pogovor-z-umetno-inteligenco

Kako voditi/imeti pogovor z umetno inteligenco

Kako voditi oz. imeti pogovor z umetno inteligenco. Pogovor z umetno inteligenco je lahko odkar enostaven, dokler nas zanimajo preprosti odgovori. Ko pa od nje želimo nekaj več, na primer, da nam napiše obsežen članek, ali pa da nam ustvari sliko, kot smo si jo zamislili, takrat stvari lahko postanejo nekoliko bolj zapletene. Da bi lahko imeli pogovor oz. dajali prava navodila umetni inteligenci, pa moramo razumeti, kako ta deluje. Poglejmo si nekaj nasvetov o tem, kako imeti pogovor z umetno inteligenco.

Čeprav so pogovori z umetno inteligenco postali vse bolj priljubljeni, pa mnogi ne vedo, kako se tega lotiti. Kako torej poskrbeti, da bo vaš pogovor z umetno inteligenco učinkovit in produktiven? V tem članku si bomo ogledali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri soočanju s to tehnologijo.

Razumevanje delovanja umetne inteligence

Preden se lotite pogovora z umetno inteligenco, je pomembno, da razumete, kako ta tehnologija deluje. Poskrbite, da boste dobro raziskali, kako vaša izbrana umetna inteligenca deluje, da boste lažje razumeli, kako z njo uravnotežiti. Na spletu je na voljo veliko informacij o različnih vrstah umetne inteligence, zato si vzemite čas in jih preučite.

V kolikor vas zanima naprednejša razlaga in nasveti, preberite članek: V srcu umetne inteligence: Razumevanje NLP, ML in nevronskih mrež. Ta članek vas bo popeljal skozi osnove NLP, ML in nevronske mreže, razložil, kako te tehnologije medsebojno sodelujejo za izboljšanje zmogljivosti UI, in raziskal, kako lahko razumevanje teh tehnologij izboljša vašo interakcijo z UI orodji.

Jezik

Umetna inteligenca so programi, ki razumejo le določene jezike. Najprej preverite, kateri jezik umetna inteligence lahko razume, da boste lahko razumeli, na kakšen način lahko z njo komunicirate. Za preproste operacije, kot so izbira pesmi v aplikaciji za glasbo, boste morda lahko poslali pogovoren ukaz ali pa uporabili krajevno govorno pomoč, kot je Siri. Če pa želite, da vam umetna inteligenca piše daljši tekst, boste morda potrebovali ustrezno znanje programiranja ali program UI, ki je namenjen in prilagojen izključno pisanju.

Postavljanje konkretnih vprašanj

Umetna inteligenca deluje na podlagi algoritmov in zgledov. Bolj konkretna kot so vaša vprašanja, lažje bo umetna inteligenca razumela, kaj želite. Postavite jasna vprašanja, ki se osredotočajo na želeni rezultat. Na primer, namesto da bi vprašali: “Kakšno vreme bo jutri?” raje vprašajte: “Ali bo jutri sončno ali oblačno?” S tem namreč nekoliko pojasnite tudi, kakšno obliko odgovora želite. Nekatere zadeve, ki se nam ljudem namreč zdijo samoumevne, za UI to niso. Umetna inteligenca deluje le na podlagi tega, kar se je naučila, in primerov, ki jih je videla. Če želite zagotoviti, da umetna inteligenca deluje pravilno, jo morate nenehno oskrbovati z novimi podatki. S tem povečate njeno natančnost in razumevanje informacij, ki jih od nje potrebujete. Za razvoj UI je tako zelo koristna velika količina človeških uporabnikov, ki ji stalno zastavljajo vprašanja in jih odobravajo ali zavračajo (na primer ChatGPT).

Nasveti za učinkovit pogovor z umetno inteligenco

Komunikacija z umetno inteligenco (UI), kot sem jaz, se lahko razlikuje od komunikacije z ljudmi, saj so mehanizmi razumevanja in odgovarjanja drugačni. Kot smo že omenili, pa je smiselno ločiti komunikacijo in navodila glede na vrsto umetne inteligence.

Naslednjih nekaj nasvetov se nanaša na orodja za besedilno komuniciranje.

Če želite dobiti bolj jasne in koristne odgovore, upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Natančna vprašanja: Poskusite postaviti čim bolj natančna vprašanja. Namesto, da bi na primer vprašali “Povej mi nekaj o zgodovini”, lahko vprašate “Kako je nastala Rimska republika?”
 2. Kontekst: Če je vaše vprašanje ali zahteva bolj kompleksna, dodajte nekaj dodatnega konteksta. To lahko pomaga pri bolj ciljanem odgovoru.
 3. Eno vprašanje naenkrat: Umetna inteligenca lahko bolje odgovori, če je vsako vprašanje ločeno. Tako je lažje zagotoviti natančen in relevanten odgovor.
 4. Uporaba pravilne slovnice in interpunkcije: Jasna in natančna uporaba jezika lahko pomaga UI, da bolje razume vašo zahtevo ali vprašanje.
 5. Konkretni primeri: Če ne razumete odgovora ali želite več informacij, lahko vedno prosite za konkretne primere ali pojasnila.
 6. Ponovite ali pojasnite: Če prvi odgovor ne zadovolji vaših potreb, poskusite vprašanje postaviti na drugačen način ali pa prosite za dodatno pojasnilo.
 7. Preverite omejitve: Upoštevajte, da ima določene omejitve, na primer ne morem dostopati do interneta v realnem času, ima zaključeno bazo podatkov do septembra 2021 in ne more izvajati nalog, ki zahtevajo subjektivno mnenje ali čustva.
 8. Jasni cilji: Preden postavite vprašanje, razmislite, kaj natančno želite izvedeti. Če imate jasen cilj, boste lažje formulirali vprašanje, ki bo vodilo do želenega odgovora.

Kaj pa slikovna UI orodja?

Pri uporabi umetno-inteligentnih orodij za ustvarjanje slik, kot je na primer Midjourney, je dajanje jasnih in natančnih navodil ključnega pomena za doseganje želenih rezultatov. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko dajete jasna navodila:

Jezikovna jasnost

 1. Natančnost: Uporabite čim bolj natančne opise. Namesto “želim svetlo sliko” lahko rečete “želim sliko z visoko osvetljenostjo in pastelnimi barvami”.
 2. Specifičnost: Določite, kaj točno želite videti. Na primer, “Želim, da je na sliki sončni zahod nad oceanom, z jadrnico na horizontu”.

Elementi kompozicije

 1. Kompozicijski elementi: Jasno določite, kateri elementi bi morali biti prisotni na sliki (na primer gore, drevesa, osebe, itd.)
 2. Odnosi med elementi: Pojasnite, kako bi morali biti elementi razporejeni v prostoru. Na primer, “Želim, da je jadrnica postavljena desno od središča slike.”

Stil in atmosfera

 1. Stil in ton: Če imate določen stil ali atmosfero v mislih, jih natančno opišite. Na primer, “Želim, da ima slika retro videz” ali “Želim, da slika izraža spokojnost.”
 2. Barvna paleta: Če imate posebne želje glede barv, to natančno navedite. Na primer, “Želim, da so prevladujoče barve modra in zlata.”

Iteracije in prilagoditve

 1. Povratne informacije: Če prva različica slike ni točno to, kar ste si zamislili, poskusite dati jasne povratne informacije, ki opisujejo, kaj bi želeli spremeniti.
 2. Primerjave: Uporabite primerjave za boljše pojasnjevanje, kaj želite. Na primer, “Želim, da so barve bolj nasičene, nekako kot v delih umetnika [ime umetnika].”

Uporabniški vmesnik

 1. Uporabite vmesnik orodja: Če orodje ponuja možnosti za izbiro stilov, filtrov ali prednastavitev, jih uporabite za boljšo ilustracijo tega, kaj želite.

Vodilo pri vsem tem je, da čim bolj natančno in jasno komunicirate svoje želje in pričakovanja. Upoštevanje teh nasvetov vam bo pomagalo do bolj zadovoljivih rezultatov.

Učinkovit pogovor z umetno inteligenco

Na koncu pa je pomembno, da vzpostavite učinkovit pogovor z umetno inteligenco. Spodbujajte umetno inteligenco, da vam daje odgovore na vaša jasna vprašanja in ji dovolite, da predlaga rešitve brez poseganja. Tako boste lahko kar najbolje izkoristili njene kapacitete in dosegli želeni cilj.

Umetna inteligenca je vseprisotna tako v poslovnem svetu kot tudi v naših zasebnih življenjih. Če želimo izkoristiti njene kapacitete, moramo vedeti, kako z njo komunicirati in ji navajati vprašanja. Upoštevajte nasvete, ki smo jih predstavili v tem članku, da boste lahko vodili učinkovit pogovor z umetno inteligenco. S tem boste lahko kar najbolj izkoristili njene možnosti in poskrbeli za uspešnost svojih projektov.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik