Facebook-oglaševanje-cena

Facebook Oglaševanje – Koliko stane oglaševanje na Facebooku 2024

koliko stane oglaševanje na Facebooku in kakšna je realna cena za Facebook oglaševanje.

Facebook je ena najbolj priljubljenih platform družabnih medijev z več kot 2 milijardama aktivnih uporabnikov. Zaradi njegove priljubljenosti ga številna podjetja uporabljajo za oglaševanje svojih izdelkov ali storitev. Toda koliko v resnici stane oglaševanje na Facebooku? In kakšni so resnični stroški oglaševanja na Facebooku? Poglejmo si.

Od česa je odvisna cena oglaševanja na Facebooku

Stroški oglaševanja na Facebooku se lahko razlikujejo glede na vaš proračun in cilje

Če želite predstaviti svoje podjetje in širiti zavest o njem, ima Facebook na voljo veliko možnosti oglaševanja. Glede na vaš proračun ali posebne cilje vas lahko oglaševanje prek platforme stane več ali manj. Ne glede na to, kakšna je vaša finančna omejitev, je verjetno za vsako vrsto podjetja, ki želi izkoristiti Facebook kot oglaševalsko platformo, nekaj primernega. To je odličen način za ciljanje potencialnih strank, iskanje novega občinstva za vaš izdelek ali storitev ter sodelovanje s sledilci na priročen in učinkovit način.

Pravi strošek oglaševanja na Facebooku predstavljata čas in trud, ki sta potrebna za ustvarjanje učinkovitih oglasov

Medtem ko so denarni stroški oglaševanja na Facebooku razmeroma nizki, je prava naložba za podjetja čas in trud. Za pripravo učinkovitih oglasov je treba poznati svoje občinstvo, skrbno izbrati vsebino, ki z njim odmeva, in redno analizirati stopnjo odzivnosti, da bi lahko izvedli potrebne izboljšave. Med vsemi elementi, ki so vključeni v vzpostavitev učinkovite oglaševalske kampanje, je lahko za podjetja največji izziv časovna obveznost. S potrpežljivostjo in predanostjo pa je mogoče iz naložb v oglase na Facebooku potegniti lep donos.

Če niste previdni, lahko zlahka porabite več denarja za oglase na Facebooku, kot ga dobite nazaj s prodajo

Oglaševanje na Facebooku postaja vse bolj priljubljen način promocije izdelkov in storitev v podjetjih, vendar se je treba zavedati, da lahko, če niste previdni, nenamerno porabite več denarja za oglaševanje, kot ga dobite nazaj s prodajo. Pri pripravi in izvajanju oglasov na Facebooku je treba imeti načrt, da zagotovite, da boste od svoje naložbe dobili največ in da ne boste na koncu porabili po nepotrebnem. Z nekaj prakse in pravo strategijo lahko oglaševanje na Facebooku prinese veliko koristi tako v finančnem smislu kot tudi pri povečanju prepoznavnosti blagovne znamke.

Če želite biti uspešni z oglaševanjem na Facebooku, morate jasno razumeti svoje ciljno občinstvo

Poznavanje ciljne skupine ima pomembno vlogo pri uspešnem oglaševanju na Facebooku. To vam pomaga ustvariti pravo sporočilo, podobo in ton, s katerimi boste dosegli te potrošnike. Poleg tega vam razumevanje ciljne skupine pomaga povečati učinkovitost oglaševalskih kampanj z izbiro najučinkovitejših kanalov, tehnik ciljanja in še več. Resnično uspešno oglaševanje na Facebooku vključuje, da si vzamete čas in spoznate, koga ciljate in kaj z njim odmeva, da bi pritegnili in obdržali njegovo pozornost.

Prav tako morate biti pripravljeni eksperimentirati z različnimi vrstami oglasov in strategijami

Če želite povečati dobiček, morate biti odprti za preizkušanje novih oglaševalskih in tržnih strategij. Z eksperimentiranjem z različnimi vrstami oglasov in pristopov lahko najdete kombinacijo, ki bo najbolje odmevala pri vaši ciljni skupini. To vam ne bo pomagalo le povečati prometa, temveč tudi izboljšati sodelovanje strank in morda celo razviti vašo blagovno znamko. Eksperimentiranje je lahko resnično koristno v smislu doseganja uspeha, če je pravilno izvedeno. Vendar pa se prepričajte, da spremljate svoje podatke in skrbno analizirate vsak rezultat, da boste lahko natančno ocenili, kaj je za vas najbolj učinkovito.

Ne pozabite spremljati svojih rezultatov, da boste lahko videli, kaj deluje in kaj ne

Med delom ostanite organizirani, tako da spremljate svoj napredek in rezultate. Z doslednim preverjanjem in beleženjem, kaj deluje in kaj ne, se boste lažje učili iz napak, ostali na vrhu projektov in dosegli večjo natančnost delovnih postopkov. Zato ne pozabite redno spremljati svojih rezultatov – to je lahko razlika med uspešnim delovnim procesom in zastojem!

Oglaševanje na Facebooku je lahko odličen način za doseganje ciljnega občinstva in povečanje prodaje, vendar je treba razumeti dejanske stroške oglaševanja na Facebooku. Upoštevati morate ne le denarne stroške izvajanja oglasov, temveč tudi čas in trud, ki sta potrebna za ustvarjanje učinkovitih oglasov. Če niste previdni, lahko zlahka porabite več denarja za oglase na Facebooku, kot ga dobite nazaj v obliki prodaje. Če želite biti uspešni z oglaševanjem na Facebooku, morate jasno razumeti svojo ciljno skupino in biti pripravljeni eksperimentirati z različnimi vrstami oglasov in strategijami. Ne pozabite spremljati svojih rezultatov, da boste videli, kaj deluje in kaj ne.

Cena oglaševanja z agencijo

Če oglašujete ali nameravate oglaševati  na Facebooku preko agencije, potem znesek, cena za Facebook oglaševanje sestoji iz stroškov, ki so cena klikov oz. prikazov vaših oglasov na Facebooku in jih plačujete (vi ali vaša agencija) Facebooku in cene oz. provizije agencije, ki je ponavadi med 20% in 5% od proračuna, ki ga na mesečni ravni za Facebook namenjate. Če plačujete 1000 € na mesec za oglaševanje na Facebooku, potem je cena agencije med 100 € in 200 €. Vsaj tako računajo tuje agencije (le da so proračuni podjetij bistveno višji). Z višjim proračunom pa znesek provizije praviloma pada.

Koliko stane oglaševanje na Facebooku

Povprečna cena Facebook oglaševanja (CPC) v 2023 po svetu:

 • Severna Amerika: 0,47 – 0,73 EUR
 • Zahodna Evropa: 0,33 – 0,52 EUR
 • Vzhodna Azija: 0,19 – 0,24 EUR
 • Južna Evropa: 0,14 – 0,24 EUR
 • Po vsem svetu: 0,13 – 0,21 EUR
 • Južna Amerika: 0,07 – 0,11 EUR
 • Srednja Amerika: 0,07 – 0,11 EUR
 • Jugovzhodna Azija: 0,07 – 0,11 EUR

Razdelimo lahko tudi povprečno ceno na klik v Facebooku glede na cilj kampanje:

 • Prepoznavnost blagovne znamke: 2,60 EUR
 • Lead generation (generiranje potencialnih strank): 1,95 EUR
 • Promet: 0,53 EUR
 • Konverzije: 1,47 EUR

Povprečna cena za Facebook CPC glede na industrijo:

IndustrijaPovprečni CNK (2023) v EUR
Lepota in fitnes1,85 EUR
Poslovni in industrijski2,47 EUR
Finance3,80 EUR
Hrana in pijača0,43 EUR
Hobiji in prosti čas0,68 EUR
Dom in vrt2,76 EUR
Internet in telekomunikacije3,04 EUR
Zaposlitev in izobraževanje2,09 EUR
Novice1,14 EUR
Ljudje in družba1,99 EUR
Domače živali in živali0,62 EUR
Nepremičnina1,81 EUR
Znanost1,33 EUR

Facebook oglaševanje in cene klikov

Cena za Facebook oglaševanje (stroški) se lahko določa na različne načine. Cena klika na spletno stran na Facebooku stane med 0,1 € in 0,5 € povečini, v nekaterih primerih pa je cena klika na Facebooku tudi višja. Vse je namreč odvisno od relevantnosti oglasa. Od tega, kako zanimiv je vaš oglas za tiste, ki jim ga prikazujete.

Na Facebooku lahko oglašujete tudi z namenom pridobivanja všečkov strani. Zneski za všečke so v grobem med 0,2 € in 3 € za posamezen všeček strani.

Oglašujete lahko tudi določeno objavo na časovnici. V tem primeru imate možnost plačevati za “post engagement” za dejavnost na podlagi objave, spet cene nihajo, začnejo pa se povečini nekje pri 0,3 €.

Lahko se omenjenim možnostim preprosto izognete in plačujete za 1000 prikazov, kaj boste iz njih potegnili, pa je na vas. Čeprav Facebook vse preračunava na osnovi CPM (cost per mille) in CTR (razmerje med prikazi in kliki) zato bistvene razlike verjetno ne bo.

Privlačno pri Facebook oglaševanju je to, da za objavo, ki ste jo dodali na časovnico, lahko namenite npr. le 20 € in jo nekaj dni pospešeno prikazujete občinstvu, ki ste ga določili. Tako pridobite “engagement” oz. dejavnost uporabnikov, da vašo objavo preberejo, kliknejo “like”, jo delijo s svojimi prijatelji ipd.

Kakšna je povprečna cena Facebook oglaševanja?

Cene Facebook oglaševanja dosegajo tudi 10 € na klik, po drugi strani pa lahko za klik plačujete od 0,10 € dalje.

Kakšna je povprečna cena klika na Facebooku?

Sodeč po raziskavah Wordstream povprečna cena klika v ZDA v vseh branžah skupaj znaša 1,71 $.

Kakšna je povprečna cena klika na Facebooku globalno?

Sodeč po podatkih, ki jih navaja AdEspresso povprečna cena klika na Facebooku globalno znaša 0,97 $.

Koliko podjetja v Sloveniji plačujejo za Facebook oglaševanje?

Odvisno od niše. Samostojni podjetniki (storitve) na Facebooku oglašujejo že za nekaj 100 € mesečno ali manj. Podjetja, ki lahko računajko na impulzivne nakupe na Facebooku zapravijo tudi po več tisočakov mesečno.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik