Tehnična-optimizacija-spletne-strani

Tehnična optimizacija spletnih strani – Kaj je & kako poteka

Predstavljajte si, da je vaše spletno mesto trgovina. Ne glede na to, kako dobre izdelke imate ali kako privlačna je vaša ponudba, če vaša trgovina ni lahka za navigacijo, če so vhodna vrata vedno zaklenjena ali jih je težko odpirati, ali če je pot do blagajne polna ovir, stranke ne bodo prišle notri ali opravile nakupa. Enako velja za spletno mesto. Da bi to na enak način uredili, pa potrebujemo proces, ki mu rečemo tehnična optimizacija spletnih strani.

Tehnična optimizacija je kot skrb za infrastrukturo vaše trgovine. Gre za vrsto ukrepov, ki zagotavljajo, da je vaše spletno mesto hitro, varno in dostopno vsem – ne glede na to, ali ga obiskujejo preko računalnika ali mobilnega telefona. To vključuje področja, kot so:

 1. Hitrost Nalaganja: Nikomur ni všeč čakanje. Če se vaše spletno mesto počasi nalaga, ljudje ne bodo čakali; odšli bodo drugam. Tehnična optimizacija pomaga, da se vaše spletno mesto hitreje naloži, ne glede na lokacijo, brskalnik in napravo.
 2. Mobilna Prijaznost: Danes ljudje uporabljajo internet na različnih napravah. Vaše spletno mesto mora biti enostavno za uporabo na vseh zaslonih – velikih ali majhnih. Tehnična optimizacija zagotavlja, da vaše spletno mesto deluje dobro na vseh napravah.
 3. Varnost: Kot lastnik trgovine ne želite, da bi se vaše stranke počutile ogrožene. Enako velja za vaše spletno mesto. Tehnična optimizacija vključuje procese, ki poskrbijo, da je vaše spletno mesto varno za obiskovalce.
 4. Razumljivost za Iskalnike: Ko ljudje iščejo izdelke ali storitve, kot so vaše, uporabljajo iskalnike, kot je Google. Tehnična optimizacija pomaga iskalnikom razumeti, o čem govori vaše spletno mesto, tako da, ko nekdo išče nekaj, lajžje najde vas.

Zakaj je to pomembno? Ker tehnična optimizacija ne pomeni samo več obiskovalcev na vašem spletnem mestu, ampak tudi boljše uporabniške izkušnje, kar pomeni, da bodo obiskovalci bolj verjetno postali vaše stranke. To je kot zagotavljanje, da so hodniki vaše trgovine čisti, izdelki so lahko dostopni, in stranke se lahko zlahka premikajo od vrat do blagajne. Na koncu dneva, vse to prispeva k uspehu vašega podjetja.

Kaj je tehnična optimizacija spletnih strani

Tehnična optimizacija spletnih strani je torej ključni element SEO (optimizacije spletnih strani za iskalnike) in se nanaša na izboljšave tehničnih vidikov spletne strani z namenom izboljšanja njene uvrstitve v iskalnikih. Poudarek je na izboljšanju struktur, funkcionalnosti in interpretacije spletne strani, ne pa na vsebini ali promociji spletne strani.

Kako Poteka Tehnična Optimizacija:

 1. Analiza Stanja: Začne se s celovito analizo spletne strani, da se ugotovijo morebitne tehnične težave, kot so počasno nalaganje strani, napake v kodi, težave z združljivostjo z mobilnimi napravami itd.
 2. Odprava Tehničnih Napak: Identificirane tehnične težave je treba sistematično reševati. To lahko vključuje popravilo ali izboljšanje kode, optimizacijo strežnika, strukturiranje URL-jev itd.
 3. Izboljšanje Uporabniške Izkušnje: Zagotavljanje, da je spletno mesto uporabniku prijazno, z jasno navigacijo, logično strukturo in hitrim časom nalaganja.
 4. Optimizacija za Mobilne Naprave: Preverjanje, ali spletno mesto deluje brezhibno na vseh vrstah naprav, še posebej na mobilnih, kjer je rast uporabe še posebej opazna.
 5. Varnost in Zasebnost: Implementacija varnostnih protokolov, kot je HTTPS, in zagotavljanje, da so politike zasebnosti in skladnosti jasne in vidne.

Področja Tehnične Optimizacije:

 1. Hitrost Nalaganja Spletne Strani: Uporabniki in iskalniki raje imajo hitre spletne strani. Optimizacija kode, stiskanje slik in uporaba CDN (vsebinska dostavna omrežja) so le nekatere strategije za izboljšanje hitrosti nalaganja.
 2. Mobilna Odzivnost: Spletno mesto mora biti pravilno prikazano in funkcionalno na vseh napravah, še posebej na pametnih telefonih.
 3. Strukturirani Podatki: Uporaba strukturiranih podatkov pomaga iskalnikom bolje razumeti vsebino in kontekst vaše spletne strani.
 4. Varnost: SSL certifikat (https) ni pomemben samo za varnost uporabnikov, ampak ga iskalniki tudi pozitivno vrednotijo.
 5. Indexiranje in Dostopnost: Robots.txt, sitemap.xml in pravilna uporaba oznak meta robots zagotavljajo, da iskalniki lahko enostavno preberejo in indeksirajo vašo spletno stran.
 6. Odpravljanje Dvojne Vsebine: Dvojna vsebina lahko zmede iskalnike in negativno vpliva na vaše uvrstitve. Tehnična optimizacija vključuje odpravljanje takšnih težav.

Prednosti Tehnične Optimizacije:

 1. Izboljšane Uvrstitve v Iskalnikih: Iskalniki dajejo prednost spletnim mestom, ki zagotavljajo dobro uporabniško izkušnjo, kar vključuje tehnične vidike.
 2. Povečan Promet: Boljše uvrstitve pomenijo večjo vidnost in več obiska.
 3. Izboljšana Uporabniška Izkušnja: Hitro, varno in lahko dostopno spletno mesto bo izboljšalo splošno zadovoljstvo uporabnikov.
 4. Višja Stopnja Konverzije: Ko uporabniki brez težav najdejo, kar iščejo, so bolj verjetno pripravljeni izvesti želeno dejanje (npr. nakup, prijava, stik).
 5. Dolgoročna Trajnost: Tehnično zdravo spletno mesto je bolj pripravljeno na prihodnje spremembe v algoritmih iskalnikov.

Tehnična optimizacija je nujna, saj gradi temelje za vsa ostala SEO prizadevanja. Ne glede na to, kako kakovostna je vsebina ali koliko pridobljenih povezav ima spletno mesto, če tehnični del ni optimiziran, bodo rezultati ostali neoptimalni.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik