sodelovanje-z-influencerji

Sodelovanje z influencerji – Zakaj je sodelovanje z influencerji nujno.

V zadnjem desetletju se je digitalni marketing radikalno spremenil. Medtem ko smo se prej borili za pozicijo na iskalnikih in objave na družbenih omrežjih, smo danes postali obsedeni z influencerji. Ti imajo zdaj ogromno moči pri kreiranju poslovanja in odpiranju vrat za sodelovanja z večjimi podjetji. Vendar pa je sodelovanje z influencerji nekaj bolj zapletenega, kot bi lahko mislili. V tokratni blog objavi bomo razložili, kaj je sodelovanje z influencerji, kakšne so cene, kako poteka in kakšne so prednosti.

Stopite v stik, v kolikor vas zanima sodelovanje z influencerji.

Zakaj priporočamo sodelovanje z influencerji

Po nedavnih podatkih, do katerih je s pomočjo raziskav med drugim prišel tudi Google, se vse več uporabnikov o nakupu odloča bolj s pomočjo socialnih omrežij, kot s pomočjo iskalnikov in drugih platform. Posledično se morajo podjetja prilagoditi in del svojih oglaševalskih proračunov nameniti tja, kjer jih bodo uporabniki slišali in na način, da jih bodo tudi uslišali.

Slednje seveda brez influencerjev ni dosegljivo. Zato je nujno, da podjetja najdejo tiste vplivneže, ki so skladni z njihovo blagovno znamko. To pa ne le v smislu profila ciljne publike, temveč tudi v smislu vrednost in lastnosti, ki jih nek influencer pooseblja.

Nadalje morajo podjetja razumeti tudi to, da je sodelovanje z influencerji oz. oglaševanje prek njih potrebno integrirati v digitalni marketing, ki ga podjetje že izvaja.

Kaj je rezultat sodelovanja z influencerji

Prepoznavnost blagovne znamke postaja vse bolj pomembna. Morda zadnje čase postaja vse bolj pomembno tudi poistovetenje z blagovno znamko. Prepoznavnost tako močno vpliva na rezultate oz. učinkovitost vseh drugih marketinških kampanj. Zakaj? Zato, ker je prepoznavnost pogoj, da potencialni kupec zaupa podjetju oz. se z njim poistoveti. Ko je ta izpostavljen npr. trem oglasom ponudnikov produkta, ki ga kupuje, bo prepoznana blagovna znamka, v izraziti prednosti pri izbiri pred ostalimi.

Kaj je sodelovanje z influencerji?

Sodelovanje z influencerji predstavlja priložnost za podjetja, da dosežejo širšo občinstvo, ki ga drugače ne bi mogli. Influencerji imajo po navadi velik doseg in jih njihovi sledilci vidijo kot avtoritete v svojem področju. V sodelovanju z njimi podjetja dobijo možnost predstavitve svojih izdelkov in storitev ter promocijo njihovega blagovnega imena. Influencerji so s tem dejavniki, ki lahko pri konsolidaciji podjetja prinesejo velik rezultat.

Kako poteka sodelovanje z influencerji?

Sodelovanje z influencerji se razlikuje glede na posameznikovo poslovno strategijo. Najprej je treba določiti, kateri influencerji so najbolj primerni za sodelovanje. Drugič, kako bodo predstavljeni naši izdelki in storitve skozi influencerje in tretjič, kakšno je naše finančno stanje. Pogosto je treba preveriti tudi, ali je sodelovanje z influencerjem skladno z našo poslovno filozofijo.

Poleg tega je potrebno sodelovanje z influencerji razumeti, ne kot celoto, temveč kot del širšega marketinškega procesa in ga temu primerno umestiti. Sodelovanje z influencerji je oz. naj bo le del oglaševalskega procesa, dopolnjuje pa naj se z ostalimi kampanjami na iskalnih in socialnih omrežjih ter v medijih.

Verjetno ste že opazili, da je nek večji medij po-objavil nekaj, o čemer je na socialnih omrežjih govorila priznana influencerka? O tem, da nekdo, ki je med potencialnimi kupci podjetja priljubljen, o njem nekaj dobrega pove, je potrebno govoriti tudi izven socialnih omrežij. Tako objave dosežejo več uporabnikov, hkrati pa imajo večjo težo in posledično tudi učinek.

influencer-marketing

Zakaj je sodelovanje z influencerji lahko zapleteno?

Sodelovanje z influencerji je lahko bolj zapleteno, kot bi mislili. To je zato, ker vključuje več dejavnikov, kot so izbira pravega influencerja, dogovor o sodelovanju, pogajanje o plačilu ali zamenjavi, in zagotavljanje ustrezne usklajenosti med vašo blagovno znamko in vrednotami influencerja. Prav tako je pomembno upoštevati, ali ciljna publika influencerja ustreza ciljni skupini vašega podjetja ali izdelka. Vse te vidike je treba premisliti in načrtovati za uspešno sodelovanje z influencerji.

Poleg tega je za podjetja smiselno, da v primeru, da se odločijo za sodelovanje z influencerji, sodelujejo z več različnimi, hkrati pa omembe in izpostavitve podprejo tudi z objavami v medijih. Le to je zagotovilo, da bo doseg največji in učinek dober.

Kakšne so cene influencerjev?

Cena sodelovanja z influencerji je odvisna od vrste influencerja, njihovega števila sledilcev in od obsega dela, ki ga pričakujemo od njih. Zanje je pomembno, da imajo obstoj v socialnem omrežju, saj bodo imeli več vidnosti, njihovi sledilci pa bodo bolj zainteresirani za oglaševane izdelke/premier. Zaslužki influencerjev se lahko zelo razlikujejo. Za nekatere je influencerstvo glavna dejavnost, za druge obstranska. Na zaslužek oz. ceno pa vpliva tudi niša. Čeprav je v nekaterih nišah doseg lahko bistveno večji kot v drugih, pa s ceno oz. zaslužkom ni nujno tudi tako.

Cene v ta namen se lahko gibljejo od nekaj deset do nekaj tisoč evrov. Za več informacij stopite v stik z nami, določili bomo pravi profil in ciljne publike in vam pripravili optimalno izbiro ter primeren cenovni razpon.

Kakšne so prednosti sodelovanja z influencerji?

Ena od največjih prednosti sodelovanja z influencerji je njihov velik doseg in vpliv na njihove sledilce. To podjetjem omogoča povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, prodaje in privabljanje novega občinstva. Poleg tega ima sodelovanje z influencerji lahko dolgoročne koristi, saj ljudje z večjim dosegom lahko spodbudijo osredotočenost na blagovno znamko. Tudi občinstvo, ki je na splošno bolj zvesto in primerljivo, je lahko v stiku z našo blagovno znamko.

Sklepamo lahko, da influencerji niso le pomembni pri gradnji idej, ampak tudi ključ vstopa v digitalni svet marketinga. Sodelovanje z influencerji ima lahko veliko prednosti za podjetja, vključno z dokazanim povečanjem prepoznavnosti blagovne znamke in privabljanjem novega občinstva. Navsezadnje pa je ključno, da sodelovanje z influencerji temelji na skupni viziji in vrednotah.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik