izdelava spletne strani brezplačno

Kako do spletne strani brezplačno

Spletna stran je postala nujno sredstvo za vsako podjetje. Omogoča oglaševanje in izvajanje storitev na področju digitalnega marketinga, ki so za preživetje in uspeh podjetja v teh časih nujno potrebne. Ker so cene izdelave spletnih strani lahko visoke, mnogi iščejo cenejše in zastonj rešitve. Te predstavljajo omenjeno prednost in hkrati slabost, v smislu tezhnične izpopolnjenosti. Kljub temu je to rešitev, ki je dovolj dobra za mnoge. Poglejmo si, kakšne so najboljše možnosti za samostojno ali brezplačno izdelavo spletne strani.

Brezplačno in enostavno z Google Sites

Prva in najbolj enostavna je, da si ustvarite spletno predstavitev (mini spletno stran) s pomočjo Googlovega orodja Google Sites. Prednost te izbire predstavlja enostaven vmesnik za oblikovanje in združitev z Google Business profilom podjetja, ki je tako ali tako nujen za vsako podjetje. S pomočjo tega vmesnika lahko uporabnikom, ki iščejo vaše podjetje v Googlu, sporočate delovni čas, obvestila, akcije in novosti ter zbirate ocene in mnenja uporabnikov.

Brezplačno v primeru zakupa drugih storitev

Druga možnost, ki ni ravno brezplačna je, da se dogovorite za izdelavo spletne strani brezplačno, v primeru, da pri istem podjetju kupite še nekaj drugega, npr. optimizacijo strani za obdobje npr. enega leta. Tako boste do spletne strani lahko prišli brez visokega začetnega vložka.

Samostojna izdelava spletne strani na WordPress

Tretja možnost je samostojna izdelava spletne strani z WordPress.

Brezplačna izdelava spletne strani je možna tudi na način, da spletno stran izdelate samostojno. Tako vložite le svoj čas in trud. Čeprav vsaka pot izdelave brezplačne spletne strani privede tudi do nekaterih stroškov, pa so ti bistveno nižji od tega, da za izdelavo spletne strani najamete agencijo, kjer se cene za izdelavo spletne strani gibljejo od 590 € (poglejte si kako izgleda in kaj prinaša Izdelava Spletnih Strani), pa tudi do nekaj tisoč evrov. V tej objavi boste našli najboljše platfrorme na katerih lahko izdelate brezplačno spletno stran in vse ostalo, kar morate o izdelavi spletne strani vedeti.

Objava “Brezplačna izdelava spletne strani” je namenjena tistim, ki spletno stran izdelujete z resnim namenov, da bi ta pripomogla k boljšemu poslovanju oz. uresničitvi cilja, ne veste pa, ali bo “šlo v promet” ali ne in si zato ne želite ustvarjati dodatnih stroškov, temveč želite poskusiti in videti, kako se odvija. Hkrati pa želite, da spletna stran ima potencial, če bi želeli nadgrajevati in širiti idejo. Zato se osredotočamo v objavi, na WordPress in Drupal, saj navzgor pri funkcijah vsekakor nista omejena. Obenem pa omogočata dovolj funkcionalnosti v brezplačnem načinu.

nakup domene

Domena spletne strani

Pri izdelavi spletne strani se morate najprej odločiti o tem, kakšno domeno želite imeti (domena je npr. mojadomena.si). Če želite tudi domeno dobiti brezplačno, potem lahko izberete eno od poddomen, ki jih ponujajo platforme za izdelavo brezplačne spletne strani in vaša domena izgleda nekako takole: mojadomena.ponudnik.com. Pri tem morate vedeti, da spletna stran kot taka, ko jo boste izdelali, po vsej verjetnosti ne bo imela (veliko) obiskovalcev. Obiskovalce namreč pridobite s pomočjo različnih virov prometa, ti so organski promet (Google iskanje), direkten promet (ko nekdo vpiše vašo domeno v iskalnik), napotitve (druge strani, ki kažejo na vašo), social (FB, Linkedin, …) ter plačan promet in e-pošta.

Kaj od tega bo imela vaša nova spletna stran?

Dolgoročno je najboljša strategija za pridobivanje obiskovalcev optimizacija spletnih strani, saj vam z nekaj vloženega dela in znanja omogoča dolgoročen skoraj brezplačen promet (obisk). Vendar mora biti spletna stran že v osnovi pravilno zastavljena (vključno z domeno), da ima potencial za visoke položaje na Google in drugih iskalnikih. Zato glede domene vsekakor velja razmisliti o samostojni domeni torej o zakupu lastne domene (vašepodjetje.si oz. vašadejavnost.si).

Če ste se odločili za nakup domene in ciljate na uporabnike v Sloveniji, potem vam priporočamo, da zakupite .si domeno. Za npr. hrvaško .hr domeno, globalno oz. ZDA pa .com domeno.

Domena naj vključuje vašo ključno besedo (najbolje v začetku domene), saj jo tako Google vidi kot bolj relevantno.

Priporočamo zakup domene za več le vnaprej (če je seveda dobra), tako se vaša spletna stran dojema (pri Googlu) kot bolj varna (predstavlja manjše tveganje, saj so strani / domene namenjene zlorabi navadno registrirane le za eno leto).

Ugodne domene in gostovanje

Za nakup domene in gostovanja vam iz lastnih izkušenj priporočamo NeoServ. Preizkusili smo namreč že vsa gostovanja v Sloveniji in mnogo tujih. Hkrati imamo vsaj 5 aktivnih gostovanj. Zaradi dobre podpore, konkurenčnih cen in sodobnosti, vam priporočamo gostovanje pri NeoServ (domena .si od 8,99 € + gostovanje od 0,99 € / mesec)

Gostovanje spletne strani

Če uporabite brezplačno domeno ponudnikov platform za izdelavo spletne strani, potem je gostovanje že nekako v paketu. Tudi stroškov s tem v osnovi nimate.

Izberite strežnik v bližini uporabnikov

Če ciljate na slovenski trg, potem zakupite gostovanje (strežnik) v Sloveniji, sicer pa na lokaciji, na katero ciljate. Strani oglasevanjenaspletu.si in domene strank gostujejo pri Si Shell na VPS strežnikih, ki so prilagojeni WordPressu z Nginx strežniki. WordPress spletne strani so prijazne Googlu in drugim iskalnikom, a imajo eno slabost in sicer to, da sprožajo visoko količino zahtev (http request-ov), kar nekoliko upočasnjuje delovanje.

V sodelovanju s ponudnikom gostovanja NeoServ smo tako prilagodili naše gostovanje in dosegli visoko učinkovitost z uporabo Litespeed in drugih rešitev. Začnite in pridobite svoje Litespeed WordPressu prijazno gostovanje.

gostovanje - strežniki

WordPress gostovanje in optimizacija spletne strani

Zaradi optimizacije spletnih strani je pomembno, da je vaša stran lokalno relevantna, to pomeni, da je najbolje, da najamete gostovanje, kjer so strežniki locirani v Sloveniji (če ciljate na slovenske uporabnike).

Za optimizacijo, dobro uporabniško izkušnjo in visoke položaje na Google in drugih iskalnikih je pomembna hitrost spletne strani. Ta se začne s strežnikom. Konfiguracija, možnosti nadgradenj in dobra zmogljivost so dejavniki, ki odločajo o tem, kateri strežnik je dober.

WordPress Litespeed gostovanje

Za najbolj zahtevne spletne strani oz. uporabnike, ki želijo doseči maksimalno hitrost je dobra izbira litespeed gostovanje. V primeru takega gostovanja spletna stran porabi manj sredstev in tako omogoča hitrejše nalaganje vsebine.

Vse naše strani dosegajo nadpovprečne rezultate na področju hitrosti. Enako velja za optimizirane spletne strani, ki smo jih izdelali za naše stranke. Zato smo zanje izbrali zanesljivo in visoko zmogljivo gostovanje, ki ga priporočamo vsem našim strankam.

Preverite pakete in možnosti gostovanja pri NeoServ

Cenovno dostopno gostovanje spletne strani

Cenovno zelo dostopno in dobro podprto gostovanje, ki ponuja najhitrejše SSD diske vam je na voljo že od 0,99 € / mesec. Tudi to smo preizkusili sami in priporočamo vsem, ki iščejo ugodno in dovolj dobro gostovanje.

Pridobite več podatkov o ceni in možnosti gostovanja pri NeoServ

Ponudniki za izdelavo brezplačne spletne strani

Za izdelavo brezplačne spletne strani obstaja mnogo platform, ki to omogočajo. Vse imajo svoje prednosti in slabosti vendar so razlike med njimi, ki so vidne v tem, kako delujejo strani, koliko funkcij in možnosti nudijo. Navsezadnje pa vedno pridemo do dodatnih možnosti, ki so seveda plačljive.

Izberite WordPress ali Drupal

Torej ponudnikov za izdelavo brezplačne spletne strani je malo morje. Zato v tej objavi vsi niti ne bodo navedeni. Namenoma sta navedena le WordPress in Drupal, saj sta v največji meri neplačljiva in hkrati omogočata, da izdelate dobro in funkcionalno spletno stran brez dodatnih skritih stroškov.

Kar se Weebly in Wix ter podobnih tiče, niso primerljivi, saj so funkcionalnosti omjene ali pa plačljive. Zoho in Squarespace ipd. ponudniki “brezplačnih spletnih strani (tudi Shopify), pa delujejo tako, da funkcionalnosti uporabnik najame za čas, ko jih potrebuje. Težava je v tem, da je število teh funkcionalnosti lahko sčasoma kar visoko. S tem pa so tudi mesečni stroški najema visoki.

Izdelava spletnih strani wordpress
Izdelava spletnih strani wordpress

WordPress – izdelava brezplačne spletne strani

WordPress je najbolj enostavna in hkrati dovolj napredna možnost za samostojno izdelavo spletne strani. Izdelava spletne strani v WordPress je morda nekoliko zahtevnejša kot v Wix ali Weebly, a na dolgi rok nudi več možnosti in pomeni nižje stroške.

WordPress spletne strani so hkrati zelo prijazne iskalnikom in omogočajo uporabo profesionalnih predlog (zasnov oz. template-ov) spletne strani. Samostojna izdelava wordpress spletne strani je dovolj enostavna, da jo lahko izvede vsakdo, ki mu splet ni ravno tuj. Ta hkrati omogoča, da uporabo najboljše in najbolj učinkovite zasnove spletnih strani. Te so izdelane po najnovejših smernicah in najbolj učinkovitih načinih.

Spletna stran v 5-ih minutah

WordPress tako za izdelavo in namestitev spletne strani ponuja slavno 5-minutno namestitev, ki si jo lahko ogledate tukaj. Še lažja možnost namestitve WordPressa na strežnik (z le nekaj kliki) je možna s pomočjo orodja Softacoulus, ki ga dobite v paketu gostovanja pri Neo Serv.

Navodila, kako s pomočjo Softacoulus vmesnika namestite WordPress na strežnik najdete na spodnjem posnetku:

Kako najti brezplačno WordPress predlogo za spletno stran

Ko ste namestili WordPress na svoj strežnik, je čas, da izberete in namestite predlogo (temo) spletne strani. To storite tako, da se prijavite v WordPress (vpišete URL: naslovvašestrani.si/wp-admin).

Nato v levem meniju izberete videz > teme. Na vrhu strani nato najdete možnost “dodaj novo”. Nato se vam pokaže večje število tem, ki jih lahko izberete glede na tisto, kar želite in potrebujete.

Temo nato izberete tako da jo namestite in aktivirate. 

Urejanje teme je najbolj enostavno če izberete možnost “prilagodi“, saj boste vse spremembe, ki jih izvajate sproti videli. Prav tako za urejanje ni potrebno znanje programiranja.

V primeru, da potrebujete pomoč pri prilagoditvi spletne strani, izdelavo spletne strani ali optimizacijo spletne strani se lahko obrnete na nas in vam delno ali v celoti uredimo vse potrebno.

Profesionalne predloge (teme) za WordPress spletne strani stanejo od 40 – 60 €. Omogočajo mnogo več, kot brezplačne, hkrati pa so mnoge enostavnejše za postavitev.  Predvsem pa omogočajo postavitev wordpress spletne strani v krajšem času. Najdete jih tukaj >>

Preberite si kako izdelati WordPress spletno stran v 6-ih korakih >>

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik