Google-posodobitev-algoritmov

Google posodobitev algoritma (junij 2024)

Google je pred kratkim lansiral junijsko posodobitev proti spamu 2024, ki bo trajala do enega tedna za popolno izvedbo. Ta redna posodobitev je namenjena izboljšanju zaznavanja spama in zagotavljanju integritete rezultatov iskanja. Čeprav Google ni razkril natančnih podrobnosti, je jasno, da posodobitev ni povezana z “link spamom” ali uveljavljanjem pravil zlorabe ugleda strani (t.i. domain rating).

Google redno izvaja posodobitve proti spamu za izboljšanje delovanja svojih avtomatiziranih sistemov. Spletna mesta, ki so prizadeta, naj po ustaljeni praksi, po googlovih navodilih, pregledajo Googlove pravilnike o spamu in zagotovijo skladnost, saj lahko neskladnost povzroči nižje uvrstitve ali izključitev iz rezultatov iskanja.

Povzetek:

Posodobitve proti spamu ciljajo na spletna mesta, ki ne upoštevajo smernic za spletne skrbnike. Prizadeta spletna mesta pogosto iščejo kratkoročne dobičke, medtem ko ignorirajo najboljše prakse. Ta posodobitev bo izvedena v enem tednu. (vir: Ahrefs, seznam posodobitev)

Negativni odzivi skupnosti

Kljub dobrim namenom je junijska posodobitev proti spamu sprožila nezadovoljstvo v skupnosti za iskalni marketing. Uporabniki so izrazili frustracije zaradi šestih mesecev motenj in uvajanja funkcij AI, ki zmanjšujejo promet na njihovih straneh. Kritike se osredotočajo na občutek, da posodobitve favorizirajo večje igralce na trgu, kar škoduje manjšim založnikom in neodvisnim spletnim mestom. Več v Search Engine journal. Poleg tega je problematičen še nedavni “leak”, ki je Google postavil na laž glede trditve, da t.i. domain rating ne obstaja (več).

Kaj to pomeni za vas?

Za lastnike spletnih mest je ključno, da redno spremljajo posodobitve in zagotavljajo skladnost s pravili o spamu. Prilagoditve v skladu s temi pravilniki lahko dolgoročno izboljšajo uvrstitve. Pomembno je tudi, da so lastniki spletnih mest pozorni na spremembe v prometu in se po potrebi prilagajajo novim algoritmom.

Več v Google Developers

Zaključek

Junijska posodobitev proti spamu 2024 poudarja pomembnost skladnosti s pravilniki o spamu in nenehno prilagajanje strategij optimizacije iskalnikov. Kljub trenutnim izzivom ostaja cilj izboljšanje kakovosti iskalnih rezultatov in zaščita uporabnikov pred zavajajočimi informacijami.

Stopite v stik, če potrebujete svetovanje pri optimizaciji spletnih strani.

Lahko pa si preberete tudi članek, Kako optimizirati spletno stran.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik