Kako brezplačno oglaševati na spletu

Kako brezplačno oglaševati na spletu

V sodobnem digitalnem svetu je možno učinkovito promovirati svoje podjetje z minimalnimi ali ničelnimi stroški. Ta članek vam bo razkril strategije in orodja, ki so na voljo brezplačno, ter nasvete, kako pametno vložiti v tiste vidike spletnega marketinga, ki dejansko prinašajo vrednost. Spoznajte, kako maksimizirati doseg in vpliv vašega podjetja na spletu z omejenimi sredstvi.

Brezplačna izdelava spletne strani

Izpostavitev digitalne prisotnosti ne zahteva vedno dragih investicij. Platforme kot so WordPress, Joomla in Weebly omogočajo enostavno in hitro postavitev spletnih strani. Predlagamo, da začnete z brezplačnimi možnostmi in nadgradite le, ko je to ekonomsko upravičeno. Pomembno je, da se osredotočite na kvaliteto in relevantnost vsebine, ki bo privabila vašo ciljno publiko.

Najprej potrebujete nekaj, kjer boste predstavili svoj produkt oz. storitev. Verjetno boste potrebovali spletno stran, ni pa nujno. Za marsikoga deluje dobro že Linkedin, Instagram , Facebook, ali katerikoli drug profil. Odvisno kaj prodajate.

Internet ponuja obilo možnosti za predstavitev podjetja in dejavnosti. Priporočljivo je, da ima podjetje lastno spletno stran ali vsaj vizitko, kjer so podani osnovni podatki o podjetju in storitvi ali produktu.

Brezplačno stran si verjetno najbolje, najlažje in najhitreje lahko izdelate na wordpress-u, so pa tudi drugi ponudniki, kot sta joomla in weebly. Vse ostale, ali vsaj večino ostalih odsvetujem, predvsem zato, ker se stroški pojavijo naknadno, ko ste v izdelavo spletne strani že vložili nekaj dela. Če že gledate druge ponudnike, je morda najbolje, da si najprej ogledate spletne strani, ki so bile izdelane s pomočjo le-teh. Vsi ponujajo možnost, da uporabite njihovo domeno (poddomeno) npr. vasepodjetje.wordpress.com, lahko pa zakupite svojo, npr. vasepodjetje.com.

Tu najdete navodila, kako samostojno izdelati WordPress spletno stran v 6-ih korakih.

Preberite si več v objavah; 

Zakaj dobra vsebina

Spletne strani in profili na družabnih omrežjih služijo kot izhodiščna točka za deljenje vsebine. Ključ do uspeha je v ustvarjanju zanimive, vrednostne in angažirajoče vsebine, ki odgovarja na potrebe in vprašanja vaše ciljne publike. Razumevanje vaših potencialnih strank in empatija do njihovih izzivov sta temelja za ustvarjanje privlačne vsebine.

Spletna stran je le izhodišče, da lahko začnete nekaj delati, saj nanjo obiskovalci ne zahajajo sami od sebe. Začne pa se seveda z vsebino. Ne glede na to, ali pišete, snemate, oblikujete ali karkoli drugega že počnete, bistvo je, da je vsebina, ki jo “proizvajate” zanimiva za vaše potencialne kupce. Drugače vam tudi plačan promet ne bo pomagal.

Nasprotno, če boste zagotovili res dobro vsebino, ki jo bodo obiskovalci uporabljali, boste hitreje dosegli višje položaje v Google, ceneje kupovali klike in vse ostalo. Vaša vsebina bo namreč prepričala uporabnike, da bodo o njej govorili, jo delili in jo uporabljali ter citirali.

Kako do dobre vsebine

Vse se začne z “empatijo”. Kako dobro ste sposobni razumeti svoje kupce. Ne glede na to, ali se strinjate z njimi (včasih komplicirajo, včasih zastavljajo nesmiselna vprašanja, včasih so neupravičeno nezadovoljni, …), je treba v primeru, da želimo zagotoviti dobro vsebino, odgovoriti ravno na področja, ki nas motijo pri naših kupcih.

Sam vedno začnem, kjer začne kupec. Kako bo začel z raziskovanjem izdelka, kot je moj, preden se odloči. Kje? Je to Google, forumi, Facebook, prijatelji, …

Morda je bolj pomembno vprašanje, kaj ga bo najprej zanimalo? Je to:

  • Kateri so najboljši …,
  • kako deluje …,
  • kako kupiti pravi …,
  • cena ….

V ZDA postaja aktualno glasovno iskanje v mobilnih napravah. Apple ga je že leta nazaj omogočil svojim uporabnikom, pa ga povečini niso uporabljali. Sedaj pri Google pravijo, da je drugače, da so uporabniki bolj pripravljeni na to funkcijo in tudi navajajo rezultate, ki kažejo, da pri glasovnem iskanju uporabniki ne iščejo več fraze dveh besed, v smislu “hotel Bohinj”, temveč vse pogosteje Googlu zastavljajo vprašanja, v smislu: “kateri so najboljši hoteli v Bohinju?”. Google se nato “trudi” postreči z odgovorom že v rezultatih iskanja, zato se v vrh Google rezultatov uvrščajo rezultati, ki imajo (META) naslov in opis oblikovan v obliki vprašanje in odgovor. 

Strategije za učinkovito oglaševanje:

  1. Optimizacija za iskalnike (SEO): Razvijte vsebino, ki naravno izboljšuje vašo spletno vidnost. Uporabite ključne besede, ki so relevantne za vašo industrijo in ustvarite vsebine, ki odgovarjajo na specifična vprašanja vaše ciljne skupine.
  2. Družbena omrežja: Izberite platforme, ki so najbolj primerne za vaš poslovni model in tam aktivno gradite svojo skupnost. Interakcija z obstoječimi in potencialnimi strankami preko objav, komentarjev in deljenj povečuje vaš doseg.
  3. Forumski marketing: Aktivno sodelujte v debatah na forumih, ki so relevantni za vašo industrijo. S tem gradite avtoriteto vaše blagovne znamke in usmerjate promet na vašo spletno stran.
  4. E-poštni marketing: Zgradite lastno bazo e-poštnih naslovov s ponudbami, ki prinašajo vrednost, in obveščajte svoje naročnike o novostih, akcijah ali koristnih vsebinah.
  5. Vsebinski marketing: Ustvarite koristne vodiče, e-knjige, infografike ali video vsebine, ki rešujejo specifične probleme vaše ciljne skupine in jih delite brezplačno.

Brezplačno oglaševanje s koristno vsebino

Dobra vsebina bo prišla na vrh v iskalnikih, pocenila morebitni plačan promet, povečala doseg v socialnih omrežjih in prepričala uporabnike, da se bodo z vami povezali.

Kakšno vrednost ste sposobni zagotovit potencialnemu kupcu enkrat na teden s svojim strokovnim znanjem?

Pomemben dejavnik pri zagotavljanju dobre vsebine je, da uporabniku čim hitreje zagotovite prave informacije. Kaj jih zanima, kakšne težave imajo, kako jim lahko pomagate, kaj zastonj in kaj za plačilo jim lahko ponudite.

To je ključ za delovanje vaše spletne strani, za pridobivanje obiskovalcev in povpraševanj ter nakupov. Torej je vaše vprašanje, kakšno vrednost lahko ustvarite npr. enkrat na teden s svojim strokovnim znanjem.

PReberite si, kako lahko brezplačno in samostojno optimizirate spletno stran. 

Brezplačno oglaševanje na forumih

Ko imate spletno stran in vsaj nekaj malega od vsebine pride na vrsto umestitev te vsebine na pravo mesto. Na mesto, kjer naj bi potencialni kupci bili. Najboljši primer so konkretne debate na forumih.

Če prodajate moške čevlje, potem je najbolje da uporabite Google iskanje za ključno besedo moški čevlji, ali v tem primeru moški čevlji forum. Nato morate poiskati le primerno debato, v kateri boste lahko dobro zagovarjali prednost vaših čevljev.

Ko ste jo našli pride na vrsto izdelava pristajalne strani za omenjen forum, kamor boste napotili obiskovalce. Stran mora vsebovati relevantno vsebino, da bodo na njej obiskovalci našli celovit odgovor na aktualno temo oz. debato.

Najbolj splošni slovenski forumi so:

Pri forumih morate paziti na dve stvari.

Prva je, da ostanete relevantni s tem kaj in kje objavite. Objavite poveazve do svojih člankov le v debatah, kjer ti članki dajejo prave podatke.

Druga stvar je, da nikoli ne dodajate povezav, ki vodijo na prodajno usmerjeno stran. Torej pristajalna stran (vašaspletnastran.si/pristajalna-stran), ki jo boste delili na forumu, direktno ne sme prodajati nič.

Brezplačno oglaševanje na družabnih omrežjih

Ta omogočajo izvrstno komunikacijo z vašimi kupci. Potrebno je ustvariti profil (podjetja, ali produtka) in malo težje, pridobiti publiko. Brezplačno je to najlažje doseči s posredovanjem objav podjetja preko osebnega profila.

Najprej morate dobro vedeti, kje in kako boste našli svoje potencialne kupce. Poslovni uporabniki so na Linkedin-u (storitve in izdelki za podjetja), splošne storitve in izdelke boste dobro umestili na Facebook-u (psihoterapija, zaslužek, dopolnila, oblačila za mlade, modni dodatki, …), Instagram bo deloval za slikovno gradivo (če ste fotograf ali grafični oblikovalec).

Brezplačni e-poštni naslovi – kako do njih?

Dobro e-mail listo lahko dobite na več načinov. Predlagam, da jih ne kupujete oz. v kolikor to že počnete, jih kupite take, v katerih so res vaši potencialni kupci. Nekih splošnih naslovov raje ne, ker je pošiljanje e-pošte dražje z vsakim dodatnim naslovom.

. Registrirajte se za brezplačen preizkus in filtrirajte prikaz, tako, da bodo podjetja, ki jih izpiše, čimbolj ustrezala vaši ponudbi. Odvisno je od tega, kaj prodajate. Če prodajate obutev, boste dovolj dosegli že s tem, da izvozite vse s.p.-je.

Če prodajate računovodske storitve, lahko sortirate na podlagi faktorjev poslovanja podjetij in števila zaposlenih, ter izdelate ponudbo, ki bo pritegnila podjetja, ki imajo promet v znesku od x do y, ter zaposlenih npr. 10. Vi pa temu primerno oblikujete tudi ceno, saj veste, koliko bo dela, koliko bo obračunov plač, …

Če prodajate izdelavo spletnih strani, lahko izvozite le podjetja, ki nimajo spletne strani, a ustvarjajo dovolj prometa, da si jo bodo zlahka privoščili.

Če prodajate tiskarske storitve, poglejte, kakšen tip podjetij že sedaj kupuje pri vas (lokacija, promet, dejavnost, št. Zaposlenih, …) izvozite si čimbolj podobno bazo in jo nagovorite z tistim, s čimer ste nagovorile obstoječe stranke.

E-poštne naslove lahko pridobite tudi s pomočjo izvoza »prijateljev« z družabnih omrežij. Z Linkedin lahko npr. izvozite vse svoje kontakte in jih sortirate po položaju v podjetju, vrsti podjetja, izkušnjah, … Kako pridobiti več prijateljev v »social« preberite v naslednjem poglavju.

Kako povečati število prijateljev oz. oboževalcev na družabnih omrežjih?

Najprej potrebujete e-mail listo, nato pa jo uporabite za dodajanje »people you may know«, s tem, da jo vnesete v vaš gmail ali yahoo oz. windows e-poštni račun. Račun nato povežete s socialnim omrežjem in avtomatsko dodate kontakte.

Brezplačno oglaševanje na Facebook

Na Facebook lahko najprej uvozite svoje kontakte. Pogoj, če jih uvažate z Gmail računa je, da datoteka (CSV) ne presega 5 mb. Nato je nekaj klikanja.

Druga možnost je, da poiščete konkurenčna ali podobna podjetja, si ogledate njihove sledilce in jih dodajate kot prijatelje.

Brezplačno oglaševanje na Linkedin

Linkedin je smiseln bodisi za korporacije, ki brezplačno ne oglašujejo in za posameznike strokovnjake, ki se lahko na njem odlično predstavijo. Slednji lahko z rednimi objavami dosežejo pravo publiko in jo pripeljejo na svojo spletno stran. Popolnoma brezplačno.

Ena pot za pridobitev povezav v Linkedin je, da uporabite e-poštne naslove, ki ste jih pridobili kot podjetje, ali v imenikih in jih uvozite v e-poštni predal (npr. Gmail), ki ga nato sinhronizirate z Linkedin-om. Povabila bodo poslana avtomatsko vsem uporabnikom Linkedin.

Pomagate si lahko z iskalnikom, v katerega vnesete npr. d.o.o. in uproabite filtre za državo. Izpisalo vam bo vse, ki delajo v d.o.o.-jih. Lahko se poigrate in vpišete v iskalnik »hotel«, označite Slovenijo in dobili boste vse, ki delajo v hotelih. Itd. Kot sem rekel, e-poštno listo lahko izvozite (ko so vas sprejeli) in jo uporabite za e-poštni marketing. Poleg tega, pa lahko objavite članek/objavo, s katerim nagovorite svoje potencialne kupce, ki so z vami povezani.

Če vam lahko s čim pomagamo, pri promociji vašega podjetja, pa stopite v stik in poiskali bomo rešitev

Zaključek

Z uporabo brezplačnih orodij in platform lahko učinkovito oglašujete na spletu z minimalnimi stroški. Ključ do uspeha je v ustvarjanju kvalitetne in relevantne vsebine, ki resnično nagovarja potrebe vaše ciljne publike. Ne pozabite, da je včasih smiselno investirati v določene segmente digitalnega marketinga, ki lahko prinesejo dodatno vrednost vašemu poslovanju. Pomembno je, da so te investicije premišljene in usmerjene v orodja ali strategije z dokazanim povratkom investicije.

Stopite v stik
Miklavčič
Marketing d.o.o.
Učinkovite rešitve za digitalni marketing.

NASLOV

Zgornji Brnik 130H, 4210 Zgornji Brnik