interne---notranje-povezave-strani

Notranje povezave spletne strani

Notranje povezave so povezave, ki povezujejo eno stran na spletnem mestu z drugo stranjo na istem spletnem mestu. Namenjene so izboljšanju navigacije za uporabnike, organizaciji vsebine na spletnem mestu in razporejanju avtoritete strani (tj., pomembnosti) po celotnem spletnem mestu.

V kontekstu SEO (optimizacije spletnih strani za iskalnike) imajo notranje povezave tri osnovne namene:

 1. Omogočajo iskalnikom, kot je Google, odkrivanje vsebine: Pomagajo iskalnim pajkom najti, dostopati in indeksirati spletne strani na vašem spletnem mestu, kar je ključno za njihovo pojavljanje v iskalnih rezultatih.
 2. Razporejajo avtoriteto strani: Notranje povezave prenašajo avtoriteto (včasih imenovano tudi “sok strani” ali PageRank) med stranmi na vašem spletnem mestu, kar lahko pomaga izboljšati rangiranje strani z manj zunanjimi povezavami.
 3. Izboljšajo uporabniško izkušnjo: Z usmerjanjem obiskovalcev do pomembnih, sorodnih informacij na vašem spletnem mestu, notranje povezave povečujejo zadovoljstvo uporabnikov, kar iskalniki interpretirajo kot signal kakovosti.

Skupno, skrbno načrtovanje in izvajanje strategije notranjega povezovanja je pomembno za uspeh SEO, saj izboljšuje tako iskanje in indeksiranje vašega spletnega mesta kot tudi celotno uporabniško izkušnjo.

Razlaga za laike

Notranje povezave so kot ulice med hišami v vaši soseski, le da so te “hiše” posamezne strani vašega spletnega mesta. Ko kliknete na besedilo ali sliko na spletni strani, vas lahko to popelje na drugo stran istega spletnega mesta – to je notranja povezava.

Pomislite na spletno mesto kot na veliko nakupovalno središče. Ko vstopite, želite najti določene trgovine ali izdelke. Če ni zemljevida ali znakov, ki kažejo pot, se lahko hitro izgubite ali frustrirate in morda celo zapustite center. Notranje povezave delujejo kot ta zemljevid ali znaki, ki vam pomagajo hitro priti tja, kamor želite iti, ne da bi se izgubili.

Zakaj so torej notranje povezave pomembne?

Tukaj je nekaj razlogov:

 1. Lahkotno brskanje: Pomagajo obiskovalcem spletnega mesta, da lažje najdejo, kar iščejo, in raziskujejo več vsebin, ki jih zanimajo. To je kot imeti prijaznega vodnika, ki vas vodi skozi središče.
 2. Pomagajo iskalnikom: Ko Google ali kateri koli drug iskalnik obišče vaše spletno mesto, uporablja te povezave, da odkrije druge strani, tako kot vi. Če so povezave dobro postavljene, lahko iskalnik “vidi” in razume, kako je vaše spletno mesto organizirano, in vam pomaga, da se vaše strani prikažejo višje, ko nekdo išče nekaj, kar ponujate.
 3. Držijo obiskovalce na vašem spletnem mestu: Če se obiskovalci lahko enostavno premikajo od ene strani do druge, so verjetno bolj zadovoljni in preživijo več časa na vašem spletnem mestu. To je kot ponuditi obiskovalcem prijetno izkušnjo, zaradi katere se želijo vrniti.

Zaradi vseh teh razlogov so notranje povezave kot tihi junaki dobrega spletnega mesta – neopazne, a ključnega pomena za uspeh vaše spletne prisotnosti.

Kaj je hierarhija spletne strani

Predstavljajte si družinsko drevo. Na vrhu je pradeda ali prababica, pod njimi so njihovi otroci, vnuki in tako naprej. Vsaka oseba v drevesu ima svoje mesto, in razmerja med njimi so jasna. Hierarhija strani na spletnem mestu deluje zelo podobno.

Kaj je hierarhija strani?

Hierarhija strani je način organiziranja vsebine na spletnem mestu, tako da je vse smiselno urejeno in lahko dostopno. Tako kot družinsko drevo ima tudi vaše spletno mesto “prednike” – glavne strani, ki so najbolj splošne in običajno najpomembnejše. Te strani so običajno tiste, ki jih obiskovalci vidijo najprej, na primer domača stran.

Pod temi “predniki” so “otroci” ali podstrani, ki se nanašajo na bolj specifične teme. Recimo, če imate podjetje, ki prodaja oblačila, bi lahko imeli glavno stran za “Moška oblačila”, pod njo pa podstrani kot so “Moške majice”, “Moške hlače” in tako naprej.

Zakaj je to pomembno?

 1. Intuitivnost: Ko je spletno mesto logično organizirano, obiskovalci lažje najdejo, kar iščejo. Če obiščete trgovino in so izdelki naključno razporejeni, boste verjetno odšli. Toda če je vse lepo urejeno, boste verjetno našli, kar potrebujete, in celo odkrili nekaj, česar prej niste vedeli, da hočete!
 2. SEO: Iskalniki, kot je Google, imajo raje spletna mesta, ki so dobro organizirana. Hierarhija jim pomaga razumeti, katere strani na vašem spletnem mestu so najpomembnejše, in lahko tako bolje rangirajo vaše strani v rezultatih iskanja.
 3. Učinkovitost: Dobro načrtovana hierarhija olajša upravljanje vašega spletnega mesta. Ko dodate novo vsebino, veste, kam jo postaviti. Če je vaše “družinsko drevo” spletnega mesta jasno, lahko raste in se razvija brez zmede ali nereda.

Torej, tako kot je urejenost pomembna v vašem domu ali na delovnem mestu, je tudi jasna hierarhija ključnega pomena za zdravje in uspeh vašega spletnega mesta. Pomaga obiskovalcem, iskalnikom in celo vam, da vaše spletno mesto deluje kot dobro naoljen stroj.

Kaj so notranje povezave na spletni strani

Notranje povezave so povezave, ki povezujejo eno stran na spletnem mestu z drugo stranjo na istem spletnem mestu. Niso samo navigacijska orodja, ampak tudi način strukturiranja informacij in dajanja poudarka določenim informacijam vašega spletnega mesta. Tukaj je, kako vplivajo na uporabnost spletnih strani in kako jih vidijo iskalniki ter zakaj so pomembne:

 1. Izboljšanje uporabniške izkušnje: Notranje povezave pomagajo obiskovalcem najti, kar iščejo, hitro in učinkovito. To ne le izboljšuje njihovo izkušnjo, ampak jih tudi spodbuja, da preživijo več časa na vašem spletnem mestu. Na primer, če pišete o določeni storitvi, ki jo ponujate, lahko vključite notranjo povezavo na stran s cenikom ali kontaktne informacije.
 2. Strukturiranje spletnega mesta: Notranje povezave pomagajo iskalnikom, kot je Google, razumeti strukturo vašega spletnega mesta. Bolj kot je struktura jasna, lažje iskalniki indeksirajo vaše strani, kar pomeni, da bodo lažje prikazane v rezultatih iskanja.
 3. Pomembnost in avtoriteta: S povezovanjem različnih strani vašega spletnega mesta lahko iskalnikom pokažete, katere strani se vam zdijo najpomembnejše. Na primer, če imate stran, ki pogosto prejema notranje povezave z drugih delov vašega spletnega mesta, iskalniki to stran vidijo kot pomembnejšo in relevantnejšo.
 4. Pomaga pri SEO: Notranje povezave izboljšujejo “pajkovsko mrežo” vašega spletnega mesta, kar iskalnikom olajša indeksiranje. Poleg tega, če vaše notranje povezave uporabljajo besedilo, ki je relevantno za stran, na katero se povezujejo (to se imenuje “sidrno besedilo”), to pomaga iskalnikom razumeti, o čem govori ciljna stran, kar lahko izboljša vašo uvrstitev v iskalnikih.
 5. Zmanjšuje stopnjo odboja: Z vključitvijo relevantnih notranjih povezav lahko obiskovalce spodbudite, da obiščejo več strani na vašem spletnem mestu, namesto da bi ga zapustili po ogledu samo ene strani. To lahko zmanjša vašo stopnjo odboja in poveča angažiranost uporabnikov.

Zaradi vseh teh razlogov so notranje povezave ključnega pomena za uspešnost vašega spletnega mesta, tako z vidika SEO kot tudi zagotavljanja pozitivne uporabniške izkušnje. Pametno načrtovanje in izvajanje strategije notranjega povezovanja je bistvenega pomena za izboljšanje vidljivosti vašega spletnega mesta v iskalnikih in za zagotavljanje, da obiskovalci najdejo vredne in relevantne informacije.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik