optimizacija-uporabniške-izkušnje

Kako uporabniška izkušnja (UX) vpliva na uvrstitve strani (SEO)

Optimizacija spletnih strani za iskalnike oz.  SEO  je proces izboljševanja vidljivosti spletne strani na spletnih iskalnikih. To pa ne sme biti doseženo na račun uporabniške izkušnje. Uporabniška izkušnja je povezana z ustvarjanjem pozitivne izkušnje za obiskovalce vaše spletne strani.

Poglejmo si, zakaj je uporabniška izkušnja pomembna za uspešno optimizacijo spletne strani, in kako lahko z nekaj preprostimi koraki precej izboljšamo uporabniško izkušnjo.

Uporabnost – Spletna stran mora biti dostopna in enostavna za uporabo

Ena izmed ključnih sestavin dobrega uporabniške izkušnje je dostopnost in enostavnost uporabe. Poskrbite, da je spletna stran dostopna tudi ljudem s posebnimi potrebami, kot so slabovidni, gluhonemi ali gibalno ovirani.

Poleg tega pa mora biti navigacija na spletni strani preprosta in uporabnikom prijazna. Izogibajte se zapletenim menijem ali povezavam, ki ne vodijo nikamor. Imejte enostavno navigacijo, ki omogoča hitro in preprosto iskanje informacij.

Kaj so konkretne prednosti dobre uporabniške izkušnje:

 • Podaljša čas, ki ga obiskovalec preživi na spletnem mestu, s čimer sporoča, da je spletno mesto morda rešilo uporabnikovo težavo. To pomeni, da si zasluži višjo uvrstitev.
 • Poveča število vračajočih se uporabnikov, kar vodi do višjih stopenj konverzije in prodaje.
 • Zmanjša čas, porabljen za networking izdelka za 50 %, in za razvoj na splošno za 33-50 %.
 • Je bistvena sestavina digitalne blagovne znamke in lahko poveča poslovno verodostojnost in zvestobo strank.

Kaj preveriti:

·         Ali lahko poveste, kje se nahajate na spletnem mestu?

·         Ali lahko poveste, kam na spletnem mestu lahko greste?

·         Ali obstaja dovolj  možnosti izbire v navigaciji?

·         Ali se imena povezav ujemajo z imeni strani?

·         Ali so vsi povezovalni stavki smiselni, če jih beremo izven konteksta? Nobenih povezav z grozljivim “kliknite tukaj” ali “več”, uporabljenih kot besedilo.

·         Ali obstaja povezava nazaj na domačo stran?

·         Ali vse povezave vodijo do pravega cilja?

·         Ali obstaja dobra možnost iskanja informacij?

 

Hitrost – Spletna stran mora biti hitra

Čas nalaganja spletne strani je ena izmed ključnih sestavin uporabniške izkušnje. Vaša spletna stran mora biti hitra, da uporabniki ne zapustijo vaše spletne strani zaradi počasnega nalaganja. Poskrbite, da je optimizirana za hitrost in da imate hiter in zanesljiv spletni gostitelj. Uporabite tudi stiskanje slik in minificiranje kode, da zmanjšate velikost datotek in pospešite nalaganje strani.

Merjenje:

Pri hitrosti je sicer težko ugoditi vsem zahtevam, a je pomembno, da se potrudite odpraviti vsaj osnovne in bolj pomembne težave.

Mobile friendly – Spletna stran mora biti prijazna mobilnim napravam

V današnjem svetu mobilnih naprav in pametnih telefonov mora biti vaša spletna stran prijazna tudi mobilnim uporabnikom. Uporabljajte odzivno spletno oblikovanje, ki se prilagodi velikosti zaslona, ter optimizirajte slike in kodo, da bo stran hitra in odzivna. Mobilno prijazna spletna stran ne samo izboljša uporabniško izkušnjo, ampak lahko tudi izboljša vašo pozicijo na spletnih iskalnikih.

Preverite na: Google »mobile firendly« test

Estetika – Spletna stran mora biti estetsko privlačna in uporabna

Vaša spletna stran mora biti estetsko privlačna, saj prvi vtis šteje. Poskrbite, da bo spletna stran všečna obiskovalcem in da bo ustvarila pozitivno izkušnjo. Hkrati pa mora spletna stran biti tudi uporabna. Uporabite jasno oblikovane in berljive ter prijazne pisave poleg tega pa načrtujte strukturo strani, da bo lažje najti informacije na spletni strani. Pri tem je smiselno imeti v mislih piramido, kjer vrh piramide predstavlja stran domov. Temu sledijo strani v drugi vrsti / liniji, ki so na primer:

 • Storitve,
 • Izdelki,
 • Kontakt,
 • O nas

V tretji vrsti, na primer pod zavihkom »izdelki« se lahko najdejo kategorije izdelkov ali pa storitve. Nadalje naj strani niti ne bi bilo. Cilj pri tem je, da uporabnik do katerekoli vsebine na vaši strani pride v čim manj klikih, optimalno do treh.

Varnost – Spletna stran mora biti varna in zanesljiva

Uporabniki želijo biti prepričani, da so njihovi osebni podatki varni in da spletna stran ni bila okužena z virusi ali zlonamernimi programi. Poskrbite, da na spletni strani uporabljate SSL certifikat in da uporabljate zanesljivo spletno gostovanje. S tem boste zagotovili, da bo vaša spletna stran varna in zanesljiva.

Napredna optimizacija UX  

Da, UX vpliva na SEO in uvrstitev v iskanju. Iskalniki, kot je Google, dajejo prednost zagotavljanju najboljše možne izkušnje svojim uporabnikom, zaradi česar je večja verjetnost, da se bodo spletna mesta, ki ponujajo izjemen UX, uvrstila višje v rezultatih iskanja.

Ali uporabniška izkušnja vpliva na pozicije v iskalnikih?

Ko uporabniki hitro zapustijo spletno mesto zaradi slabe UX, iskalniki to razumejo kot znak, da ponujena vsebina ali izkušnja ni ustrezna ali zadovoljiva. Nasprotno pa preživljanje več časa na spletnem mestu, raziskovanje več strani in ukvarjanje z njegovimi elementi signalizira pozitivno uporabniško izkušnjo, ki lahko močno izboljša uvrstitev pri iskanju.

Če želite optimizirati UX vašega spletnega mesta za boljše uvrstitve pri iskanju, razmislite o uvedbi različnih najboljših praks UX SEO . To lahko vključuje:

 • odzivno zasnovo,
 • stiskanje slik,
 • predpomnjenje,
 • pomanjševanje datotek,
 • drobtinice,
 • gumbe za skupno rabo v družabnih omrežjih,
 • oblikovanje besedila itd.

Če bo vaše spletno mesto uporabniku prijazno, je večja verjetnost, da bo uvrščeno višje v rezultatih iskanja v primerjavi s spletnimi mesti, ki niso zgrajena z mislijo na uporabnike.

Preberite tudi: Kako zadržati obiskovalce spletne strani

Povzetek

Optimizacija spletnih strani je pomembna, a ne na račun uporabniške izkušnje. Pametni spletni lastniki razumejo, da le ta ne le izboljša uporabniško izkušnjo, ampak lahko izboljša tudi njihovo pozicijo na spletnih iskalnikih.

Z implementacijo nekaj preprostih korakov, kot so dostopnost, enostavnost uporabe, hitrost, mobilna prijaznost, estetska privlačnost, varnost in zanesljivost, lahko izboljšate uporabniško izkušnjo svoje spletne strani in izboljšate svojo pozicijo na spletnih iskalnikih.

Torej, če se prvotna izkušnja kaže kot slaba, razmislite, kaj bi morali narediti za izboljšanje in uporabite katero od zgoraj naštetih idej. ŽE majhne spremembe na strani lahko vodijo do opaznega izboljšanja analitičnih podatkov.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik