečne cene oglasov v 2023

Kakšne so povprečne cene oglasov na Googlu, Youtubu, Facebooku …

Cene oglasov so lahko tako zapletene? Kot digitalni tržniki smo pri ustvarjanju učinkovitih kampanj nujno obveščeni o povprečnih cenah oglasov v Googlu, YouTubu, Facebooku in drugih priljubljenih platformah. Če veste, koliko sredstev morate v proračunu nameniti posamezni platformi, lahko na dolgi rok prihranite čas in denar. Toda glede na to, da del izračuna dejanskih stroškov oglasov predstavljajo različni cilji in ponudbene strategije – kje sploh začeti? V tem prispevku bomo razčlenili, kateri dejavniki vplivajo na stroške posameznega oglasa v teh štirih glavnih platformah, da boste lahko pri zagonu kampanj ali optimizaciji obstoječih kampanj sprejemali utemeljene odločitve!

Pregled cen oglasov v Googlu, YouTubu, Facebooku in Instagramu

Ste že kdaj razmišljali, kaj so cene oglaševanja na Googlu, YouTubu, Facebooku in Instagramu? Verjetno ste že slišali za veliko podjetij, ki oglašujejo na teh platformah, toda ali ste se kdaj spraševali, koliko denarja morajo plačati za svoje oglase? Cena oglaševanja je odvisna od več dejavnikov, kot so ciljanje občinstva, konkurenca na trgu in časovno obdobje.

Preberite si, kakšne so povprečne cene oglasov in nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri načrtovanju vaše oglasne kampanje in izogibanju previsokim stroškom. Preberite več in spoznajte, kako izkoristiti največ iz vašega proračuna za oglaševanje.

Povprečne cene oglasov

Google oglaševanje

Marca 2022 je povprečna mesečna cena na klik (CPC) pri oglaševanju v iskalnem omrežju Google Ads v Združenem kraljestvu znašala 1,48 ameriškega dolarja in je bila najvišja med 38 državami, predstavljenimi v naboru podatkov. Med državami srednje in vzhodne Evrope je imela najvišji CPC Črna gora z 72 ameriškimi centi.

Marca 2022 je povprečna mesečna cena na klik (CPC) pri oglaševanju v iskalnem omrežju Google Ads v Združenem kraljestvu znašala 1,48 ameriškega dolarja in je bila najvišja med 38 državami, predstavljenimi v naboru podatkov. Med državami srednje in vzhodne Evrope je imela najvišji CPC Črna gora z 72 ameriškimi centi.

Vir: https://www.statista.com/statistics/1262497/search-advertising-cpc-europe/

Za povprečne cene oglaševanja v Sloveniji, stopite v stik z nami in zagotovili vam bomo podatke, ki so relevantni za vašo branžo.

Cena Facebook oglasov po regijah

Po dostopnih podatkih se je cena na klik v oglasih Facebook za Severno Ameriko lani gibala med 0,40 in 0,65 USD. Tukaj so povprečja v primerjavi z drugimi regijami sveta, razvrščena po najvišjem proti najnižjem:

Cena oglasov na Facebooku glede na regijo

  • Severna Amerika: 0,40 – 0,65 USD
  • Zahodna Evropa: 0,30 – 0,50 USD
  • Vzhodna Azija: 0,18 – 0,20 USD
  • Južna Evropa: 0,11 – 0,21 USD
  • Po vsem svetu: 0,12 USD – 0,19 USD
  • Južna Amerika: 0,05 USD – 0,10 USD
  • Srednja Amerika: 0,05 USD – 0,10 USD
  • Jugovzhodna Azija: 0,05 USD – 0,10 USD

Jasno je, da je konkurenca najmočnejša v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, saj so stroški oglaševanja na Facebooku najvišji v teh regijah. Lahko pa opazimo tudi splošni trend od januarja 2021.

Vir: https://www.wordstream.com/blog/ws/2021/07/12/facebook-ads-cost

Cena Instagram oglasov

Za vse meritve se cena na klik v Instagramu leta 2021 giblje od 0,40 do 0,70 USD. To upošteva vse klike, ki se zgodijo na oglasu, kar ne vključuje samo klikov povezav, ampak tudi všečke/odzive, komentarje in deljenje.

Za oglase, ki imajo ciljni URL, se cena na klik na Instagramu leta 2021 giblje med 0,50 in 0,95 USD.

Vir: https://www.wordstream.com/blog/ws/2021/02/08/instagram-ads-cost

Preberite si tudi, kakšne so cene na 1000 prikazov, cene za pridobitev stranke in druge podatke na AdEspresso.

Za povprečne cene oglaševanja v Sloveniji, stopite v stik z nami in zagotovili vam bomo podatke, ki so relevantni za vašo branžo.

Razčlenitev cen oglasov v Googlovih oglasih

Razčlenitev cen oglasov v Googlovih oglasih je pomemben proces za vsakega oglaševalca, ki želi kar najbolje izkoristiti svoj oglaševalski proračun. Google Ads namreč ponuja različne plastične lestvice cen oglaševanja, odvisno od ključnih besed, ciljne publike in številnih drugih parametrov. Razčlenitev cen nam omogoča pregled nad tem, kako se stroški oglaševanja razporejajo po posameznih oglasih in skupinah oglasov ter nam s tem daje dragocene informacije za optimizacijo naših kampanj. Zato ne zapravljajmo priložnosti, da bi čim bolje razumeli, kako deluje razčlenitev cen, ter si tako zagotovili najboljše možne donose na svojo naložbo v oglaševanje.

Kako upravljati proračun in čim bolje izkoristiti svoje kampanje

Upravljanje proračuna je ključno za vsako marketinško kampanjo, vendar pa to ne pomeni, da morate porabiti veliko denarja, da bi dosegli uspeh. Obvladovanje proračuna pomeni razporejanje sredstev na način, ki je najbolj smiseln za vašo ciljno publiko. Na ta način lahko izkoristite najbolj učinkovita marketinška orodja in strategije. Prav tako je pomembno, da redno spremljate uspeh kampanje in si prizadevate za nenehne izboljšave. Tako boste lahko čim bolje izkoristili svoje marketinške kampanje in na dolgi rok povečali donosnost naložbe.

Nasveti za ciljno usmerjanje občinstva na vsaki platformi

Kako pritegniti ciljno občinstvo na različnih platformah? To je vprašanje, ki si ga postavi vsakdo, ki želi doseči več ljudi s svojimi sporočili. Ena ključnih stvari, ki jih moraš upoštevati, je izbira prave platforme za svoj namen. Na primer, če želiš doseči mlajšo generacijo, zna biti Instagram boljša izbira kot LinkedIn. Pomembno pa je tudi, kako pristopiš k svoji ciljni publiki. Če greš na platformo Twitter, kjer ljudje pričakujejo kratka in jedrnata sporočila, je smiselno, da se držiš tega obrazca. Če pa greš na YouTube, kjer ljudje pričakujejo visokokakovostne videoposnetke, je pomembno, da tvoj video izstopa po kakovosti in vsebini. Torej, kadar razmišljaš o ciljnem usmerjanju občinstva, ne pozabi na to, da se moraš prilagoditi platformi, kjer se nahajajo, in načinu, kako jih nagovarjaš.

Ustvarjalni načini za optimizacijo oglasov in izstopanje iz množice

V današnjem času, ko se oglasi pojavljajo na vsakem koraku, je izjemno pomembno, da vaš oglas izstopa iz množice. Ključni element pri tem je ustvarjalnost. Vsak oglas bi moral vsebovati edinstveno idejo ali koncept, ki ga je vaša ciljna publika pozabila. To pa ne pomeni, da morate biti nenavadni ali preveč drzni. S preprostimi spremembami lahko vaš oglas postane bolj učinkovit, na primer z izbiro pravega slogana, vizualne predstavitve ali ustvarjanjem povezave z vašo publiko. Prepoznaven in privlačen oglas lahko privede do povečanja prodaje ali doseganja nove ciljne skupine. Zato si vzemite čas za proučevanje vašega ciljnega občinstva in razvijte ustvarjalne načine za optimizacijo vaših oglasov.

Kaj je treba upoštevati pri vzpostavitvi oglaševalske kampanje

Ko se odločamo za vzpostavitev oglaševalske kampanje, je pomembno, da se zavedamo nekaterih ključnih dejavnikov. Prvi in najpomembnejši korak je določitev ciljne skupine, saj je od tega odvisno, katero vrsto oglaševanja bomo uporabili. Poleg tega je pomembno, da se osredotočimo na sporočilo kampanje, ki mora biti jasno in privlačno za potencialne stranke. Posebno pozornost je potrebno nameniti izbiri pravih medijev, saj bomo le tako lahko dosegli želeni učinek oglaševanja. Pri vzpostavitvi oglaševalske kampanje je ključno tudi spremljanje rezultatov in prilagajanje kampanje glede na dosežene učinke. Zavedati se moramo, da je oglaševanje proces, ki se ne konča s samo postavitvijo kampanje, temveč zahteva kontinuirano spremljanje in optimizacijo.

Povzetek

Za ustvarjanje učinkovitih oglaševalskih kampanj je potrebno poglobljeno razumevanje cenovnih modelov posameznih platform, kako ustrezno načrtovati in upravljati porabo oglasov ter kako z ustvarjalnimi taktikami ciljati pravo občinstvo. S pomočjo platforme Workflow lahko pridobite vpogled v uspešnost svojih oglasov, jih preprosto optimizirate in poskrbite, da ste na tekočem z vsemi spremembami in trendi. Poleg tega boste morali glede na to, kakšno vrsto kampanje izvajate in kakšne rezultate prinaša, analizirati rezultate, da bi določili najboljši pristop za dosego želenega cilja. Na splošno je s temeljitim načrtovanjem, raziskavami in strokovnim znanjem bolj verjetno, da boste pripravili uspešno oglaševalsko kampanjo, ki bo prinesla impresivne rezultate.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik