Kaj je Google BERT in kako bo spremenil svet optimizacije spletnih strani

Pred kratkim je Google naznanil eno izmed najbolj pomembnih sprememb algoritma v zadnjih 5-ih letih. Posodobitev BERT bo vplivala na 10% vseh iskanj. poglejmo si kaj je in kako bo spremenila svet optimizacije spletnih strani ter obstoječe položaje strani.

Kot so pr Google povedali, gre za spremembo, ki bo spremenila oz vplivala na kompleksnejše iskalne izraze, ki so pogojene s kontekstom:

“Te spremembe so usmerjene k izboljšanju razumevanja jezika. Še posebej za “pogovorna” iskanja, saj je BERT sposoben bolje razumeti odtenke in kontekst besed v iskanjih in jih povezati z rezultati iskanja. 

Še posebej pri daljših iskanjih ali pri iskanjih, ki vsebujejo predloge kot so “for” ali “to” (ne vemo koliko bo to veljalo za slovenščino) , ki močno vplivajo na pomen, bo zmogel iskanja razumeti bolje. Tako bo uporabnik lahko iskal v bolj sebi naravni obliki.”

Kaj je BERT algoritem?

Algoritm BERT je “deep learning” algoritem, povezan z naravnim procesiranjem jezika. Stroju pomaga razumetiu, kaj pomenijo besede, ko so te uporabljene v povedi vendar v povezavi z vsemi niansami ( in kontekstom (lokacija, naprava, jezik, ..).

Last year, we introduced and open-sourced a neural network-based technique for natural language processing (NLP) pre-training called Bidirectional Encoder Representations from Transformers, or as we call it–BERT, for short. (vir)

BERT in SEO?

Že v preteklosti je bilo strojno umevanje jezika problematično predvsem pri uporabi zaimkov. BERT bo izboljšal 11 področij razumevanja naravnega jezika, presegel naj bi celo človeško umevanje. Padec pozicij bodo verjetno utrpele spletne strani, ki že sedaj zasedajo pozicije, na katere ne sodijo. Pri ostalih straneh, bo prav tako potrebno popravljati oz. posodobiti različna področja, od besedil samih, do strukture spletne strani, internih povezav itd. Prav tako bo pomembno področje urejanje strukturiranih podatkov.

BERT izboljšuje kakovost razumevanja iskanj, ne vsebine strani

Poglejte si priemre, kako se s posodobitvijo BERTa, spremenijo rezultati iskanj:

 

Čeprav se BERT posodobitev ne ukvarja z analiziranjem strani, temveč z iskanji, pa bo vsekakor vplivala tudi na strani. On page SEO s tem postaja bolj pomemben, izbnoljšave pa bodo nujne predvsem, pri tistih mestih, ki imajo površno vsebino, ki pri BERT posodobitvi vsekakor ne bo nagrajena.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik