optimizacija-spletnih-strani-zaposlitev

Kako se zaposliti na področju optimizacije spletnih strani

Optimizacija spletnih strani je eden od bistvenih delov digitalnega marketinga. Številne agencije in podjetja iščejo strokovnjake za SEO, ki so sposobni doseči višje pozicije. A takih ni veliko.

Pogosto podjetja želijo najeti nekoga, a glavno oviro predstavlja skrb, da ta ne bo zagotovil rezultatov. Zato je pri iskanju zaposlitve na tem področju ključnega pomena znanje in sposobnost, da pozicije dejansko lahko premaknemo (dvignemo seveda).

Če razmišljate o zaposlitvi na tem področju, boste zato morali imeti določena znanja in izkušnje. V tem članku bomo torej razpravljali o tem, kako pridobiti potrebna znanja in sposobnosti, da bo vaše delo imelo učinek, ki bo merljiv in dokazljiv.

Spoznajte osnove SEO optimizacije

Prvi korak pri pridobivanju zaposlitve na področju optimizacije spletnih strani je učenje osnov. To vključuje poznavanje SEO (optimizacija za spletne iskalnike), uporabo orodij za analizo spletnih strani in razumevanje spletnega oblikovanja. Spletno oblikovanje je posebej pomembno, ker vpliva na hitrost vaše strani, kar je pomembno za SEO. Če nimate teh osnovnih znanj, si vzemite čas, da se naučite, kako delujejo.

Smiselno je razmišljati o tečajih, a hkrati tudi o tem, kako znanje, ki ga ti podajajo uporabljati v praksi. Za praktično usposabljanje je smiselno, da izdelate spletno stran. Ta proces vam bo že sam po sebi zagotovil nekaj znanja, ki vam bo prav prišlo pri optimizaciji. Tekom učenja pa boste na spletni strani lahko implementirali rešitve oz. znanje, ki ste ga pridobili. Poleg tega boste lahko opazovali tudi učinek.

Članki na to temo:

Pridobivanje praktičnih izkušenj in spremljanje rezultatov

Naslednji korak je torej pridobiti praktično izkušnjo z optimizacijo spletnih strani. Najboljši način, da to dosežete, je, da pridete do praktičnih izkušenj. Začnite z izboljševanjem lastne spletne strani. Raziskujte, kako lahko izboljšate strukturo strani, vsebino in druge pomembne elemente SEO. Drugi način pridobivanja izkušenj je, da se pridružite projektom odprtih virov ali tistim, ki se nanašajo na vaše interese. Izkušnje pridobljene iz teh projektov, bodo vašemu CV-ju pomagale dobro izpasti, ko se boste prijavljali za zaposlitve na tem področju.

Kaj delati:

 1. naredite SEO analizo spletne strani z enim od izbranih orodij in imlementirajte rešitve
 2. Poskušajte maksimalno izboljšati hitrost strani
 3. Uredite strukturo strani in definirajte ključne besede za vsako od podstrani ter jih prilagodite ciljni ključni besedi
 4. Poskusite pridobiti kakovostne povratne povezave
 5. Pišite besedila, ki bodo zagotavljala relevantne in dobre informacije ciljni publiki
 6. Gradite “social”
 7. Delajte na prepoznavnosti in merite, koliko “branded search-ov” imate
 8. Stalno spremljajte spremembe in jih povezujte s spremembami, ki ste jih naredili. Razmišljajte, kaj je imelo učinek in kaj ne.

Orodja, ki jih morate osvojiti:

 • Google Search Console
 • Google Analytics
 • Pagespeed / Lighthouse
 • Ahrefs
 • Moz
 • Majestic

Ker zadnja orodja niso brezplačna, je smiselno, da vzamete t.i. preizkusno verzijo in jih preizkušate ne sočasno temveč enega za drugim. Izjema sta Google SC in Analytics, ki sta brezplačna.

Povežite se s strokovnjaki

Ko imate znanja in izkušnje, vam sedaj uspešno uspe dobiti prvo zaposlitev v tej smeri. Najboljši način za iskanje zaposlitve na področju optimizacije spletnih strani je, da se pridružite forumom in blogom, ki obravnavajo ta področje. Poiščite tudi strokovnjake in agencije za digitalni marketing v vaši bližini ter jim sledite npr. na Linkedin in drugih omrežjih ter se po občutku vključujte v morebitne debate s področja optimizacije.

Morda je pomemben podatek, da v Sloveniji ni prav veliko podjetij, ki bi iskala nekoga izključno za optimizacijo strani. Pogosteje se išče strokovnjake za digitalni marketing, ki potem skozi čas prevzamejo določene procese, kot je na primer SEO. Zato je nekoliko bolj varno ciljati na zaposlitev v digitalnem marketingu in se tekom zaposlitve usmerjati in specializirati za SEO.

Spremljajte tudi naš blog o optimizaciji spletnih strani, kjer boste našli stalno nove članke s področja SEO optimizacije strani in digitalnega marketinga na splošno. Obiščite blog o optimizaciji spletnih strani.

Ko pridobite zaposlitev v eni ali drugi smeri, se pripravite na nadaljnje izobraževanje. Ker se tehnologija nenehno spreminja, se na tem področju nenehno pojavljajo nove in izboljšane metode optimizacije spletnih strani. Vedeti morate, da se ne boste nenehno osredotočali le na SEO, ampak tudi na druge vidike digitalnega marketinga. Na primer, lahko boste morali ravnati z manjšimi projekti, kot so PPC oglaševanje, delo na družbenih omrežjih, e-poštnem marketing itd. To so vsa področja, ki zahtevajo dodatno znanje in izkušnje.

Zaključek

Na koncu je zaposlitev na področju optimizacije spletnih strani zanimiva izbira za tiste, ki imajo radi digitalni svet in bi radi pomagali podjetjem, da izboljšajo svoj digitalni videz. Če se želite uspešno zaposliti na tem področju, boste morali pridobiti potrebna znanja in izkušnje. Nato lahko uporabite forum, blog in agencije za digitalni marketing, da najdete priložnosti za zaposlitev. Uspeh na tem področju pa bo pomenil nadaljnje izobraževanje in usposabljanje na področju digitalnega marketinga.

V kolikor potrebujete nasvet ali usmeritev na tem področju pa se lahko obrnete na nas in pomagali bomo po svojih najboljših močeh.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik