Končnice domen (TLD, SLD, gTLD, ccTLD)

Katere so različne ravni sistema domen in kaj pomenijo ter kaj določajo. V sistemu imenovanja internetnih domen so na voljo različne končnice domene.

V kolikor vas zanima, kako izbrati pravo domeno, si preberite objavo Nakup domene spletne strani.

Domene najvišje ravni TLD (Top Level Domain)

Kategorija domene najvišje ravni v sistemu imenovanja internetnih domen. Del imena domene, ki sledi piki. Torej, v eukhost.com, domena najvišje ravni je .com

SLD – domene druge ravni (Second Level Domain)

Del imena domene, ki je pred piko. Torej, v eukhost.com, eukhost je druga raven domene.

gTLD – generične domene TOP ravni  (generic Top Level Domain)

Domene najvišje ravni, ki niso povezane z nobeno državo, se imenujejo gTLD. .com, .net in .org sta edini obstoječi gTLD. Sprva naj bi bila oznaka na najvišji ravni označevala, ali se ime domene uporablja za omrežje (.net), podjetje (.com) ali za dobrodelne namene / neprofitne organizacije (.org). Vendar je internetna revolucija in eksplozija svetovnega spleta izbrisala te vrstice, podjetja in posamezniki pa so začeli navzkrižno registrirati domene (tj. I.com, i.net, i.org) samo za zaščito njihovih interesov. Zdaj se lahko te generične domene najvišje ravni uporabljajo za kakršen koli namen.

ccTLD – domena najvišje ravni za kodo države (country code  Top Level Domain)

Dvečrkovna domena države, ki jo spremlja vsaka država na svetu, se imenuje ccTLD – domena najvišje ravni za kodo države. Primeri ccTLD so: .uk (Združeno kraljestvo), .us (Združene države), .ca (Kanada) in v (Indija). Na splošno jih registrirajo podjetja, ki imajo naključno povezavo z zadevno TLD.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik