Nakup in registracija domene – Ali je smiselno kupiti “premium” domeno?

Vsako podjetje potrebuje spletno stran. Nekateri od spleta potrebujejo in pričakujejo več, drugi manj. Tako je za nekatera podjetja včasih dovolj že preprosta spletna predstavitev dejavnosti (storitev ali izdelkov) in kontaktnih podatkov, medtem ko druga iščejo nove priložnosti, ki jih na spletu seveda ne zmanjka in tako odpirajo eno ali več spletnih trgovin, aplikacij, zbirajo podatke itd.

Oboji pa se ob “vstopu” na splet srečajo z istim vprašanjem. To je, katero domeno kupiti? Nakup domene sicer ni nekaj zahtevnega, niti ni nujno neka visoka investicija, ali pač?

Ko izbiramo domeno za podjetje oz. dejavnost imamo oz. moramo imeti v mislih več stvari, ki jih bomo našteli v nadaljevanju. Ena pa je bistvena. To je, da je domena naslov, oz. ime, s katerim se vaši potencialni kupci prvič srečajo, ko vas iščejo in najdejo na spletu. Domena tako ne predstavlja le neke poti do vaše spletne strani, mnogo več. Domena, ki jo uporabljate posredno ali neposredno pove kdo ste, ali ste resni, kako pomembni ste in kako resno jemljete splet in svojo dejavnost. Poleg vtisa, ki ga stranka dobi ob tem, ko zagleda vašo domeno, pa ta vpliva tudi na pozicije v iskalnikih.

Težava pri nakupu idealne domene pa je, da je po vsej verjetnosti že zasedena. V enih primerih so vašo želeno domeno kupili vaši konkurenti, v drugih primerih pa se mogoče prodaja s strani tistih, ki se ukvarjajo s trgovanjem z domenami. V prvem primeru tako vaše idealne domene morda ne boste mogli dobiti, v drugem pa, le da bo cena morda precej višja. Zanima pa nas, ali se splača za domeno odšteti več tisočakov, ali ne in katere so prednosti nakupa t.i. premium domene.

V nadaljevanju si preberite:

 1. Kaj so premium domene
 2. Ali je smiselno plačati več za dobro domeno?
 3. Vpliv imena domene na poslovni uspeh
 4. Alternative nakupu premium domene
 5. Kaj upoštevati pri izbiri domene
 6. Pogosta vprašanja o domenah
 7. Zaključek

Kaj so premium domene

Same po sebi so vse domene enake. Razlikujemo jih glede na to, ali gre za nacionalno domeno (.si, .hr) ali za generično (.com, .net, .org, …). Poznamo tudi tematske domene, kot so .online, .digital, .pro, …

Dokler so domene na voljo v prosti prodaji (pri registrarjih) govorimo o “navadnih” domenah, ki stanejo od 10 € (npr. .si domene) pa tja do približno 50 € (npr .online), nekatere tudi več.

Ko pa te domene nekdo zakupi, pa pride do vprašanja, ali je to domeno pripravljen tudi prodati. Če da, potem lahko začnemo govoriti o premium domenah (tudi v cenovnem smislu), ki stanejo precej več, kot v prosti prodaji.

Vprašanje pa je, kaj je premium domena in kaj ni. Tukaj moramo upoštevati več dejavnikov.

Dolžina domene

Premium domene so navadno sestojijo iz ene besede, ki jasno povzema dejavnost. Hkrati gre za lahko berljivo ter kratko in jedrnato

Ime domene

Ime domene je enostavno za črkovanje, lakho berljivo in jasno opisuje za kaj gre.

Pogostost iskanja imena domene in obisk

Premium domene so pogosto bolj iskane same po sebi (imajo že direkten promet), pogosto pa vsebujejo neko glavno ključno besedo, ki jo uporabniki že iščejo v iskalnikih.

Obisk

Blagovna znamka

Premium domene omogočajo enostavno in hitro ter ne-dvorezno gradnjo blagovne znamke.

Kaj morate vedeti, ko se odločate o nakupu premium domene:

 • Imena domen so vedno dražja, nakup tržnega imena pa lahko stane na tisoče ali milijone dolarjev.
 • Dobro ime domene lahko pomembno vpliva na uspeh podjetja, saj omogoča lažji dostop do prometa z direktnim vnosom, večjo tržnost in zaznano avtoriteto/prepoznavnost ter boljše prednosti SEO.
 • Cene posebej dragocenih domenskih imen lahko dosežejo neverjetno visoke zneske, vendar za večino podjetij investicija v tako domeno ni smielna.
 • Druga možnost je iskanje različnih različic izbrane domene, pridobitev druge domene najvišje ravni ali naložba v poceni domeno z načrtom njene nadgradnje v prihodnosti.
 • Pri odločanju, ali je draga domena resnično vredna denarja, je treba skrbno razmisliti.

Ali je smiselno plačati več za dobro domeno?

Domensko ime je ime vaše spletne strani, ki ga ljudje vnesejo v brskalnik, da bi dostopali do nje. Za podjetja postaja vse bolj pomembno, da imajo jasno in zapomnljivo ime domene, saj jim pomaga izstopati od konkurence, strankam pa omogoča, da na spletu enostavno najdejo njihovo podjetje. Vendar pa so nekatera bolj zaželena imena domen vse dražja in jih je vse težje pridobiti. Toda ali se podjetjem splača imeti drago domensko ime? Oglejmo si nekaj dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri izbiri imena domene, in preučimo, kako lahko najdete druge možnosti, če ne želite vlagati v drago domeno.

Vpliv imena domene na poslovni uspeh

Ime domene lahko resnično vpliva na vaš poslovni uspeh. Dobro ime domene si je treba zlahka zapomniti, tako da bodo potencialne stranke zlahka našle vašo spletno stran. Prav tako mora biti edinstveno in relevantno, da bo izstopalo od konkurence in da bodo stranke dobile dober vtis o vaši blagovni znamki. Z naložbo v dobro ime domene lahko povečate promet na svojem spletnem mestu, povečate prepoznavnost blagovne znamke in povečate prodajo ali konverzijo.

Posledice opustitve dobre domene

Po drugi strani pa ima lahko ne-investiranje v drago ime domene posledice za vaše podjetje. Ime domene slabe kakovosti ali generično ime lahko potencialne stranke odvrne od vašega spletnega mesta, saj si ga morda ne bodo mogle zapomniti ali pa se jim bo zdelo neprofesionalno. To lahko škodi vašemu ugledu in pri strankah pusti negativen vtis o vaši blagovni znamki, kar lahko povzroči izgubo prodaje ali konverzij. Zato se lahko naložba v drago ime domene izplača, če bo pripomogla k večji zvestobi strank in povečala število konverzij ali prodajo vašega podjetja.

Alternative nakupu premium domene

Če ne želite vlagati v drago ime domene, vendar želite za svoje spletno mesto nekaj nepozabnega in edinstvenega, so na voljo druge možnosti. Poskusite poiskati različne različice izbranega imena domene z uporabo alternativnih domen najvišje ravni (TLD), kot so .net ali .org namesto .com, z dodajanjem pomišljajev med besedami ali uporabo kratic, kjer je to primerno. Lahko pa pridobite tudi drugo domeno najvišje ravni, kot sta .info ali .biz, ki lahko staneta manj kot tradicionalne domene najvišje ravni, kot sta .com ali .net, vendar še vedno zagotavljata verodostojnost vašega spletnega mesta. To je lahko primerno, če začenjate z omejenimi sredstvi, vendar nameravate spletno mesto razvijati pozneje, ko bodo sredstva omogočala večjo prilagodljivost glede imen domen. |

Kaj upoštevati pri izbiri domene

Ali je drago ime domene vredno? Pri odločanju, ali se podjetjem splača vlagati v drago ime domene, morajo pred odločitvijo skrbno pretehtati morebitne stroške in koristi; vsaka situacija se bo razlikovala glede na posamezne okoliščine, zato bo najboljše rešitev odvisna od potreb in ciljev vsakega posameznika. Vendar pa je edinstvena in zapomnljiva spletna prisotnost v današnjem času bistvenega pomena, naložba v drago, vendar primerno domeno pa lahko podjetjem pomaga zagotoviti, da ostanejo pred konkurenti in hkrati dosežejo največjo možno donosnost naložbe – če le najprej opravijo raziskavo!

Dobre domene so vedno redkejše in dražje

Zaradi nenehne digitalizacije našega vsakdanjega življenja in rasti spletnega poslovanja se tradicionalna podjetja vse pogosteje obračajo k e-trgovini, da bi brez težav dosegla veliko število strank. Povpraševanje po želenih domenskih imenih nenehno narašča, zato so se cene močno povečale, nekateri spretni podjetniki pa so za pravo ime pripravljeni plačati najvišji znesek. Razvijalci zato hitro pograbijo dobra domenska imena in jih uporabljajo ali z dobičkom preprodajajo, saj postajajo vse bolj iskana, ne da bi bilo potrebno kakršno koli delo v ozadju. Zdi se, da je danes lastništvo idealnega imena domene lahko vredno pravo bogastvo.

Prednosti dobre domene

Izbira imena domene za podjetje se morda zdi težavna naloga, vendar je verjetno ena najpomembnejših odločitev, saj lahko dobro ime domene močno vpliva na uspeh podjetja. Omogoča lažji dostop do potencialnih strank, saj jo je lažje najti in si jo zapomniti, poveča tržno uspešnost zaradi večje prepoznavnosti v panogi in izboljša koristi za iskalnike z boljšo optimizacijo SEO. Če si vzamete čas za izbiro ustreznega imena domene, se vam lahko to sčasoma obrestuje, saj podjetjem zagotavlja prednost pred konkurenti in jim omogoča hitrejše doseganje ciljev.

Koliko je še smiselno odšteti za idealno domeno

Vrednost posebej dragocenih domenskih imen je lahko včasih vrtoglava, vendar bi se morala večina podjetij upreti skušnjavi, da bi za te drage domene zapravila preveč. Kljub temu, pa je za idealno domeno smiselno odšteti nekaj tisočakov, saj gre za enkraten nakup, ki bo za vedno vplival na percepcijo vašega podjetja in druge dejavnike na spletu in v “realnem” svetu.

Če je premium domena predraga, je na splošno bolj preudarno, da si podjetja izberejo cenovno dostopna imena domen, ki natančno odražajo lastnosti njihovega podjetja ali izdelka. Draga domenska imena ne bodo vedno prinesla večjega prometa ali večje prodaje in uspeha, zato je lahko za podjetja pametnejša izbira, če si vzamejo čas in izberejo cenovno ugodnejše ime. Poleg tega, če je podjetje že močno prisotno na spletu in ima na svojem spletnem mestu precej prometa, je lahko vlaganje velikih zneskov v nakup določenih domen nepotrebno breme.

Kupite več podobnih domen

Če želite povečati svojo spletno prisotnost, lahko za izbrano domeno pridobite več domenskih končnic (.si, .com, .eu, …) najvišje ravni. Tako boste zagotovili, da vas bodo potencialne stranke zlahka našle ne glede na to, kateri iskalnik uporabljajo. Poleg tega je na voljo veliko ugodnih paketov domenskih imen, zato vam za pridobitev več domen ni treba izprazniti TRR-ja. V poceni domeno lahko investirate tudi zdaj z namenom, da jo pozneje nadgradite. V vsakem primeru je izbira več domen odličen način za zagotovitev, da vas ljudje najdejo, ko na spletu iščejo vsebino ali storitve, povezane z vašo izbrano nišo.

Kakšna je dolgoročna vrednost domene

Ko se odločate, ali je draga domena res vredna denarja, je treba upoštevati vrednost dobro izdelane spletne strani. Z močno spletno prisotnostjo lahko gradite svojo blagovno znamko, privabljate stranke in celo ustvarjate nove potencialne kupce. Poleg tega boste želeli zagotoviti, da bo ime vaše domene imelo zapomnljivo kakovost, da si ga bodo obiskovalci zapomnili. Upoštevati je treba tudi stroške, povezane s pridobitvijo domene, saj lahko vplivajo na stroške gostovanja v prihodnosti. Na koncu se vlaganje v drago domeno izplača, če vam pomaga ustvariti dragoceno spletno prisotnost za vaše podjetje ali organizacijo.

Pogosta vprašanja o domenah

Nakup domene – Ali je smiselno kupiti “premium” domeno?

Ste podjetnik ali lastnik podjetja? Če je tako, je eden od prvih korakov pri vzpostavitvi uspešne spletne prisotnosti nakup domene. Ker je na voljo toliko možnosti, je lahko odločitev o tem, katera domena je primerna za vaše potrebe, težavna. Ali naj prihranite denar in izberete navadno ime domene ali dolgoročno vložite več denarja v nakup “premium” domene? V tem prispevku bomo razpravljali o tem, zakaj je nakup premijske domene smiseln za podjetnike in mala podjetja, ter pretehtali prednosti in slabosti glede na stroške in morebitne koristi. Ne glede na to, ali želite z omejenim proračunom hitro zagnati svojo blagovno znamko na spletu ali zgraditi nekaj, kar bo trajalo dlje od začetnega uspeha, boste v tem podrobnem pregledu dobili vse potrebne informacije, preden sprejmete utemeljeno odločitev o nakupu domen.

Kaj so “premium” domene in zakaj so dražje od običajnih domen?

Ni presenetljivo, da so pri iskanju imena domene najprivlačnejše tiste, ki veljajo za “premium”. Premium domene zagotavljajo več ključnih prodajnih prednosti, ki jih običajne domene nimajo. Pogosto so na primer krajše, lažje zapomnljive in enostavnejše za pisanje, višje na straneh z rezultati iskalnikov in koristne za gradnjo blagovne znamke. Na splošno so premijske domene dražje od navadnih zaradi njihovega pogostega povpraševanja med lastniki podjetij. Kljub temu obstaja veliko strategij, ki jih lahko izkoristimo pri iskanju premijske domene, da bo ta veliko bolj dostopna. Razumevanje teh možnosti vam bo pomagalo pri sprejemanju dobro informiranih odločitev, ko boste razmišljali o premijski domeni za svojo spletno prisotnost.

Kateri so glavni razlogi za nakup “premium” domene?

Nakup premijske domene je učinkovit način za povečanje vaše prisotnosti na internetu. Zagotavlja vam edinstven kanal za oblikovanje blagovne znamke, trženje in SEO. S premijsko domeno se lahko razlikujete od konkurence ter povečate zavedanje in prepoznavnost svoje blagovne znamke. Razvoj dobre uvrstitve vaše domene v iskalnikih pomaga potencialnim strankam, da lažje najdejo vaše spletno mesto na spletu, kar vodi k večjemu prometu in prepoznavnosti. Premijske domene imajo tudi finančne prednosti, saj vam omogočajo, da zaslužite z oglaševanjem in podjetjem ponudite bolj profesionalne in zanesljive storitve. Zaradi vseh teh prednosti je vredno razmisliti o nakupu premijske domene, če želite vzpostaviti spletno prisotnost, ki izstopa v današnjem digitalnem svetu.

Kaj je treba upoštevati pri nakupu “premium” domene?

Ko razmišljate o naložbi v ime domene premium, morate upoštevati več pomembnih točk. Prvič, stroški; ta imena imajo zaradi svoje zaznane vrednosti običajno višjo ceno kot bolj generična imena. Drugič, dolžina je pomemben dejavnik in če najdete popolno luksuzno ime za svoje podjetje, je lahko sestavljeno iz več besed, zaradi česar je precej dolgo. Nazadnje je to razpoložljivost. Čeprav je veliko domen z najboljšimi imeni verjetno že registriranih, lahko kot alternativo za pridobitev vrhunske domene, ki si jo želite za svoj poslovni uspeh, uporabite registracijo domen, ki jim je potekel rok veljavnosti, ali naročanje domen za nazaj.

Katere so potencialne koristi nakupa “premium” domene?

Premium domena je spletni naslov, ki ga je registriral nekdo drug in se zdaj prodaja po višji ceni od standardne pristojbine za registracijo. Prednosti nakupa premijske domene vključujejo povečan spletni promet in konverzije. Po definiciji bo premijska domena verjetno deležna večjega spletnega prometa kot nepremijska domena, saj si jo je lažje zapomniti in vnesti. Poleg tega imajo premijske domene pogosto pozitivno konotacijo, ki lahko vodi do večjega števila konverzij. Na primer, domena .com velja za bolj zaupanja vredno kot domena .info. Nakup premijske domene je naložba, ki se lahko obrestuje v povečanem spletnem prometu in konverzijah.

Alternative za nakup “premium” domene – brezplačne možnosti, kot je izdelava lastnega spletnega mesta ali uporaba brezplačnih storitev gostovanja

Če želite vzpostaviti svoje spletno mesto, vendar ne želite kupiti domene premium, je na voljo veliko brezplačnih možnosti. Izdelava lastne spletne strani od začetka je lahko zamudna, vendar je na koncu zelo koristna, saj boste imeli popolno lastništvo in nadzor. Številne storitve gostovanja ponujajo tudi brezplačne možnosti gostovanja spletnih strani z osnovnimi funkcijami, kot so orodja za izdelavo spletnih strani in e-poštni naslovi. Če izkoristite te brezplačne storitve, boste prihranili nekaj denarja in si še vedno zagotovili prisotnost na internetu. Ne glede na to, katero pot izberete, je oblikovanje visokokakovostnega spletnega mesta ključnega pomena za to, da bo izstopalo od konkurence.

Zaključek

Zaključimo lahko, da ima nakup premijskega domenskega imena številne prednosti, in če želite za svoj denar iztržiti več in si želite ugodne spletne prisotnosti, je premijska domena prava izbira. Od večje moči blagovne znamke do boljših možnosti uvrstitve v iskalnikih in več konverzij – naložba v vredno domeno je lahko neprecenljiva, ko gre za izboljšanje vaših trženjskih prizadevanj. Vendar z nakupom ne hitite – preden se odločite za nakup, razmislite o stroških, dolžini želene domene in njeni razpoložljivosti. Če se ti dejavniki ne ujemajo s tem, kar iščete, potem je na voljo še vedno več alternativ, na primer izdelava lastne spletne strani ali uporaba brezplačnih storitev gostovanja. Ozadje poteka dela vam omogoča hiter prehod skozi postopek, zato poskrbite, da izkoristite vse vire, ki so na voljo, preden se odločite za registracijo svoje nove premijske domene!

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik