kaj-je-gostovanje-spletne-strani

Kaj je spletno gostovanje – Vse, kar morate vedeti o spletnem gostovanju

Spletno gostovanje je ključnega pomena za vsako spletno mesto. V današnjem digitalnem svetu ima skoraj vsaka podjetje ali organizacija spletno prisotnost, kar pomeni, da potrebujejo spletno gostovanje za delovanje njihovih spletnih strani. Če še ne veste, kaj je spletno gostovanje, koliko stane gostovanje spletne strani ali kako najti brezplačno gostovanje, vam bomo v tem blogu predstavili vse, kar morate vedeti o spletnem gostovanju. V nadaljevanju boste izvedeli, kaj je hiper gostovanje, VPS gostovanje, Windows gostovanje ter kakšna je cena spletnega gostovanja.

Kaj je spletno gostovanje

Spletno gostovanje se nanaša na storitev, ki gosti spletno mesto na strežniku. Ko obiskovalec vnese vašo spletno stran v brskalnik, njegov računalnik zahteva podatke s strežnika, kjer je shranjena vaša spletna stran. Spletno gostovanje je sestavni del tega procesa, saj zagotavlja, da so vaša spletna mesta dostopna preko spleta 24 ur na dan.

Za objavo spletne strani uporabnik potrebuje dve stvari. Prvo je domena spletne strani drugo pa je gostovanje spletne strani. Po domače povedano je domena naslov strani, gostovanje pa prostor, kjer je shranjena vsebina spletne strani, ki je stalno dostopna na spletu.

Koliko stane spletno gostovanje?

Stroški spletnega gostovanja se lahko močno razlikujejo, odvisno od vrste in količine gostovanja, ki ga potrebujete. Nekatera spletna gostovanja ponujajo brezplačne storitve, vendar so te ponavadi omejene po zmogljivosti in zmogljivosti. Najboljše gostovanje najdete pri plačljivih gostovanjih, kjer plačujete za zmogljivost in kakovostno storitev. Najnižja cena, ki jo lahko pričakujete, je okoli 1€ na mesec.

Vrste gostovanja

Obstajajo različne verzije ali vrste spletnega gostovanja. Uporabnike tako najbolj pogosto zanima brezplačnmo gostovanje, hiper gostovanje, VPS gostovanje in Windows ter reseller gostovanje. Poglejmo si razlage omenjenih izrazov.

Brezplačno gostovanje

Če pa ste novi v digitalnem svetu in želite najti brezplačno gostovanje, se lahko obrnete na ponudnike brezplačnega spletnega gostovanja, ki ponujajo enostavne platforme za izdelavo spletnih strani z nekaj osnovnimi funkcijami. Vendar pa morate biti pozorni na omejitve in slabosti brezplačnega spletnega gostovanja, kot so omejena količina shrambe in počasne hitrosti.

Brezplačno gostovanje pomeni, da lahko dobimo prostor za spletno stran brezplačno in ga uporabljamo za spletno mesto. Vendar brezplačno gostovanje običajno ne vključuje vseh funkcij, ki so na voljo z plačanimi opcijami gostovanja.

Kje najdemo brezplačno gostovanje?

Na spletu je veliko ponudnikov, ki ponujajo brezplačno gostovanje. Med njimi so Blogger, WordPress, Wix in številni drugi. Vendar pa je pomembno, da se zavedate, da obstaja veliko omejitev, ko gre za brezplačno gostovanje. Na primer, lahko boste našli omejitve pri pasovni širini, prostoru na disku in količini prometa, ki jo lahko obvladujete. To lahko omejuje, kaj lahko storite in kako hitro se bodo vaše spletne strani naložile.

Slabosti brezplačnega gostovanja

  • Omejeno na poddomeno, npr. vasadomena.wordpress.com
  • Lahko vsebuje le e-poštno gostovanje
  • Omejitev prostora in baz+

Alternative brezplačnemu gostovanju

V kolikor potrebujete gostovanje za preprosto spletno stran, potem je na slovenskem trgu na voljo mnogo opcij, ki ne presegajo cene nekaj evrov mesečno. Tovrstni paketi skoraj-brezplačnega gostovanja vam omogočlajo oz. nudijo praktično vse, kar je na voljo v klawsičnih paketih, le z zmernimi omejitvami, ki pa jih preprosta spletna stran navadno ne presega.

Cena gostovanja tako lahko znaša le 0,99 € na mesec. Naročite gostovanje za 0,99 € še danes.

Hiper gostovanje

Hiper gostovanje je po drugi strani lahko izboljšana različica klasičnega spletnega gostovanja. Hiper gostovanje se izvajajo na hiper-virtualiziranih strežnikih in zagotavljajo neverjetno hitrost in stabilnost za vaše spletno mesto. Ta vrsta gostovanja je običajno dražja kot klasično spletno gostovanje, vendar je idealna za visoko prometne spletne strani, ki potrebujejo zmogljive strežnike.

VPS gostovanje

VPS gostovanje (Virtual Private Server) je drugačna vrsta spletnega gostovanja. V tem primeru prejmete svojo virtualno zasebno strežniško okolje, ki ga lahko nadzorujete popolnoma sami. VPS gostovanje ponuja hitrost in zmogljivost, ki jo potrebujejo velika ali kompleksna spletna mesta. Za razliko od hiper gostovanja je VPS gostovanje cenejše.

Windows gostovanje

Windows gostovanje je posebna vrsta spletnega gostovanja, ki je posebej namenjena delovanju spletnih mest na osnovi Microsoftovega operacijskega sistema Windows. Ta vrsta gostovanja je popolna za uporabnike, ki potrebujejo visoko integracijo z Microsoftovimi programi in možnostjo izvajanja specifičnih Windows aplikacij. Cena Windows gostovanja je srednja do visoka, odvisno od značilnosti vašega spletnega mesta.

Reseller gostovanje

Za tiste, ki iščejo način za zaslužek s spletnim gostovanjem, lahko razmislijo o reseller gostovanju. Z reseller gostovanjem lahko kupite spletno gostovanje v večjih količinah in ga ponovno prodajate po svojih cenah. Nekateri ponudniki gostovanja ponujajo tudi belo oznako, ki vam omogoča, da naredite spletno gostovanje, ki izgleda kot vaša lastna storitev.

Razlika med EEA, DNS in podatkovnim gostovanjem

Kakšne so razlike med EEA, DNS in podatkovnim gostovanjem? Če ste nedavno ustanovili spletno mesto ali ste morda začetnik na področju spletnega gostovanja, verjetno ste zmedeni nad vsemi temi različnimi vrstami gostovanja. V tem prispevku bomo pogledali, kaj pomenijo ti pojmi, kakšne so njihove specifike in prednosti, da boste lažje izbrali pravega ponudnika spletnega gostovanja za svoje potrebe.

EEA gostovanje

EEA gostovanje je skrajšava za “Evropsko gospodarsko območje” in se nanaša na gostovanje spletnega mesta na strežnikih, ki so locirani znotraj tega območja. Glavna prednost EEA gostovanja je v varovanju podatkov znotraj Evrope (se podatki ne pošiljajo v ZDA), več o tem lahko preberete v objavi GA4 in GDPR. Ta vrsta gostovanja zagotavlja boljšo zaščito v primerjavi s strežniki, ki so locirani izven Evrope, saj EU zakoni narekujejo strog nadzor nad shranjevanjem in deljenjem osebnih podatkov. Druga prednost EEA gostovanja je hitrost. Če je vaša ciljna publika v Evropi, boste z izbiro EEA gostovanja zmanjšali zakasnitve med strežnikom in uporabniki, kar lahko pozitivno vpliva na uporabniško izkušnjo.

DNS gostovanje

DNS gostovanje je vrsta spletnega gostovanja, pri kateri se vaše ime domene (www.example.com) gostuje na strežnikih DNS (sistem imenskih strežnikov). Ta vrsta spletnega gostovanja je predvsem uporabna za tiste, ki želijo upravljati svoje DNS zapise brez potrebe po vzdrževanju samega spletnega mesta. Druga prednost DNS gostovanja je, da omogoča enostavno preusmeritev spletnega mesta brez potrebe po menjavi gostitelja ali selitvi na nov strežnik. Če torej želite enostavno upravljati svoje DNS zapise, je DNS gostovanje več kot primerno za vas.

Podatkovno gostovanje

Podatkovno gostovanje je vrsta spletnega gostovanja, ki vključuje hranjenje spletnih datotek in baz podatkov vašega spletnega mesta na strežnikih ponudnika gostovanja. Ta vrsta gostovanja se razlikuje od drugih gostovanj, saj ponudniki ponujajo različne vrste načrtov, vključno z deljeno, VPS ali namensko gostovanje. Podatkovno gostovanje vam omogoča veliko nadzora nad vašim spletnim mestom in vašimi podatki ter lahko tako izberete točno tisto, kar potrebujete. Med drugim lahko prilagajate zmogljivost strežnika, dodajate SSL certifikate za večjo zaščito in upravljate z uporabniškimi računi iz nadzorne plošče.

Vse tri vrste spletnega gostovanja imajo svoje prednosti. Če ste novinec na področju spletne gostitve in ne veste, kaj izbrati, bo boljša izbira EEA gostovanja. Če pa ste bolj izkušeni in imate specifične zahteve, kot so upravljanje DNS zapisov ali nadzor nad svojimi podatki, boste morda želeli izbrati DNS ali podatkovno gostovanje. Najpomembneje pa je, da se pred nakupom dobro informirate in se prepričate, da je ponudnik spletnega gostovanja zanesljiv in ustreza vašim potrebam. Na ta način boste zagotovili, da vaše spletno mesto deluje gladko in vaši uporabniki imajo kar najboljšo izkušnjo.

Zaključek

Upamo, da vam je ta blog pomagal razumeti različne vrste spletnega gostovanja, koliko stane gostovanje spletne strani in kaj je pomembno vedeti, preden se odločite za spletno gostovanje za vaše spletno mesto. Vedno kupujte pri zaupanja vrednemu ponudniku spletnega gostovanja, ki je sposoben zagotoviti zanesljivo in varno gostovanje za vaše spletno mesto. Poleg tega vedno pred nakupom preverite ponudnike gostovanja, ki ponujajo promocijske kode in popuste. Srečno gostovanje!

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik